RO i kranówka po zmianie testów-oceńcie
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
RO i kranówka po zmianie testów-oceńcie
Woda z kranu
KH-14
GH-18
NO2-0
NO3-20
PH-8
Woda z Ro
KH-3
GH-3
NO2-0
NO3-5
PH-7
Testy robione zoolkiem kropelkowym.
Nie jestm pewien czy woda z Ro jest taka jak powinna być czy może coś jest nie tak z membraną, proszę o opinię.
KH-14
GH-18
NO2-0
NO3-20
PH-8
Woda z Ro
KH-3
GH-3
NO2-0
NO3-5
PH-7
Testy robione zoolkiem kropelkowym.
Nie jestm pewien czy woda z Ro jest taka jak powinna być czy może coś jest nie tak z membraną, proszę o opinię.
- cocoloco
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
- Kontaktowanie:
hmm - to nie jest to co powinna dać osmoza . Moja mimo że lata miała na karku dawała zdecydowanie lepszą wodę .
wygląda na to że sole węglanowe ilość równa ogólnej ilości soli w wodzie . Dla mnie to dziwne że akurat węglanowe potrafią się przebić .
Kup w aptece wodę destylowaną - mają takie ampułki -50 ml . Sprawdż na nich testy bo może w/g tych testów też woda destylowana jest nie za czysta .
Przed pomiarem dobrze przepłukaj probówkę w wodzie z RO i zwiększ ilość wody do pomiaru o 100% - wynik podziel przez 2 . Pomiar jest zdecydowanie dokładniejszy .
W testach martwiło mnie zawsze jedno że kropla kropli nie jest równa .
wygląda na to że sole węglanowe ilość równa ogólnej ilości soli w wodzie . Dla mnie to dziwne że akurat węglanowe potrafią się przebić .
Kup w aptece wodę destylowaną - mają takie ampułki -50 ml . Sprawdż na nich testy bo może w/g tych testów też woda destylowana jest nie za czysta .
Przed pomiarem dobrze przepłukaj probówkę w wodzie z RO i zwiększ ilość wody do pomiaru o 100% - wynik podziel przez 2 . Pomiar jest zdecydowanie dokładniejszy .
W testach martwiło mnie zawsze jedno że kropla kropli nie jest równa .
Prubówki wypłukałem i zrobiłem ponownie test w 10ml podzieliłem przez 2 i wyszło 2,5KH czyli coś nie tak z ro.Za daleko mam do apteki więc nie mam jak kupić wody destylowanej.Ro kupione nie dawno, membrana była sucha jak przyszła, może to jest przyczyną kiepskiej wody z ro.Jeszcze jedno pytanko czy woda z ro może mieć ph-5 lub niższe?
- cocoloco
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
- Kontaktowanie:
testy pH - tu należy zwrócić się do Henia - J-23 który w sposób kompletnie niezrozumiały wytłumaczy co mierzą faktycznie te testy - niezrozumiały bo on wie zdacydowanie za dużo i zamiast po chłopsku napisać chce przekazać nam całą swoją wiedzę .
Może ja spróbuję i poczekam na chemiczne gromy - testy pH pokazują - ile jest wolnego Co2 jest w wodzie .
Bufor wody tworzą sole węglanowe wiążace Co2 i ten nie zamienia się w kwas węglowy jak tych soli nie ma to nic nie powstrzyma co2 zamienić się w kwas węglowy i pH spada
Więc odpowiedź jest taka woda z RO jest strasznie niestabilna i może mieć pH dowolne , czy może mieć 5 lub niższe - zdecydowanie może .
Pewnie też oblałem ten chemiczny sprawdzian
Może ja spróbuję i poczekam na chemiczne gromy - testy pH pokazują - ile jest wolnego Co2 jest w wodzie .
Bufor wody tworzą sole węglanowe wiążace Co2 i ten nie zamienia się w kwas węglowy jak tych soli nie ma to nic nie powstrzyma co2 zamienić się w kwas węglowy i pH spada
Więc odpowiedź jest taka woda z RO jest strasznie niestabilna i może mieć pH dowolne , czy może mieć 5 lub niższe - zdecydowanie może .
Pewnie też oblałem ten chemiczny sprawdzian

Już sprawdziłem testy na wodzie destylowanej Kh-0 PH-między 5,5 a 6 czyli coś z moim Ro jest nie tak.Nowe Ro i już do d__y, jak tu się nie wkurzyć, chyba że coś źle podłączyłem , może membranę odwrotnie wsadziłem jak pech to pech.Wczoraj skończyłem pokrywę i byłem tak zdolny że spaliłem dwa stateczniki przez pośpiech, wszystko idzie jak po gruzach.
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Membrany raczej odwrotnie nie wsadziłeś, bo ciężko wtedy dokręcić obudowę, ale jak masz krzepę w ręce to jest takie ryzyko, że ją wepchnąłeś i zakrętkę dokręciłeś .
Suchą czy mokrą membranę dostałeś, jeśli worek był hermetyczny to była ok, jeśli nie był to masz przyczynę wadliwej pracy.
Woda jest i tak niezła, poza NO3 na poziomie 5 parametry są super. Śmiało lej do baniaka, a ryby będą szczęśliwe.
Szkoda kasy na kolejną membranę. Zmienisz za rok.
Ja mam 75gpd i leje się ciurkiem (jak trzeba) z niej woda RO z HK/GH 0 PH 7.
Ale czasami PH test pokazuje 6.5. Więc na pytanie czy woda z RO może mieć 5.5 lub 6 odpowiadam twierdząco, ale odrobina powietrza, pół godzinki napowietrzania i znowu pokazuje PH 7.0
Suchą czy mokrą membranę dostałeś, jeśli worek był hermetyczny to była ok, jeśli nie był to masz przyczynę wadliwej pracy.
Woda jest i tak niezła, poza NO3 na poziomie 5 parametry są super. Śmiało lej do baniaka, a ryby będą szczęśliwe.
Szkoda kasy na kolejną membranę. Zmienisz za rok.
Ja mam 75gpd i leje się ciurkiem (jak trzeba) z niej woda RO z HK/GH 0 PH 7.
Ale czasami PH test pokazuje 6.5. Więc na pytanie czy woda z RO może mieć 5.5 lub 6 odpowiadam twierdząco, ale odrobina powietrza, pół godzinki napowietrzania i znowu pokazuje PH 7.0
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Już sam nie wiem gdzie Ci radzić, tu czy na priv gdzie sam przeszedłeś ...
Pozostanie tutaj da Ci szansę posłuchać innych, pewnie mądrzejszych ode mnie.
Jak miałeś uszkodzoną membranę to ja odradzałbym do tamtej RO dodawanie większych ilości kranówki, nawet ja bym wcale nie dodawał kranówki, szczególnie Twojej, bo masz w kranie NO3 20, a uszkodzona membrana dawała jakieś twardości 3/3, więc mogłeś lać bezpośrednio do akwa po podgrzaniu i natlenieniu.
Teraz masz naprawione RO i super wodę, bo bez No3, ale twardości zerowe, w zależności jak stary masz baniak i jakie tam parametry albo lej samą RO, albo jednak mieszaj z kranem odstanym ... stosunek RO/kran do opracowania w zależności co chcesz osiągnąć, jakie masz ziela, baniak, co w filtrach, itd.
Pozostanie tutaj da Ci szansę posłuchać innych, pewnie mądrzejszych ode mnie.
Jak miałeś uszkodzoną membranę to ja odradzałbym do tamtej RO dodawanie większych ilości kranówki, nawet ja bym wcale nie dodawał kranówki, szczególnie Twojej, bo masz w kranie NO3 20, a uszkodzona membrana dawała jakieś twardości 3/3, więc mogłeś lać bezpośrednio do akwa po podgrzaniu i natlenieniu.
Teraz masz naprawione RO i super wodę, bo bez No3, ale twardości zerowe, w zależności jak stary masz baniak i jakie tam parametry albo lej samą RO, albo jednak mieszaj z kranem odstanym ... stosunek RO/kran do opracowania w zależności co chcesz osiągnąć, jakie masz ziela, baniak, co w filtrach, itd.
Po pierwsze to witam wszystkich
I zgodnie z tematem mam pytanie odnosnie mojej wody:
Kranówa: Osmoza:
Ph - 7.6 Ph - 6.4
KH - 16 KH - 0
GH - 18 GH - 0
NO2 - 0 NO2 - 0
NO3 - 0 NO3 - 0
Filtr w 1 teście dał 5-6l/h, ale temp. kranówy jest jakieś 6 st. C
Czy to są prawidłowe wskazania po wyjściu z RO ?
Czy Ph nie jest ca wysokie na wyjściu ?
Mam zamiar postawic zbiornik z paletkami i wczoraj podłączyłem RO. Ponieważ to moje pierwsze doświadczenie z tym filtrem mam trochę pytań, mam nadzieje, że mi wybaczycie jeżeli się już powtórzyły.
Pozdrawiam Krasa

I zgodnie z tematem mam pytanie odnosnie mojej wody:
Kranówa: Osmoza:
Ph - 7.6 Ph - 6.4
KH - 16 KH - 0
GH - 18 GH - 0
NO2 - 0 NO2 - 0
NO3 - 0 NO3 - 0
Filtr w 1 teście dał 5-6l/h, ale temp. kranówy jest jakieś 6 st. C
Czy to są prawidłowe wskazania po wyjściu z RO ?
Czy Ph nie jest ca wysokie na wyjściu ?
Mam zamiar postawic zbiornik z paletkami i wczoraj podłączyłem RO. Ponieważ to moje pierwsze doświadczenie z tym filtrem mam trochę pytań, mam nadzieje, że mi wybaczycie jeżeli się już powtórzyły.
Pozdrawiam Krasa