Tak sobie ostatnio siedziałem i myślałem w jaki sposób odmulić dno jednocześnie nie wylewając połowy wody z akwa do ścieku, a że mam 240l i wodę podaje tylko z osmozy to napełnianie odlanej wody podczas odmulania zajmowało prawie 2 dni wiec myślałem myślałem i wymyśliłem,
Bardzo prosty odmulacz.
Do wykonania potrzebujemy:
1-głowica filtra wew. (600l\h)
2-rurka plastikowa fi 2cm(taką miałem)
3-rurka kanalizacyjna fi 7,5cm (tez taką miałem)
4-kawełek pleksy lub czegoś podobnego.
Wykonanie:
W pierwszej kolejności odcinamy od rury fi75 dwa kawałki o długości np 6cm i 8cm (wymiar przykładowy może być inny).
Kolejny etap to przygotowanie pleksy która będzie stanowiła dno i wieczko naszego odmulacza.
Bierzemy pleksi i odrysowujemy na niej koła od rury kanalizacyjnej, ładnie wycinamy.
Później na jednym z tak wykonanych krążków znaczymy środek i wiercimy wiertłem o takiej średnicy jak nasza rurka, (największe jakie miałem to 18mm a do odpowiedniej średnicy w moim przypadku 20mm doprowadziłem papierem ściernym).
Teraz przyszedł czas na wykonanie kolejnego otworu w którym będzie zamontowana nasza głowica. W rurze o długości 6cm wiercimy otwór o takiej samej średnicy jak średnica wlotu wody do głowicy filtra, na wysokości ok. 2cm od brzegu.
Przygotowane elementy sklejamy razem tzn. dolny krążek (ten z otworem) sklejamy z rura w której wycięliśmy z boku otwór na głowice (otwór bliżej krążka nie odwrotnie).

Do środka dolnej części odmulacza wklejamy jeszcze obręcz (ja zrobiłem z PCV spienionego które po podgrzaniu bardzo ładnie się układa) na której będzie się trzymać gąbka. Ewentualnie można wkleić siatkę ale jak to woli.

Drugą rurę sklejamy z pozostałym krążkiem i powstaje nam taki kubek.

Górną krawędź podgrzewamy i staramy się naciągnąć na dolna część naszego odmulacza aby otrzymać kołnierz dzięki któremu będziemy mogli łączyć razem obydwie części.
Kolejnym etapem będzie wycięcie gąbki o średnicy naszej dolnej części odmulacza a w środku otworu na rurkę ssawną.

Tak powinien wyglądać odmulacz po złożeniu

Jeszcze dla jasności załączam przekrój.