Wklad do filtra tetratec ex700(akwa 240l)
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- hamlet
- senior

- Imie i Nazwisko: Krzysztof Stelmach
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Bergheim
Wklad do filtra tetratec ex700(akwa 240l)
prosze o rade mam akwa mam w nim neonki kosiarki i kiryski chce dokupic zaniedlugo paletki i tu brzmi moje pytanie co powinno byc w takim Filtrze i w jakiej kolejnosci
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Widzę ze lepiej Ci idzie pisanie niż czytanie, kilka linijek poniżej twojego wątku z pytaniem jest choćby ten:
http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... pic&t=1350
Nie ma jednoznacznej teori i zasady co dać do filtra by działał dobrze w Twoim banikaku.
Ja dałbym 1 kosz gąbek zakończonych filcem na dno, reszta koszy sama ceramika BIO też zakończona filcem. Ceramika Tetry jest do kitu, od razu wywal do śmieci i zakup jakąś BIO.
Na wlot daj małą gąbeczkę zamiast koszykowatego wlotu proponowanego przez Tetrę.
Zanim kupisz paletki poczytaj ten dział, jeden wcześniej, czyli jak zacząć, i jeden ponizej, czyli woda. Nie zapomnij o kwarantannie.
Ja bym się pozbył kosiarek zanim dasz tam paletki ... teraz łatwiej Ci pójdzie z ich wyłapaniem.
Neony lepiej by okazały się, że masz czerwone, niż inessa, te drugie padną w wysokich temperaturach, te pierwsze całkiem dobrze zniosły 34 stopnie u mnie przez tydzień.
http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... pic&t=1350
Nie ma jednoznacznej teori i zasady co dać do filtra by działał dobrze w Twoim banikaku.
Ja dałbym 1 kosz gąbek zakończonych filcem na dno, reszta koszy sama ceramika BIO też zakończona filcem. Ceramika Tetry jest do kitu, od razu wywal do śmieci i zakup jakąś BIO.
Na wlot daj małą gąbeczkę zamiast koszykowatego wlotu proponowanego przez Tetrę.
Zanim kupisz paletki poczytaj ten dział, jeden wcześniej, czyli jak zacząć, i jeden ponizej, czyli woda. Nie zapomnij o kwarantannie.
Ja bym się pozbył kosiarek zanim dasz tam paletki ... teraz łatwiej Ci pójdzie z ich wyłapaniem.
Neony lepiej by okazały się, że masz czerwone, niż inessa, te drugie padną w wysokich temperaturach, te pierwsze całkiem dobrze zniosły 34 stopnie u mnie przez tydzień.
- cocoloco
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
- Kontaktowanie:
odpowiem tak - czym starszy akwamaniak tym mniej podatny na teorię co powinno tam być .
Niech wypowiedzą się osoby które przeszły już przez cykl teoretyczny i mają z tym do czynienia więcej niż 5 lat .
Moje filtry - dwa na 550 litrowe akwarium .
Wypełnienie 1 sztuki - gąbka , gąbka , gąbka - tylko nie wiem czy dobrą kolejność podałem
Drugi substrat filtracyjny Eheima bo to pulsacyjny i na gąbce źle mi chodził . Na wlotach gąbki czyszczone raz w tygodniu .
Nie jestem zwolennikiem węgla w filtrze czy torfu
Obowiązuje tylo zasada że pierwsza sekcja łapie grube zanieczyszczenia druga średnie trzecia najmniejsze .
Czytałem wiele rozważań nad różnymi materiałami filtracyjnymi i konklucja zawsze była podobna - duży filtr wypełniony gąbką zdecydowanie góruje nad małym z supersubstratem .
Dlatego czytając coś co zaczyna się "nadfiltracja" powoduje u mnie że dostaje dreszczy . Nawet największy filtr nie jest za duży , ja uważam że minimum to 2x ilość wody w akwarium na godzinę
Dlatego radzę nie zaczynać od teorii jak to wypełnić ale od pytania czy aktualny filtr jest tak wydajny żeby dać radę .
Wracając do teorii która wkłada do filtra węgiel torf i inne ciekawostki można zadać sobie pytanie czy wystarczające ilości aby te dodatki spełniły swoje zadanie . Kiedy przeczytałem że węgiel aktywny aby spełnił swoje zadanie powienien być w ilości 500 gram na 100 litrów wody miałem odpowiedź czy warto wkładać 10 dkg do filtra bo tyle było dołączone fo filtra .
Sołtys też może zalecać aby w wiosce był kot ale czy jeden kot rozwiązuje problem czy tylko statystykę ? .
Niech wypowiedzą się osoby które przeszły już przez cykl teoretyczny i mają z tym do czynienia więcej niż 5 lat .
Moje filtry - dwa na 550 litrowe akwarium .
Wypełnienie 1 sztuki - gąbka , gąbka , gąbka - tylko nie wiem czy dobrą kolejność podałem
Drugi substrat filtracyjny Eheima bo to pulsacyjny i na gąbce źle mi chodził . Na wlotach gąbki czyszczone raz w tygodniu .
Nie jestem zwolennikiem węgla w filtrze czy torfu
Obowiązuje tylo zasada że pierwsza sekcja łapie grube zanieczyszczenia druga średnie trzecia najmniejsze .
Czytałem wiele rozważań nad różnymi materiałami filtracyjnymi i konklucja zawsze była podobna - duży filtr wypełniony gąbką zdecydowanie góruje nad małym z supersubstratem .
Dlatego czytając coś co zaczyna się "nadfiltracja" powoduje u mnie że dostaje dreszczy . Nawet największy filtr nie jest za duży , ja uważam że minimum to 2x ilość wody w akwarium na godzinę
Dlatego radzę nie zaczynać od teorii jak to wypełnić ale od pytania czy aktualny filtr jest tak wydajny żeby dać radę .
Wracając do teorii która wkłada do filtra węgiel torf i inne ciekawostki można zadać sobie pytanie czy wystarczające ilości aby te dodatki spełniły swoje zadanie . Kiedy przeczytałem że węgiel aktywny aby spełnił swoje zadanie powienien być w ilości 500 gram na 100 litrów wody miałem odpowiedź czy warto wkładać 10 dkg do filtra bo tyle było dołączone fo filtra .
Sołtys też może zalecać aby w wiosce był kot ale czy jeden kot rozwiązuje problem czy tylko statystykę ? .
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
TOM napisał "Ceramika Tetry jest do kitu"
Dlaczego tak uważasz?
No prawie masz odpowiedź czemu jest do kitu (według TOM, inni mogą ją wychwalać).ewentualność dyskusji można prowadzić nad kształtem i porowatością materiału, dające większą lub mniejszą powierzchnię życia dla bakterii
Ceramika Tetry dla mnie jest do kitu, bo jej porowatość jest prawie zerowa.
Tam nie ma gdzie bakteria osiąść by zaraz nie spaść, wypłukiwana jest prze przepływ wody.
Miejsca dla bakterii W NIEJ (nie na niej) tyle co kot napłakał.
Polecam porównanie ceramicznego walca Tetry z np. tą poniżej typu BIO:
- Załączniki
-
- BIOceramika.jpg (30.78 KiB) Przejrzano 5415 razy
- Michcio
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Michał Próchnicki
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Arturo na rynku występują różnego rodzaju ceramiki. Przystosowane do filtracji biologicznej jaki i mechanicznej w dużych filtrach. Popieram w 100% Tomka. Ceramika to ceramika, masz racje materiał ten sam ale... Wkłady ceramiczne są tak bardzo cenionym medium filtracyjnym dlatego że dzięki swej porowatości posiadają bardzo dużą powierzchnię całkowitą dla bakterii. Kształt pojedynczych wkładów ceramicznych również ma na celu zwiększenie powierzchni, niemniej jednak wkłady są o identycznym kształcie ale różnej porowatości.
-
arturo
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Artur Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo
A czy ja napisałem coś innego?? Nie wolno nam pisać, że jakiś produkt jest do niczego, ale że ten drugi jest lepszy, bo.............. Ilu nas tutaj tyle będzie zdań na ten temat, dlatego nie wprowadzajmy w błąd nieznających się na zasadzie, nie kupuj tego bo to jest złe..........weź tamto, bo to jest dobre.......... coś może być lepsze lub gorsze, nie złe do cna, każdy nas jak pisałem, ma inne doświadczenia w tej sprawie, materiał jest ten sam, pozostaje tylko i wyłącznie kwestia wykonania, tak jak oryginał i chińska podróbka, materiały najczęściej takie same, czsami podobne, a cena i jakość inna......... pozdrawiam