Co2 bezpośrednio do filtra

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
Fal
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Darek Falkowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Barcin
Kontaktowanie:

Co2 bezpośrednio do filtra

Post autor: Fal » 04 sty 2007, 19:51

No właśnie jak w temacie , czy ktoś z was stosuje metodę dozowania CO2 bezpośrednio do filtra zewnętrznego karnistrowego. Chodzą mi takie myśli po głowie ,żeby tak spróbować , jadnak się obawiam czy nie rozsadzę biologi albo jeszcze czegoś innego. Przy moim ostatnich doświadczeniach nie najlepiej wyszedłem dlatego teraz wolę zapytać.
Teraz Co2 dozuję , przez membrano reactor i reactor M aquamedic , jednak do końca nie jestem zadowolony z takiego rozwiązania.
Jeśli macie jakieś doświadczenia lub inne pomysły to piszcie.

Pozdrawiam
Fal

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 04 sty 2007, 20:02

Spoko mam takie urządzenie kupione na allegro, podłączone CO2 na wyjściu z filtra nic się nie dzieje-kwestia nie przedawkowania.

Awatar użytkownika
JacekC
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: JacekC » 04 sty 2007, 20:31

to jest dobry pomysł.
im dłuższa droga bąbelków tym lepiej się rozpuszczą i oczywiście jak mówi Rafał sprawa nie przedawkowania

Awatar użytkownika
Fal
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Fal » 04 sty 2007, 20:33

Radsic no właśnie podłączone masz na wyjściu z filtra a mi chodzi na wejściu do filtra. Co2 najpierw przechodzi przez filter ładnie się rozpuści a później do zbiornika , o takie coś mi chodzi

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Post autor: vega1 » 04 sty 2007, 20:37

Fal pisze:Radsic no właśnie podłączone masz na wyjściu z filtra a mi chodzi na wejściu do filtra. Co2 najpierw przechodzi przez filter ładnie się rozpuści a później do zbiornika , o takie coś mi chodzi
I zabije biologie w filtrze...

Awatar użytkownika
Fal
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Fal » 04 sty 2007, 20:52

Vega jesteś pewny , firma aquamedic proponuje reactor 1000 który podłącza się do obiegu na wejściu do filtra. Wejdź na stronę aqua i zobaczysz ,że tak jest. Myślisz ,że proponowali by coś co może zabić biologie?

Awatar użytkownika
DISPAR
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
Kontaktowanie:

Post autor: DISPAR » 04 sty 2007, 20:56

Szkoda, że nie spytałeś o reaktor aquaMedic wcześniej - oddałbym Ci go za darmo. W tej chwili dozyję Co2 kostką lipową podawaną na wylot fitra wewnętrznego Fan - 3 i rośliny bąbelkują.

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 04 sty 2007, 21:43

Też tak sądzę -nie ma potrzeby dawania na wejście wręcz nie polecam. Bakterie muszą miec tlen.

kafarski
senior
senior

Post autor: kafarski » 08 lut 2007, 13:01

vega1 pisze:
Fal pisze:Radsic no właśnie podłączone masz na wyjściu z filtra a mi chodzi na wejściu do filtra. Co2 najpierw przechodzi przez filter ładnie się rozpuści a później do zbiornika , o takie coś mi chodzi
rafdisc pisze:
Też tak sądzę -nie ma potrzeby dawania na wejście wręcz nie polecam. Bakterie muszą miec tlen.
1. CO2 nie wypiera tlenu z wody.
2. ilości CO2 są znikome i ponadto szybko i równomiernie się rozpuszczają w całym akwarium.
3. stężenie rzędu 100mg/l nie zabija ryb, i nie zauważyłem ''padnięcia biologii'' w moim filtrze w ciągu roku podawania CO2 do wlotu filtra.
4. im dłuższa jest droga jaką ma przebyć CO2 w wodzie tym lepiej się nam rozpuści więc można podawać dwutlenek przed a nawet z pewnymi przeróbkami za filtrem.

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 08 lut 2007, 15:42

Co2 faktycznie się ładnie rozpuszcza ale też ładnie potrafi zapowietrzyć filtr . Każdy kto ma filtr którego konstrukcja jest wrażliwa na zapowietrzenie powinien sobie odpuścić . Jotka podłączył w ten sposób i był bardzo rozczarowany . W 200 cm zbiorniku wachania CO2 były znaczne z uwagi na to że czas odłączenia dozowania przez zawór był inny niż pozwalała na to rezerwa w filtrze i w reaktorze i często się zdarzało że pompa Eheima zaczynała terkotać z żalu . Założony za filtrem reaktor pracował zdecydowanie lepiej .
Posiadam dozowanie Co2 ale tak uważam że to bomba na której się siedzi . W żadnym przypadku nie polecałbym dozowania na wejściu - lepiej stracić 50% co2 w butli przez gorsze rozpuszczenie niż 50 % obsady .

Awatar użytkownika
robisto
senior
senior
Imie i Nazwisko: Robert Stoczyński

Post autor: robisto » 08 lut 2007, 23:13

Wtrącę swoje 3 grosze.
Od roku podaję C02 na wejście filtra (Tetra EX1200), przy 1 bąbel/sek nie powoduje to w najmniejszym stopniu zapowietrzenia filtra, gaz rozpuszcza się zanim doleci do pompy.
Dozuję 24/h więc nie ma problemu "bezwładności" zaworu i zapasów w filtrze.
Chcę jednak zaznaczyć,że jest to jeden z dwóch takich filtrów pracujących w moim baniaku, wię być może ten drugi nadrabia nieco filtrację biologiczną.

kafarski
senior
senior

Post autor: kafarski » 09 lut 2007, 02:05

kiedy jeszcze wpuszczałem CO2 do wlotu filtra Eheima, wsuwałem na samo dno filtra pokrywkę po opakowaniu po CD- denkiem do góry aby gaz mógł się zbierać. była lekko pochylona w ten sposób że woda wlatywała swobodnie do filtra z króćca w dnie a gaz zostawał w tej pokrywce i rozpuszczał się pędem wody. na 450 litrów akwarium gaz rozpuszczał się na tyle dobrze że nie szemrał nawet w wirniku. bardzo dobry sposób- stosowałbym go dalej gdybym miał podłączony filtr.

Awatar użytkownika
Deszczowatwarz
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Rafał Mamątow
Miejsce zamieszkania/miasto/: Ostrołęka
Kontaktowanie:

Post autor: Deszczowatwarz » 09 lut 2007, 12:55

A tak zapytam jeżeli dałmbym CO2 na zasysanie, po trodze mam prefiltr sznurkowy i dopiero potem EX1200 to chyba CO2 po drodze do filtra wystarczajaco sie rozpuści? :lol: sprawdzę i poinformuję jak się sprawy mają

gentor
nowicjusz
nowicjusz
Imie i Nazwisko: Ryszard Tomasik
Miejsce zamieszkania/miasto/: Wieliczka

Post autor: gentor » 09 lut 2007, 13:17

Skorzystam z okazji i podepnę się do tematu.
Wyście z sumpa mam podłączone do podżwirówki i tu moje pytanie :
Czy mogę dozowanie CO2 wpiąć na wyjściu sumpa , czy podżwirówka będzie działać poprawnie.
Z góry dziękuję za wszystkie uwagi .

kafarski
senior
senior

Post autor: kafarski » 09 lut 2007, 13:18

myślę że gaz będzie przechodził dopóki prefiltr nie zapcha się kałem :shock: . może będzie lepiej dla gazu jeśli postawisz prefiltr denkiem do góry- rozpuszczałby się wtedy dłużej w prefiltrze i nie byłoby takich strat CO2. chyba że nastąpi to co pisałem w pierwszym zdaniu.
gentor co do sumpa to zależy jak masz zbudowaną tą podżwirówkę -jeśli z jakiejś gazy to CO2 będzie wylatywał bąblami. pamiętaj że przy sumpach powierzchnia wody działa jak dodatkowe napowietrzanie- straty cennego CO2 są spore.
ja dozuję do podżwirówki i nic złego się nie dzieje- pompa pcha wodę bo musi :wink: .

Odpowiedz

Wróć do „Woda”