dylematy początkującego

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

mesmerist
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

dylematy początkującego

Post autor: mesmerist » 24 lut 2007, 21:07

Witam wszystkich!
Mój pierwszy post na forum i od razu w tym dziale :(
Może najpierw troche o akwarium:
-pojemność 240 litrów
-filtracja: ex 700, aquael unifilter 750
-woda: ph 6,5 TWW 0, TWO 5, NO3 10, temp. 29 st. C
4 ramirezy, 14 neonów czerwonych, 9 otosków, 4 kirysy sterby, dwie krewetki filtrujące i od miesiąca 5 paletek
Z paletkami nigdy wczesniej nie miałem do czynienia, to "mój pierwszy raz" :)

Ostatnio, jak już się zapoznałem z działem "choroby", zacząłem się baczniej przyglądać swoim nowym podopiecznym i zauważyłem u jednej paletki dziwną kropkę na płetwie ogonowej i taką samą na bocznej. Martwić się czy nie? Na razie tylko obserwuję.
I druga paletka - czy ona przypadkiem nie ma za dużego oka?

Pozdrawiam,
Marcin
Załączniki
Akwarium 048.jpg
kropka na ogonie
Akwarium 048.jpg (33.78 KiB) Przejrzano 5664 razy
Akwarium 060.jpg
za duże oko???
Akwarium 060.jpg (18.82 KiB) Przejrzano 5664 razy

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 24 lut 2007, 21:42

Przy tej jakości zdjęć trudno będzie coś skomentować.

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 24 lut 2007, 22:02

Jeśli rybki jedzą nie są płochliwe i nie siedzą w kącie akwarium lub pod korzeniem nie ciemnieją to znaczy, że wszystko jest dobrze nie trzeba szukac dziury w całym tylko dac im życ. Jesli mają jakies kropki na płetwach to musimy wiedziec jakie opisz je lub zrób lepsze zdjęcia . To może byc ospa albo nic . Ta 1 ma troszke za duże oko ale ma zdrowe czerwone barwy oka także nie ma powodów do niepokoju.

mesmerist
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: mesmerist » 24 lut 2007, 22:31

Dzięki za szybką reakcję. Postaram się wrzucić jakieś lepsze fotki, ale na razie to są najlepsze jakie udało mi się zrobić - te ryby są wyjątkowo ruchliwe i słabo chcą mi pozować. Co do kropki, to identyczna jest na tej fotce: http://www.pkmd.pl/modules/PNphpBB2/files/9.jpg
(pozwoliłem sobie skorzystać z fotki autorstwa ROSOL-a)
Na razie nie będę nic robił i pozwolę im sobie bezstresowo pożyć - ryby przyjmują pokarm normalnie i w każdych ilościach, nie są jakoś szczególnie płochliwe.
Facet ze sklepu, od którego kupowałem te ryby zalecał, abym na razie, póki ryby są młode, karmił mrożonym solowcem i granulatem a dopiero w późniejszym okresie wprowadził serce. Czy to jest OK? Póki co stosuję się do jego zaleceń, dodatkowo solowca moczę w Fishtamin-ie.

Awatar użytkownika
slawol
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Gruszka

Post autor: slawol » 24 lut 2007, 23:33

Moja propozycja dla Ciebie jest prosta, bardziej się koncentrował na utrzymaniu takich parametrów wody jakie masz a nawet polepsz (NO3) i nie będziesz musiał zbyt mocno czytać działu choroby tutaj na razie nic nie kombinuj wszystko jest ok a zbyt duże oko nie swiadczy o chorobie ryby tylko o wieku ryby,natomiast jeśli idzie o wprowadzenie serca do diety radził Ci dobrze pod warunkiem że on nie karmił ich sercem i ta ryba nie zna tego pokarmu w tym wypadku lepiej jest jej na samym początku podawać pokarm który zna lepiej się będzie aklimatyzować,ale teraz już możesz dodawać serce do diety poszukaj jeszcze wazonkowca poszukaj jak się robi lane kluchy no i zdecydowanie wprowadz ok 30% pokarmu roślinnego do diety codziennej (spirulina,szpinak)

Awatar użytkownika
DISPAR
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
Kontaktowanie:

Post autor: DISPAR » 25 lut 2007, 12:03

Takie mlecznobiałe cętki na płetwie ogonowej i płetwach piersiowych robią się u osobników w wieku dorastania. Tych kropek może być nawet kilka - raz są potem znikają żeby się znów pojawić. Gdzieś było już wytłumaczenie tego ale nie pamiętam już gdzie (starość nie radość :D ). Nie jest to choroba ale nie jest też pozytywnym objawem. Te ryby rzeczywiście mają za duże oko jak na ten rozmiar. Podmieniaj często wodę i podawaj im urozmaicny pokarm i będzie dobrze.

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 25 lut 2007, 12:23

I druga paletka - czy ona przypadkiem nie ma za dużego oka?
ma oko które wskazuje że ta ryba jest starsza niż wskazuje jej wielkość - kto sprzedał tego przeterminowanego malucha ?

mesmerist
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: mesmerist » 25 lut 2007, 15:46

Kupiłem je w Aquriusie na Górczewskiej w Warszawie (Tesco)
A starałem się postępować zgodnie z zaleceniami - to znaczy kazałem je nakarmić przed zakupem - wszystkie bardzo ładnie jadły, za dużych oczu też nie widziałem :(
Może jak trochę nabiorę doświadczenia, to będę bardziej uważny.

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 25 lut 2007, 15:57

Nie ma co się stresowac -każdy by chciał miec tylko "championy"najlepiej za 40 zł.lub mniej :wink: Jak jedzą to wszystko jest OK, możesz dawac też serce.

Awatar użytkownika
GościaK
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: GościaK » 25 lut 2007, 17:00

rafdisc pisze:Nie ma co się stresowac -każdy by chciał miec tylko "championy"najlepiej za 40 zł.lub mniej :wink: Jak jedzą to wszystko jest OK, możesz dawac też serce.
za 40 zł można kupić "chempiony" tylko trzeba je sobie dobrze wyhodować i trzeba wiedzieć co się kupuje

mesmerist
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: mesmerist » 25 lut 2007, 17:08

W takim razie robię tak: zaczynam wprowadzać serce, na razie raz - dwa razy w tygodniu. Zwiększam częstotliwość wymiany wody - co drugi dzień 30 %. Daje rybom trochę czasu, zobaczymy może rybka ruszy. Właśnie moja lepsza połowa stwierdziła: matko, jakie duże oko ma ta paleta"

Marcin

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 25 lut 2007, 17:23

uspokoić możesz małżonkę - polecam tekst z czerwonego kapturka ;) ... żeby Cię lepiej widzieć

mesmerist
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: mesmerist » 25 lut 2007, 17:30

Jak tak dalej pójdzie, to będzie to champion w lidze najlepiej widzących paletek :)

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”