W oczekiwaniu na lokatorów
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*
- jzajonz
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Janusz Zajonz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Balczewo
Rzeczywiscie pisaliscie o jakosci wody do rozmnazania i jej wplywie na mlode ale wowczas nie moglem uczestniczyc w tym temacie. Ktos nawet mnie poprosil abym cos o tym napisal ale pamietam ze post Ambry wyjasnil prawie wszystko; jak rowniez wiele skomplikowal wiec zrezygnowalem chociaz z wlasnego doswiadczenia wiem ze rozmnazanie w takich warunkach daje zle efekty. Minimalne two jakiego uzywam to 5-6 N ale i tak szybko je podnosze wraz z ph i to od momentu gdy pojawia sie larwy . Gdy mlode maja 3 tydzien wtedy osiagam docelowe warynki tj two 8-10 i ph okolo 6.5
.
.
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Tadeusz P.
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Brzesko
Hypno nie rezygnuj z odchowu młodych w takich warunkach jak masz. Niestety jakość uzyskanego narybku będzie marna. Ale wrażenia jakie.
Obserwacja opiekuńczej pary z narybkiem w akwarium z gęstwiną roślin jest fascynująca.
Takie widoki zapadają w pamięci i mogą podatne osoby zarazić akwarystyką. Ja tak zaraziłem sąsiada.
Obserwacja opiekuńczej pary z narybkiem w akwarium z gęstwiną roślin jest fascynująca.
Takie widoki zapadają w pamięci i mogą podatne osoby zarazić akwarystyką. Ja tak zaraziłem sąsiada.
- Hypno
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
- Kontaktowanie:
cd...
Mam wrażenie, że ryby u mnie w baniaku posłuchały Romana Wielkiego, doleciał do nich jakiś tekst o becikowym i masz....
Może tym razem będzie o krok dalej.....
Janek poznajesz
?
Może tym razem będzie o krok dalej.....
Janek poznajesz

- Załączniki
-
- 1.jpg (19.29 KiB) Przejrzano 5289 razy
-
- 2.jpg (189.01 KiB) Przejrzano 5289 razy
- Hypno
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Darek, Twoje rybcie teraz sypnęły tak ikrą że szok, i niech ktoś powie że 13 jest pechowa.... na moje oko jest z 500 albo lepiej ziaren ikry, po prostu szok, jak mi się uda to zrobię zdjęcie, ale nie chcę im za bardzo przeszkadzać, bo poprzednie tarło już doprowadziło do larw, więc mam nadzieje, że będzie coraz lepiej, ikra jest teraz już około 30 godzin i zbielało chyba 2 ziarenka tylko więc wygląda imponująco.
Teraz w akwarium jest tak, że jedna para w jednym kącie jajka wysiaduje druga w drugim, a trzecia pośrodku też coś knuje już. Poprostu rozpusta
Nie chciał bym uogólniać bo za mało jeszcze widziałęm, ale ciśnie się refleksja, że na parę która źle się opiekuje ikrą dobrą radą jest po prostu konkurencja w zbiorniku i wtedy jest "na złość matce uszy sobie odmrożę" 
Teraz w akwarium jest tak, że jedna para w jednym kącie jajka wysiaduje druga w drugim, a trzecia pośrodku też coś knuje już. Poprostu rozpusta

- DISPAR
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
- Kontaktowanie:
Być może stymulacja drugą parą spowodowała, że w tych rybach odrodził się instynkt rozrodczy mocniejszy niż miały. Z drugiej strony wydaje mi się, że ryby te doszły u Ciebie do bardzo dobrej kondycji której u mnie nie miały. Dobra woda, odpowiednie karmienie, stymulacja i efekt jest taki jak piszesz. Ja ostatnio znów pracowałem po 12-14 godzin dziennie i moje ryby trochę to odczuły. Przynajmniej te dwie mają u Ciebie bardzo dobrze.
- Hypno
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Mam wrażenie, że one w dodatku zauważalnie urosły wg. mojej oceny nawet do 2 cm, a przy tej wielkości ryby masa zwiększa się znacząco, więcej niż by to wynikało z samej długości. Zrobiły się z nich niezłe grubaski i jak staną przodem to kurteczka żyletkami na pewno nie są, kawał rybska. Wiem coś o tym bo jak wyławiałem do tarliskowego wcześniej, to siatka się uginałą, ładne patelniaczki
ale było by to chyba jedno z droższych sushi 

-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Jan Czarnecki
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Łomża
- Kontaktowanie:
Tak Darku podesłałem dla Piotrka dwie parki chuderlaków bo umnie zrobiło się bardzo ciasno a Piotr ma odpowiednie warunki dla takich nie dokarmionych rybek i tak jak obiecałem że po tygodniu rybki sie rozruszaja i pujdą do tarła i tak sie stało i to mnie cieszy że parki sie przyjeły tera niech tylko sie wykażą co potrafia.
- Hypno
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
becikowe
Becikowego ciąg dalszy, to już się przerodziło w orgię jakąś. Tym bardziej, że na stanowisku nr 3 pojawiła się ikra złożona racze bez uczestnictwa samca, więc skoro bez zamiaru prokreacji to już grzech śmiertelny. 
Za to niebieskie na prawdę załapały o co chodzi. Z poprzedniego wylęgu larw było bardzo mało i zostały porzucone. Teraz przedstawiam losy tarła nr 14. Na oko larw jest zdrowo ponad 100 (mają już dobę) i wygląda to nieźle.
Tak dla porównania i uzmysłowienia sobie wielkości ale nie ryb tylko roślin, podaję że ten turkusik nad ikrą na liściu ma jakieś 17 cm...
Wygląda to "prawie" jak w naturze, choć prawie robi wielką różnicę.

Za to niebieskie na prawdę załapały o co chodzi. Z poprzedniego wylęgu larw było bardzo mało i zostały porzucone. Teraz przedstawiam losy tarła nr 14. Na oko larw jest zdrowo ponad 100 (mają już dobę) i wygląda to nieźle.
Tak dla porównania i uzmysłowienia sobie wielkości ale nie ryb tylko roślin, podaję że ten turkusik nad ikrą na liściu ma jakieś 17 cm...
Wygląda to "prawie" jak w naturze, choć prawie robi wielką różnicę.
- Załączniki
-
- 2.jpg (35.25 KiB) Przejrzano 5136 razy
-
- 1.jpg (282.05 KiB) Przejrzano 5132 razy