W czym przechowywać wodę z RO ??
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- GościaK
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
może być że masz coś z membraną, albo zapchana, albo słabe ciśnienie wody, albo temperatura wody bo to też ma znaczenie chociaż teraz jest ciepło, ja mam 75 i baniak 35 litrów napełnia się w 4-5 godzin, a baniak kupiłem na allegro po koncentracie spożywczym na spirytusie
więc po ogórkach będzie na pewno dobry

zobacz jaki masz stosunek wody z ro z woda ktora idzie do kanalizacji powinna byc okolo 1:3 jak bedziesz mial wiecej duzo wiecej mozesz sprobowac odwrocic membrane i puscic wtedy wode jesli jest zatkana membrana powinna popuscic troche. A na poczatek zobacz czy masz zalozony ogranicznik sciekow na rurca odprowadzajacej do kanalizacji wode i czy jest prawidlowo zalozony tzn w dobrym kierunku.
pozdrawiam
pozdrawiam
-
- junior
- Kontaktowanie:
Widzę, że post troszkę przygasa, a ja chciałbym do niego się dołączyć, jednak z nieco innym problemem. To w czym przechowywać wodę do podmian to w moim przypadku wiem - mam prawie 500l akwarium, które stoi wolne i w nim właśnie chciałbym preparować wodę do podmian. Chcę właśnie zakupić filtr RO i przy jego pomocy tęb wodę przygotowywać, jednak 500l wody do podmian wystarczy mi na jakieś 7 tygodni, a i tak w miarę na bierząco będę uzupełniał. Pytanie moje jest takie: jak długo woda do podmian z różnymi w miarę naturalnymi dodatkami ( wyciągi z kory dębu, torf, czy jakieś minerały dodatkowo) może być przetrzymywana w takim zbiorniku, aby utrzymywała właściwości świeżej wody. Czy można w tym akwarium zamontować oprócz napowietrzania dodatkowo filtr (zewnętrzny czy wewnętrzny?)? Czy przez ten czas woda zachowuje stałe parametry (wiafdomo że leżący na dnie torf może ją zakwaszać)? Będę wdzięczny za pomocne rady. Pozdrawiam.
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
1. Nie musisz zalewać całego baniaka na wode do podmian.
2. Nie musi tam być filtra.
3. Napowietrzanie powinno być.
4. W 7 tygodni nic sie wodzie nie powino stać, szczególnie ze będziesz dolewał nowej i pkt1.
5. Jak dodasz coś do wody w stylu torf, kora, parametry bedą sie zmieniać, ale niewiele, no zależy ile tego tam dodasz.
2. Nie musi tam być filtra.
3. Napowietrzanie powinno być.
4. W 7 tygodni nic sie wodzie nie powino stać, szczególnie ze będziesz dolewał nowej i pkt1.
5. Jak dodasz coś do wody w stylu torf, kora, parametry bedą sie zmieniać, ale niewiele, no zależy ile tego tam dodasz.
-
- junior
- Kontaktowanie:
Więc od dwóch tygodni w 500l akwarium stoi sobie przygotowana woda do podmian (2/3 RO + 1/3 kranówki + troszkę wyciągu z kory dębu i liścia migdałecznika ( a może migdałowca) + odrobina minarałów Tropicala). Tydzień temu zalałem 2/3 zbiornika, który oczekuje sobie na paletki, uruchomiłem tam dwa filtry zewnętrzne dodałem Bactozym Tetry i niech sobie pracuje dopóki nie znajdę odpowiednich ryb. Natomiast co mnie zdziwiło to kwestia zmiany parametrów wody nie w tym kierunku, o którym myślałem. Mianowicie po zalaniu samąwodąbez dodatków i napowietrzeniu tego przez dwa dni parametry (2/3RO 1/3kran) były takie: pH 6,6-6,8, kH 2, GH 5. Po dodaniu garbników i odczekaniu tygodnia pH poszło do góry na równe 7 a kH spadło na 0-1, GH na stałym poziomie. dodałem kwasu solnego niewielką ilość i na początku spadło pH do 6,8 a po dwóch dniach znów skoczyło na 7 a KH jest zerowe. Czemu garbniki nie działają, powinny lekko z czasem zakwaszać. Woda ma kolor lekko herbaciany. Jak chcępodnieść KH muszę dolać kranówy, a ona ma pH 8, a jak dolewam do niej kwas to spada KH i tak w kółko. Jak uzyskać w tym przypadku pH ok 6,5??
-
- junior
- Kontaktowanie:
oczywiście że kwas jest czda. Widzisz TOM trochę może niejasno to napisałem, gdyż woda o któej piszę i jej parametrach jest w zbiorniku, który będzie przeznaczony tylko i wyłącznie do przechowywania wody do podmian. Chciałbym przygotować wodęo parametrach pH 6,2-6,5, kH 2-3, GH 5-6, NO2 i NO3 oczywiście zerowe. Ze związkami azotowymi nie ma problemu już osiągnąłem te parametry, GH również, pozostaje mi pH i KH i całkiem normalne że oba gdyż są w bezpośrednim powiązaniu. Miałem tylko nadzieję, że mając kH ok 3-4 humusy zbiją tylko pH delikatnie, a jak mam pH 7 a kH 0 to trochę ogranicza to moje możliwości działania. Natomiast jeśli chodzi o zbiornik docelowy dla podopiecznych to tam narazie spokojnie pracuje sobie na pół gwizdka, parametry podobne jak te w zbiorniku na wodędo podmian. Planuję trzymać młodziutkie palety w ilości 6-8 szt w akwa całkowicie higienicznym. Oprócz gąbek rurek i grzałki nic tam nie będzie, no ryby oczywiście jak uda mi siętakowe gdzieś z pewnego źródła kupić. Plan w zasadzie jest taki aby mieć w zapasie zawsze ok 300-400l wody w miarę idealnej do podmian, o zawsze tych samych bardzo dobrych parametrach, codzienne niewielkie podmiany ze zbieraniem z dna nieczystości i dużo karmienia. Nie wiem czy dobrze myślęale taki mam plan aby odchować porządne dyski, które po roku lub 1,5 przełoże do zbiorniczka 600l, który już czeka. Pozdrawiam.
Aleks: kwasem solnym nie uzyskasz pH niższego niż obojętne przy niezerowym KH (no chyba, że dwutlenkiem węgla). Zachowanie się Twojej wody świadczy tylko o tym, że poprawnie wykonujesz testy. Dlaczego i co zrobić by było inaczej - pomolestuj Klossa (J-23), ja się tego nie podejmę, bo chemia wody ciągle mnie jeszcze przerasta. Osobną kwestią pozostaje moja (odwzajemniona) miłość do wody o zerowym KH i pH w okolicach 5,2 - ale to już wielokrotnie, nawet w ciągu ostatnich dni, pisałem. 
Rafał

Rafał
-
- junior
- Kontaktowanie:
No i w tym miejscu chyba podejmę się trzymania dysków w KH 0. Skoro akwarium będzie sterylne to fotosynteza czy podłoże z zalegającymi odpadami nie będzie ingerowało w pH i podmieniając często na wodę o tych samych parametrach nie powinny pojawiać się skoki pH. Spróbuję to jeszcze przetestować ale z tego co do tej pory zauważyłem, tak jest.