Technika co2
- bjarka
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Beata Jarka
- Kontaktowanie:
Technika co2
Potrzebuję porady, w co i gdzie się zaopatrzyć, aby nawozić rośliny co2?
Bardzo się tego boję i nie mam ostatnio szczęścia do urządzeń, dlatego zależy mi na dobrej jakości i co się z tym wiąże niezawodności. Posiadam Lajona 112, który sprawuje się od ponad roku bardzo dobrze. Chciałabym go wykorzystać, ale nie wiem, co do niego pasuje. Jakiej wielkości kupić butlę? Czy każdy reduktor pasuje do każdej butli? Jaki elektrozawór? Co kupić, żeby wszystko ze soba połączyć?
Każda porada mile widziana.
Bardzo się tego boję i nie mam ostatnio szczęścia do urządzeń, dlatego zależy mi na dobrej jakości i co się z tym wiąże niezawodności. Posiadam Lajona 112, który sprawuje się od ponad roku bardzo dobrze. Chciałabym go wykorzystać, ale nie wiem, co do niego pasuje. Jakiej wielkości kupić butlę? Czy każdy reduktor pasuje do każdej butli? Jaki elektrozawór? Co kupić, żeby wszystko ze soba połączyć?
Każda porada mile widziana.
-
- junior
- Imie i Nazwisko: Michał Fleta
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gniezno
- Kontaktowanie:
Polecam http://plexidas.com . Posiadam sprzęt z tego sklepu. Trzy lata wszystko chodzi idealnie.
- rafdisc
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Mój zestaw to najprostrza samoróbka , wszystkie główne podzespoły kupione na allegro - chodziło mi ocenę. Butla wysokociśnieniowa 2kg. na akwarium do 400l starczy na bardzo długo, reduktor -argon, Co2 bardzo ładnie się nim reguluje można ustawic nawet 1 kropelka na 1 sek.nie potrzeba liczniuka bombelków, elektrozawór 9 Volt z transformatorem kupionym na targu od "Ruskich" podłączony do wężyka i aby sterowac wł. i wył. do czasowego wyłacznika. Oczywiście na wężyku zaworek zwrotny aby woda nie cofała się do reduktora i drabinka w akwarium do dozowania Co2. Są prawie gotowe zestawy na allegro koszt 214 zł. do tego trzeba doliczyc elektro- zawór , zaworek zwrotny , drabinka lub dyfuzor i cała filozofia poskałdac to w jedno działające urządzenie.
- loccutus
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Leszek Mikołajczak
- Kontaktowanie:
Troszke majsterkowania by było...
Może inaczej - jeśli oprócz Lajona nie masz jeszcze nic, to i tak potrzebujesz Butli, Reduktora, wężyków, dyfuzora, Elektrozaworu i przewodu do podłączenia z lajonem.
Polecam Marcina Wnuka - ma w sklepie wszelkie potrzebne rzeczy. Nie będzie taniej niż kombinowanie DIY, ale możesz zainwestować w sprzęt markowy i niezawodny. Szczególnie mam na myśli sprzęt Aqua-Art.
http://mcten.pl/index.php
BTW - jesli Lajon ma rok, to podejrzewam że elektroda pH również - zalecałbym przeprowadzenie jej testu kontrolnego, lub co najmniej ponowną kalibrację w dobrych płynach buforowych.
Może inaczej - jeśli oprócz Lajona nie masz jeszcze nic, to i tak potrzebujesz Butli, Reduktora, wężyków, dyfuzora, Elektrozaworu i przewodu do podłączenia z lajonem.
Polecam Marcina Wnuka - ma w sklepie wszelkie potrzebne rzeczy. Nie będzie taniej niż kombinowanie DIY, ale możesz zainwestować w sprzęt markowy i niezawodny. Szczególnie mam na myśli sprzęt Aqua-Art.
http://mcten.pl/index.php
BTW - jesli Lajon ma rok, to podejrzewam że elektroda pH również - zalecałbym przeprowadzenie jej testu kontrolnego, lub co najmniej ponowną kalibrację w dobrych płynach buforowych.
- bjarka
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Beata Jarka
- Kontaktowanie:
Przemyślałam problem, zakupiłam sprzęt wg podpowiedzi Michała ( w plexidasie) i powoli próbuję go zainstalować. Niestety chyba jestem do tego za głupia.
Na razie wszystkie próby robię w dzbanku. W momencie, gdy pomiar przekracza pH max, lajon z podłączonym elektrozaworem zaczyna szaleć, na okragło pokazuje swoje parametry.
Jeden raz tylko poleciały mi bąbelki, jak zmieniłam histerezę na 0,05, a potem kicha.
Nie wiem, czy to wina lajona, czy elektrozaworu.
Na razie wszystkie próby robię w dzbanku. W momencie, gdy pomiar przekracza pH max, lajon z podłączonym elektrozaworem zaczyna szaleć, na okragło pokazuje swoje parametry.
Jeden raz tylko poleciały mi bąbelki, jak zmieniłam histerezę na 0,05, a potem kicha.
Nie wiem, czy to wina lajona, czy elektrozaworu.
Witamrafdisc pisze:Mój zestaw to najprostrza samoróbka , wszystkie główne podzespoły kupione na allegro - chodziło mi ocenę. Butla wysokociśnieniowa 2kg. na akwarium do 400l starczy na bardzo długo, reduktor -argon, Co2 bardzo ładnie się nim reguluje można ustawic nawet 1 kropelka na 1 sek.nie potrzeba liczniuka bombelków, elektrozawór 9 Volt z transformatorem kupionym na targu od "Ruskich" podłączony do wężyka i aby sterowac wł. i wył. do czasowego wyłacznika. Oczywiście na wężyku zaworek zwrotny aby woda nie cofała się do reduktora i drabinka w akwarium do dozowania Co2. Są prawie gotowe zestawy na allegro koszt 214 zł. do tego trzeba doliczyc elektro- zawór , zaworek zwrotny , drabinka lub dyfuzor i cała filozofia poskałdac to w jedno działające urządzenie.
Właśnie zakupiłem butlę CO2 z reduktorem i rotametrem, jak pisze Rafdisc zainstalował przy takim zestawie jeszcze elektrozawór. Nie rozumiem, jeżeli na reduktorze można tak precyzyjnie ustawić podawanie gazu, to do czego służy ten elektrozawór?
Nigdy nie miałem z tym styczności, więc będę wdzięczny za każdą podpowiedź.
A tak dodatkowo jaki najlepiej zakupić dyfuzor? Teraz ma to działać w akwarium 200 l, ale za miesiąc odpalę 375 l i tam to wszystko przeniosę.
- tomasz334
- senior
- Imie i Nazwisko: Tomasz Jajo
Co do sterowników o których pisze Bogdan to masz strony dwóch o których można wiele poczytać http://skalar.mcten.pl/ http://www.tomaszek.opus.chelm.pl/ , a dodatkowe informacje na temat co2 proponuję poczytać tu http://www.holenderskie.pl/