Nowe akwarium - a technika Co2

Nowości - opinie

Moderatorzy: niki 28, tuptus

_Maniek_

Nowe akwarium - a technika Co2

Post autor: _Maniek_ » 12 lut 2007, 10:51

Witam
Po kilku latach postanowiłem założyć ponownie akwarium. Zakupiłem akwarium 200L, filtr o wydajności 1200L/h, nie wiem, jakie w obudowie jest oświetlenie, jeśli będzie za małe zmienię. Rozpatruję opcję zainstalowania butli, Co2 4 kg w tym elektrozawór i teraz mam problem z doborem urządzenia do pomiaru ph które będzie włączać dozowanie Co2 jeśli ph będzie za wysokie. Kiedyś takie technologie nie były dostępne, więc w tym temacie nie jestem za mocny, lecz przez trzy dni studiowałem na ten temat troszkę informacji z Internetu. Zwracam się do was z prośbą o pomoc w dobrym dobraniu reszty urządzeń w rozsądnej cennie.
Z Wyrazami Szacunku
Mariusz

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 12 lut 2007, 12:29

Zacznijmy od tego że oświetlenie jest w pokrywie i na 100% musisz zacząć od niego . Co do sprzętu to tylko kwestia ceny .
Ze sprzętem jest podobnie jak z samochodami - czyli pojęcie rozsądna cena jest pojęciem mglistym i dla każdego innym .

Moim zdaniem nie uda się zjechać niżej niż 700-800 zł za komplet a nie mając nadwyżki oświetlenia jest to zupełnie nie rozsądne rozwiązanie .
Jednak zawsze Ty będziesz wybierał i pozostaje zapoznać się z kontrolerem Lajon czy Skalar - można rzucić okiem na Dennerle , odwiedzić stronę Aquamedic i mieć pewne rozeznanie .
Zrób sobie wyliczenie dla - butla reduktor zaworek precyzyjny zawór elektromagnetyczny dyfuzor i kontroler - wężyk czy licznik bąbelków .
Największym kosztem jest kontroler którego cena z elektrodą jest w granicach 400-500 zł
zawór elektromagnetyczny - oryginalny to 170 zł a od instalacji gazowej samochodowej tylko 70 zł ale w zamian może służyć do ogrzewania mieszkania ;)
dyfuzor w cenie od 30 zł do 150 w zależności od tego czy ma własną pompę i od wydajności .
zaworek precyzyjny oferują na allegro za 30-40 zł .
tak wygladają koszty

Awatar użytkownika
Amorphis
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bydgoszcz

Post autor: Amorphis » 12 lut 2007, 12:32

Chyba w grę wchodzą tylko sterowniki Lajon albo Skalar. Poza tym musisz sobie zdawać sprawę, że jak masz wodę z kranu z betonem wewnątrz, to aby mocno zbić PH samym CO2 możesz nadmuchać zbyt dużo i udusić ryby. Sprawdź parametry wody w kranie, pomyśl jakie ryby, w jakiej ilości, jakie podłoże, jakie wkłady filtracyjne, zmierz wodę ponownie już w odstanym i ustabilizowanym akwarium i jeśli zaczniesz dziś, to za miesiąc zadaj to samo pytanie z jak najszerszym opisem akwarium.

_Maniek_

Post autor: _Maniek_ » 13 lut 2007, 12:54

Więc na początku dziękuję bardzo za podpowiedzi.!!:)

Pierwsza sprawa oświetlenie:
W obudowie zamontowali 2x30W wydaje mi się z tego co czytałem to ma być 0,8-1,0W=1L czyli muszę wymienić ale nie wiem jakie zakupić i czy mogę zamontować w swoją obudowę foto na dole!!

Druga sprawa woda - zbadałem wodę po dłuższym okresie jej lania do wanny aby przepłukać rury.
Wyniki z tego co wyczytałem z tabelki dostarczonej do testera.
Azotany - 0 mg/L
Azotyny - 0 mg/L
Twardość ogólna - 0 Gh
Twardość węglanowa - 17 dKH
pH - 8,4 a i może więcej bo skala się skończyła.

A co do Co2 zrobię tak jak mi napisaliście wcześniej - założę wszystko pobadam przez dwa tygodnie wodę i podejmę decyzję. Lecz nie wiem czy mogę zamontować taką instalację w tym pokoju gdzie mam akwarium ponieważ spię w nim i dzieci i troszkę się boję tego Co2 , co wy na to??

Z góry dziękuję za okazałą pomoc i proszę o podpowiedzi!!
Z Wyrazami Szacunku
Mariusz
Załączniki
Zdjęcie001.jpg
Budowa akwarium
Zdjęcie001.jpg (26.25 KiB) Przejrzano 4891 razy

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 13 lut 2007, 13:06

Twardość ogólna - 0 Gh
wynik masz fałszywy dlatego że tak reagują nasze testy na wodę która przeszła przez filtry domowe .
Moja woda po takim filtrze ma też podobne parametry . Nie używam jej do akwarium bo uważam że się nie nadaje .
Używam ją do zasilania filtra RO dzięki czemu mam dłuższą żywotność membramy .
Obejrzyj instalację wodną - sprawdź czy nie możesz pobrać wody przed tym filtrem i zbadać parametrów .

_Maniek_

Post autor: _Maniek_ » 13 lut 2007, 14:34

cocoloco pisze:
Twardość ogólna - 0 Gh

wynik masz fałszywy dlatego że tak reagują nasze testy na wodę która przeszła przez filtry domowe .
Nie posiadam w domu żadnych fitrów do wody więc nie wiem co jest grane używam testu firmy "TROPICAL" 5 in 1 który bada Ph, KH, GH, NO2, i NO3. posiada certyfikat ISO 9001:2000 QUALITY SYSTEM.

A co z oświetleniem posiadam dwie jarzeniówki o mocy jedna 30W Daylight t8 ti 6500K

Awatar użytkownika
Amorphis
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bydgoszcz

Post autor: Amorphis » 13 lut 2007, 14:49

Jeszcze niedawno tu był ładnie opisany sposób przeróbki takiej pokrywy.
http://klub-pkmd.pl/index.php?name=PNph ... pic&t=1689
Może ktoś jeszcze ma te fotki i Ci udostępni.
Poszukaj również w http://www.akwarystyka.com.pl/forum/%20index.php w dziale Projekty DIY interesujących Cię tematów.

teo
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Tadeusz P.
Miejsce zamieszkania/miasto/: Brzesko

Post autor: teo » 20 lut 2007, 15:01

Co do testów 5 w 1 to zawrót głowy. Gdyby było 1 w 1 to trochę lepiej.

kafarski
senior
senior

Post autor: kafarski » 22 lut 2007, 12:02

testy 5w1 są niedokładne bo substancje na pasku są różne dla każdej badanej właściwości wody ale czasem coś się dzieje z paskiem że one przenikają się nawzajem ,u mnie na jednym kwadraciku pojawiały się nawet trzy kolory - dopóki nie wylądował w śmietniku razem z całym opakowaniem. te normy ISO dotyczą chyba stałych norm produkcji.
testy kropelkowe tetry są imho najprostsze w użyciu.
woda jest twarda ,o wysokim pH więc najtaniej będzie kupić filtr RO - koszt już około 190 zł + przesyłka.
instalacja CO2 - komputer Lajon za ok400 zł- mogę z czystym sumieniem polecić ci wyrzucić elektrodę Metrona do kosza- jest zepsuta w momencie zakupu- nie daje się wykalibrować. za 125 zł możesz nabyć Elmetrona EPP-1 ze zbiorniczkiem KCl konserwującym końcówkę elektrody (myślę że to problem większości elektrod produkowanych i sprzedawanych z myślą o akwarystach). co miesiąc kalibruję ją ,jednak odstępstwo od buforu wynosi 0.01 więc jest znikome. do tego elektrozawór lavato zintegrowany z zaworkiem precyzyjnym ,sam reguluję ciśnienie tylko pokrętłem na reduktorze, zaworek nie sprawdzał się ale jest na elektrozaworze -nie odkleję go :wink: .
nie poleciłbym wstawiać akwarium do sypialni wogóle a tym bardziej do dzieci, nie ze względu na butlę CO2 ale z powodu dużego hałasu filtrów, napowietrzania czy plusku wody oraz pewnej funkcji sterownika. przy spadku i wzroście pH ponad zadany poziom włącza się histereza , która alarmuje nas że dzieje się coś nie tak z gazem. pH spadło za mocno, skończył się gaz w butli i pH rośnie dalej czy jakiekolwiek inne usterki np. okablowania prowadzące do powyższych. pisk jest nieznośny i w bloku obudzi wszystkich sąsiadów naokoło. jeśli wszystko gra to nie ma obaw- nie włącza się tak często.
świetlówki day-light odradzam -mają nieciekawą barwę i glony rosną przy nich najlepiej. może jakieś serii 830 do 860 warm light? tylko nie wiem czy długości pasują do 30 W. no i oczywiście przydałoby się dołożyć po dwie - do 4-ech T8 albo trzy T5 z odbłyśnikami w pokrywie.

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 22 lut 2007, 14:02

komputer Lajon za ok400 zł- mogę z czystym sumieniem polecić ci wyrzucić elektrodę Metrona do kosza- jest zepsuta w momencie zakupu- nie daje się wykalibrować.
przeważnie to nie jest wina elektrody ale zabezpieczeń w Lajonie - miałem w dennerle podobny problem
elektroda siadła ale próbowałem ją skalibrować i wpisało w pamięć takie parametry że na nowej elektrodzie za cholerę nie chciało działać .
dopiero krokowe kalibrowanie pomogło .
Zabezpieczenie polega odrzucaniu kalibracji jeżeli jest różnica większa niż 0,5 od tej która była w pamięci .

kafarski
senior
senior

Post autor: kafarski » 22 lut 2007, 15:10

moja nowa elektroda z metronu, sucha -nieprzechowywana w KCl dążyła przy kalibracji do pH ok2 w buforze 7. Elmetrona po wypłukaniu w osmozie rozpoznała ten sam bufor po 15 sekundach. tak samo z buforem pH4.
zabezpieczenie w takiej sytuacji raczej pomaga. po wyłączeniu Lajona od prądu zostaje kalibracja fabryczna (chyba), więc nie powinno być kłopotów z dalszą 'obróbką''.
przeczytałem ulotkę Elmetrona i doszedłem do wniosku że elektrody bez KCl są ''zepsute'' lekko mówiąc. sporo tam pisze więc jakby był ktoś zainteresowany mogę napisać jutro rano.

Odpowiedz

Wróć do „Technika”