Prosze o rade
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
Prosze o rade
Witam,kilka miesiecy temu zalozylem akwarium kupilem 30 neonow(byly przed paletkami w akwa.) stopniowo paletki(5 szt),glonojad.Mysle ze nie bylo to przemyslane,pozniej byla jeszcze bocja i duch amazonii.Paletki ok.2 ,3 mies. byly ok ale z czasem zaczely ciemniec,chudnac i na koncu zdechly(nie wszystkie od razu).Dodam ze to akwa. 130l,woda 7 ph,nieraz troszke ponizej 7ph,mierzone testem ph "tropical",29st.C.karmione ochotka i suchy pokarm dla paletek.To moje pierwsze akwa,pozniej przestalem chodowac paletki w tej chwili mam bocje, 2 skalary, neony,mieczyki,molinezje i duchy amazonii(niezly bajzel).Chce sprobowac jeszcze raz z paletkami,wydac obecne ryby.Zostawic jedynie neony i ducha amazonii czy moga duchy przebywac z paletkami?czym moge odkazic akwarium(i czy musze)przed zmiana podloza(chcialem zwirek 3-5mm)czy bedzie dobry?Mam filtr wewn.junior bio N 500 Aqua szut,czy aby miec paletki potrzebuje innego filtra?Mierzylem tylko ph wody,czym mierzycie inne parametry?prosze o porady jak sie do tego zabrac zeby paletki przezyly w akwarium.Troche juz poczytalem na forum sa tu naprawde istotne informacje ale mam juz zupelny mentlik w glowie,niewiem juz co najlepsze.Sorki za tyle pytan na raz.
dlaczego w 130 nie mozna miec paletek?nawet 2 par? jaka pojemnosc trzeba miec dla paletek,nie mysle tutaj o wielkiej hodowli,na poczatek chcialbym utrzymywac warunki odpowiednie dla tych ryb,zeby kolejne sztuki nie pochorowaly sie.A z czasem mozna zmienic zbiornik na wiekszy,wczesniej mowiono mi ze spokojnie moge trzymac w 130l paletki.Wiem ze sa to duze ryby,dlatego nie mysle o duzej ilosci w moim akwarium.Niestety mialem juz zakupione to akwarium 130l zanim zdecydowalem sie na paletki dlatego nie jest zbyt duze.Wczesniej mialem male paletki,mogly byc chore bo mialy za malo miejsca?
- cocoloco
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
- Kontaktowanie:
oczywiście możemy udowodnić że owczarek kaukaski też może żyć na 7 piętrze w kawalerce 
dlaczego w 130 nie można mieć paletek - można !! przecież nikt nikomu nie zabroni kupić jednej papużki nierozłączki
przecież można mieć 2 pary - fakt przy odrobinie dobrej woli 4 ryby to już stado - bo paletka to ryba stadna i minimum w/g mojej opinii to 7 sztuk .
bo nawet jak buduje się dom nie przyjmuje się że dzieciak będzie spał w kołysce do pełnoletności więc musi być rezerwa na wstawienie normalnego łóżka
TY nie masz żadnej rezerwy tylko miejsce na 5 maluchów bez dodatkowych ryb w akwarium bo już nie ma miejsca - minimum na paletkę to 20 litrów wody . Jak podrosną to już upominają się o 50 litrów . Nawet 50 litrów wody nie zwalnia od doskonałej filtracji i częstych wymian wody bo to jest paletka . Bardzo wytrzymała ryba w dobrych warunkach i strasznie delikatna w przerybionych zbiornikach . Paletka to droga wymagająca ryba i najtańszym elementem w tej przygodzie to szklane szkiełko które niektórzy nazywają akwarium .
Oczywiście będziesz szukał teorii która głosi że to może się udać . Przeszukasz internet i znajdziesz kilkadziesiąt informacji że ktoś miał i mu się udało . Miał - a później już nic nie dopisał .
Moim zdaniem nie masz możliwości technicznych aby cieszyć oko tą piękną rybą . Z zainteresowaniem będę czytać wypowiedzi tych którzy nakarmią Cię nadzieją .

dlaczego w 130 nie można mieć paletek - można !! przecież nikt nikomu nie zabroni kupić jednej papużki nierozłączki

przecież można mieć 2 pary - fakt przy odrobinie dobrej woli 4 ryby to już stado - bo paletka to ryba stadna i minimum w/g mojej opinii to 7 sztuk .
bo nawet jak buduje się dom nie przyjmuje się że dzieciak będzie spał w kołysce do pełnoletności więc musi być rezerwa na wstawienie normalnego łóżka
TY nie masz żadnej rezerwy tylko miejsce na 5 maluchów bez dodatkowych ryb w akwarium bo już nie ma miejsca - minimum na paletkę to 20 litrów wody . Jak podrosną to już upominają się o 50 litrów . Nawet 50 litrów wody nie zwalnia od doskonałej filtracji i częstych wymian wody bo to jest paletka . Bardzo wytrzymała ryba w dobrych warunkach i strasznie delikatna w przerybionych zbiornikach . Paletka to droga wymagająca ryba i najtańszym elementem w tej przygodzie to szklane szkiełko które niektórzy nazywają akwarium .
Oczywiście będziesz szukał teorii która głosi że to może się udać . Przeszukasz internet i znajdziesz kilkadziesiąt informacji że ktoś miał i mu się udało . Miał - a później już nic nie dopisał .
Moim zdaniem nie masz możliwości technicznych aby cieszyć oko tą piękną rybą . Z zainteresowaniem będę czytać wypowiedzi tych którzy nakarmią Cię nadzieją .
- Hypno
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
- Kontaktowanie:
Niestety popieram, 130 litrów to w sam raz na odstojnik do zbierania wody na podmianę, ewentualnie kolejne akwarium przeznaczone na tarliskowe. Ja mam 470 litrów w nim 6 dorosłych sztuk i ... ciasno, nie dlatego że wizualnie jedna na drugą wpływa, ale dlatego, że dorosłe ryby czasami sexują się
a wtedy są nerwowe i jak jest ikra to potrafią pozostałe zagonić i stłoczyć w kąciku o pojemności 10l, uszkadzając je przy tym i to wcale nie przypadkowo. Pewnie nigdy też nie widziałeś jak paletka, mimo swojego majestatycznego wyglądu, potrafi się poderwać i w ułamku sekundu (to nie jest przesada) przepłynąć całe długie akwarium. Czasami jak słyszę jak para broni rewiru z ikrą i jak potrafi tłuc inne, a tamte w popłochu walą w szybę albo wyskakując nad wodę (!) w pokrywę, to zastanawiam się czy szkło 10ka nie jest zbyt cienkie...
Słyszałem, że jakaś durna baba w Trójmieście trzyma aligatora w M4 i ponoć się udaje... problem w tym, że nikt nie pytał o zdanie aligatora. Pewnie dojdzie do tego, że kiedyś dosłownie i w przenośni odgryzie się on swojej pożal się Boże właścicielce...

Słyszałem, że jakaś durna baba w Trójmieście trzyma aligatora w M4 i ponoć się udaje... problem w tym, że nikt nie pytał o zdanie aligatora. Pewnie dojdzie do tego, że kiedyś dosłownie i w przenośni odgryzie się on swojej pożal się Boże właścicielce...
-
- junior
- Kontaktowanie:
Ja raczej nadzieją Cię karmić nie będę. Po prostu radzę: nie rób tego! To nie zbiornik dla tych ryb. To jest dobry zbiornik na kwarantannę lub jako tarliskowy dla jednej dorosłej pary. Jużraz się pożegnałeś z paletami, ja też i z własnego doświadczenia odradzam, choć moje nie przebywały w 130l ! Odłóż trochę pieniędzy na większy zbiornik i wtedy pomyśl o paletkach, chociaż to tylko mała część sukcesu i jak na tę" zabawę" rzeczywiście najtańsza. Akwarium musi zapewnićmiejsce dla stadka paletek, tak jak pisali poprzednicy.
Sam filtr wewnętrzny to kiepski pomysł, pomyśl o dużym kubełkowym zewn. filtrze. Na twoim miejscu nie zaczynałbym od mieszania paletek z innymi rybami, z tym zawsze mogą być problemy. Nabierzesz doświadczenia to wtedy zmienisz obsadę na mieszaną. Kolejną sprawą jest filterek RO. Może mnie tu za to "zjadą" niektórzy, ale uważam, że nie warto bez niego zadzierać z paletkami. Nie będą cieszyły twojego oka tylko przysporzą samych zmartwień, będą chorować a ty będziesz pisał w dziale choroby: pomóżcie!!.
Wybacz, że tak brutalnie, wcale Ci tego nie życzę ale realia takie właśnie są. Znam to z własnego doświadczenia. Zastanów się jeszcze raz.
Sam filtr wewnętrzny to kiepski pomysł, pomyśl o dużym kubełkowym zewn. filtrze. Na twoim miejscu nie zaczynałbym od mieszania paletek z innymi rybami, z tym zawsze mogą być problemy. Nabierzesz doświadczenia to wtedy zmienisz obsadę na mieszaną. Kolejną sprawą jest filterek RO. Może mnie tu za to "zjadą" niektórzy, ale uważam, że nie warto bez niego zadzierać z paletkami. Nie będą cieszyły twojego oka tylko przysporzą samych zmartwień, będą chorować a ty będziesz pisał w dziale choroby: pomóżcie!!.
Wybacz, że tak brutalnie, wcale Ci tego nie życzę ale realia takie właśnie są. Znam to z własnego doświadczenia. Zastanów się jeszcze raz.
- Jeki
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka
Brawo Iras!!!!! To dowód na to ,że będą z Ciebie akwaryści.iras pisze:dzieki za odp. chyba faktycznie sie wstrzymam w takim razie.Szkoda ze gosc w sklepie udawal znawce i stwierdzil ze spokojnie kilka sztuk moge trzymac,bez komentarza.
Tylko się nie poddawaj, poczytaj, pomyśl, skompletuj sprzęt i........"ku przygodzie".
- birdas
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Tak sobie przypomniałem, że gdzieś mam taki filmikHypno pisze: Pewnie nigdy też nie widziałeś jak paletka, mimo swojego majestatycznego wyglądu, potrafi się poderwać i w ułamku sekundu (to nie jest przesada) przepłynąć całe długie akwarium.

Jakość niespecjalna ale coś widać

http://www.spychala.zsem.pl/ucieczka.avi (5,5 MB)
- kubamajer
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
- Kontaktowanie:
Mnie jakieś 12 lat temu sprzedawca w sklepie doradzał "jakieś pięć palet" w 112L..iras pisze:dzieki za odp. chyba faktycznie sie wstrzymam w takim razie.Szkoda ze gosc w sklepie udawal znawce i stwierdzil ze spokojnie kilka sztuk moge trzymac,bez komentarza.
Słuchaj Iras - 200L sterylne akwa, książka, Forum, 6 sztuk młodzieży i pomału można się zacząć uczyć tych ryb, z całkiem realną szansą na powodzenie.
pozdr
-
- senior
- Imie i Nazwisko: JERZY KRAWCEWICZ
- Miejsce zamieszkania/miasto/: JAROCIN
popieram w całosci kolegow co do ilosci ryb -tego nie przeskoczysz przyjmuj 50 l wody na szt a co do pozostalych rybek co miales w akwarium to zaden problem trzymać czerwonego neona , bocje wspaniała i ducha z paletkami -tylko mała uwaga duch jak podrosnie stwierdzi ze neony to doskonaly pokarm sam to przerobilem -pozdrawiam