PH 7.6(!) - podloze - wyrzucic?

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Mar1lyn
nowicjusz
nowicjusz

PH 7.6(!) - podloze - wyrzucic?

Post autor: Mar1lyn » 25 lut 2007, 14:04

Witam wszystkich,

Decyzja zostala podjeta. Kolejnym zbiornikiem bedzie akwarium z paletkami!:-) W zwiazku z tym dokladnie czytam PKMD + inne stronki.

Wczoraj przeczytalem post odnosnie podnoszenia PH przez podloze. Woda w moim akwa ma PH 7.6:-( Chyba znalazlem winowajce - zwir. Potraktowalem go dzisiaj kwasem solnym technicznym (30 pare procentowym) i lekko sie pieni. Sprawdzilem zwir, ktory rowniez mialem dawno temu w akwa - pieni sie jeszcze bardziej. Dla porownania keramzyt, ktory mam w filtrze - nie pieni sie w ogole. Rozumiem, ze nawet jesli zwir pieni sie odrobine to znaczy, ze podnosi PH i lepiej sie go pozbyc?

Dzieki z gory za odpowiedz! I dzieki za to forum! Jest zrodlem bardzo cennych informacji!:-)

Krzysiek

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 25 lut 2007, 14:16

Witam,

Masz rację. Wszystko co podnosi pH, w zbiorniku z paletkami jest nie tylko niemile widziane, ale wręcz zakazane. Naszczęście w chwili obecnej nie ma najmniejszego problemu z zakupem żwirku odpowiedniego do potrzeb takiego zbiornika jak i upodobań jego właściciela. Co prawda w takiej wodzie da się nawet rozmnożyć te ryby, wiem bo samemu mi się to kiedyś udało, to zdecydowanie jednak polecam wodę miekką i kwaśną dla tych ryb. Dobrze, że przygodę z tymi rybami zaczynasz od czytania i pytanie, a nie jak większość dokładnie odwrotnie. Najpierw coś zrobią, a potem pierwszym postem na tym forum jest jakiś tekst rozpoczynający się od słów "Ratunku" lub "potrzebuję pomocy".

Awatar użytkownika
GościaK
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: GościaK » 25 lut 2007, 16:58

można jeszcze tak sprawdzić - nasyp żwiru do jakiegoś pojemnika i zalej wodą z RO u mnie PH=6 i zobacz jakie będzie PH na drugi dzień

Mar1lyn
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: Mar1lyn » 25 lut 2007, 17:50

Dzieki za odpowiedzi!

A moze byc zwykla kraniczanka albo odstana, albo przegotowana zamiast RO? (nie dorobilem sie jeszcze)

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 25 lut 2007, 17:54

GościaK pisze:można jeszcze tak sprawdzić - nasyp żwiru do jakiegoś pojemnika i zalej wodą z RO u mnie PH=6 i zobacz jakie będzie PH na drugi dzień
Trzebaby dodać, że powinno się postawić jeszcze drugie naczynie z tą samą wodą, ale bez żwiru i wtedy po odstawieniu na 24h sprawdzić ph w obu naczyniach - w tym ze żwirem i w tym bez.
W przeciwnym wypadku można wyciągnąć błędne wnioski - ph wzrosło, więc żwirek do śmieci.. Tymczasem ph wody wzrosło, bo np. uleciał z niej CO2..

Żwirek jest nieodpowiedni, jeśli w naczyniu w którym się znajdował jest po czasie wyższe ph, niż w naczyniu z tą samą wodą bez żwiru. Sama wartość ph nie ma tu nic do rzeczy - ważna w tym wypadku jest jedynie ew. różnica wartosci ph w obydwu naczyniach.

Sorry Gościak, rozpisałem się łopatologicznie ;), ale wiele osób podaje taki "półprzepis" na sprawdzanie żwirku, a to nie jest do końca właściwy sposób.

Mam nadzieję, że komuś się przyda ;).

ps. Oczywiście, jeśli żwir się pieni polany kwasem, to już dalej nie trzeba sprawdzać.

pozdr

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 25 lut 2007, 18:00

Mar1lyn pisze:Dzieki za odpowiedzi!

A moze byc zwykla kraniczanka albo odstana, albo przegotowana zamiast RO? (nie dorobilem sie jeszcze)
Hm.. no może być utrudnione dostrzeżeniem ew. różnicy w ph, albo całkiem niemożliwe. Możesz użyć do próby żwirku destylowaną ze stacji benzynowej.

Chyba, że pytasz o trzymanie ryb w przegotowanej ;).

pozdr

Mar1lyn
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: Mar1lyn » 25 lut 2007, 18:22

Dzieki Panowie za rzetelne odpowiedzi!

Czyli pozostaje zwir kwarcowy albo bazaltowy tak? Przyznam, ze bazalt mi sie bardziej podoba. Co z unoszacymi sie kawalkami bazaltu i osiadaniem na rybciach? Wyczytalem to gdzies na forum ale pozniej posty zeszly na inny temat. Czy moze ktos to potwierdzic?

wojam
senior
senior
Imie i Nazwisko: Wojtek Mackiewicz

Post autor: wojam » 25 lut 2007, 18:26

Oprócz tego, warto jeszcze sprawdzić w opisany wyżej sposób, czy żwir nie zmiania (nie podwyższa) twardości wody.

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 25 lut 2007, 19:10

Mar1lyn pisze:Dzieki Panowie za rzetelne odpowiedzi!

Czyli pozostaje zwir kwarcowy albo bazaltowy tak? Przyznam, ze bazalt mi sie bardziej podoba. Co z unoszacymi sie kawalkami bazaltu i osiadaniem na rybciach? Wyczytalem to gdzies na forum ale pozniej posty zeszly na inny temat. Czy moze ktos to potwierdzic?
Z bazaltem doświadczenia mam nikłe. Jeśli wybierzesz kwarc(polecam, a zdrowe ryby pięknie się z nim komponują ;)), to weź raczej drobniejszy - 1-2mm. Mniej wnikają weń nieczystości i pokarm - to ważne, a jednocześnie woda bedzie w nim jako tako cyrkulować.
Niektórzy stosują piasek - ja mam niezbyt przychylny stosunek do tego, ale to moja własna opinia. Wielu używa i jest ok, ale trzeba się liczyć z możliwością wystąpienia stref beztlenowych, co z kolei może stanowić problem dla niektórych akwarystów.

ps. masz jeszcze trzecią możliwość(gorąco polecam na początek) - brak podłoża. Nie zjadłem jeszcze zębów na paletkach, ale teraz już wiem, że dobrym ruchem jest rozpoczęcie "nauki" w higienicznym zbiorniku i odchowanie w nim swoich pierwszych ryb do rozmiaru ok.15cm.

pozdr

Awatar użytkownika
GościaK
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: GościaK » 25 lut 2007, 20:12

kubamajer pisze:
GościaK pisze:można jeszcze tak sprawdzić - nasyp żwiru do jakiegoś pojemnika i zalej wodą z RO u mnie PH=6 i zobacz jakie będzie PH na drugi dzień
Trzebaby dodać, że powinno się postawić jeszcze drugie naczynie z tą samą wodą, ale bez żwiru i wtedy po odstawieniu na 24h sprawdzić ph w obu naczyniach - w tym ze żwirem i w tym bez.
W przeciwnym wypadku można wyciągnąć błędne wnioski - ph wzrosło, więc żwirek do śmieci.. Tymczasem ph wody wzrosło, bo np. uleciał z niej CO2..

Żwirek jest nieodpowiedni, jeśli w naczyniu w którym się znajdował jest po czasie wyższe ph, niż w naczyniu z tą samą wodą bez żwiru. Sama wartość ph nie ma tu nic do rzeczy - ważna w tym wypadku jest jedynie ew. różnica wartosci ph w obydwu naczyniach.

Sorry Gościak, rozpisałem się łopatologicznie ;), ale wiele osób podaje taki "półprzepis" na sprawdzanie żwirku, a to nie jest do końca właściwy sposób.

Mam nadzieję, że komuś się przyda ;).

ps. Oczywiście, jeśli żwir się pieni polany kwasem, to już dalej nie trzeba sprawdzać.

pozdr
Tok myślowy miałem taki sam lecz napisałem bardziej ogólnikowo ;)

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 25 lut 2007, 20:18

Przegotowana woda może być, deszczówka też pod warunkiem że nie mieszkasz blisko Azotów Puławy, przywożona z leśnego źródełka będzie idealne, kupowana woda destylowana lub demineralizowana także, rozpuszczony śnieg z górnych partii górski również.... tylko do licha czego chcesz wybrać najdroższy sposób? Tak tak, najtańszy sposób na otrzymywanie dobrej wody w ilościach potrzebnych dla palet to RO, no chyba, że za stodołą masz oczko wodne o amazońskich parametrach.

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 25 lut 2007, 20:46

Przyznam, ze bazalt mi sie bardziej podoba. Co z unoszacymi sie kawalkami bazaltu i osiadaniem na rybciach
węgiel kamienny też jest cięższy od wody ale jak wsypiesz go do wody to syf się zrobi jak cholera . Post że bazalt osiada na rybach napisał pewnie ktoś komu się podłoża nie chciało wypłukać .

Mar1lyn
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: Mar1lyn » 25 lut 2007, 21:38

Ok. Filtr RO bedzie moim nastepnym zakupem. Ewentualnie zanim go kupie usmiechne sie do kogos z Krakowa o uzyczenie troche wody RO, zeby sprawdzic jakie bede mial parametry po zmieszaniu z kraniczanka.

Wiekszosc z paletkarzy stosuje zwir kwarcowy. Czy przez to, ze kiryski moga sie poranic na ostrych krawedziach bazaltu czy moze z jakiegos innego powodu? Na pewno bede mial w akwa zbrojnika niebieskiego. Myslalem tez o kiryskach.
Osobiscie bazalt mi sie niesamowicie podoba i chetniej bym go widzial w swoim akwa. Aczkolwiek zastosuje sie do rad doswiadczonych paletkarzy:-)

Pzdr

Mar1lyn
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: Mar1lyn » 25 lut 2007, 21:38

Ok. Filtr RO bedzie moim nastepnym zakupem. Ewentualnie zanim go kupie usmiechne sie do kogos z Krakowa o uzyczenie troche wody RO, zeby sprawdzic jakie bede mial parametry po zmieszaniu z kraniczanka.

Wiekszosc z paletkarzy stosuje zwir kwarcowy. Czy przez to, ze kiryski moga sie poranic na ostrych krawedziach bazaltu czy moze z jakiegos innego powodu? Na pewno bede mial w akwa zbrojnika niebieskiego. Myslalem tez o kiryskach.
Osobiscie bazalt mi sie niesamowicie podoba i chetniej bym go widzial w swoim akwa. Aczkolwiek zastosuje sie do rad doswiadczonych paletkarzy:-)

Pzdr

Odpowiedz

Wróć do „Woda”