Chore dyski ospa pomocy
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
- hamlet
- senior
- Imie i Nazwisko: Krzysztof Stelmach
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Bergheim
Chore dyski ospa pomocy
Witam miałem nadzieje ze nie będę musiał tu pisać no ale niestety ,kupiłem wczoraj 4 paletki i w domku za uwarzyłem ze maja na tylnych płetwach białe kropeczki podejrzewam ze to ospa więc proszę koledzy o dobrą poradę czym to wyleczyć. Wczoraj gdy tylko za uwarzyłem podałem środek w tabletkach BAKTOPUR direct firmy SERA
- hamlet
- senior
Paletki są w osobnym akwa ,jeśli chodzi o fotki to postaram się je zrobić jeśli coś będzie widać PH 7,0 KH 8 GH 15 temp.31
OTO FOTKA
http://img260.imageshack.us/my.php?imag ... 427ng7.jpg te kropki znajdują się tylko na tylnej płetwie
OTO FOTKA
http://img260.imageshack.us/my.php?imag ... 427ng7.jpg te kropki znajdują się tylko na tylnej płetwie
IMO to, co napisał wyżej Janek to prawda. Ospa postępuje błyskawicznie, kulki są drobne (maks 1 mm średnicy) i nieprzezroczyste.
Tu masz ospę:
Zdjęcie jako takie:

I zaznaczone zmiany:

Rybka ma 5 centymetrów, raptem może dwa razy tyle, co płetwa ogonowa Twojej paletki.
Ryby w ospie intensywnie ocierają się o przedmioty. Kulorzęsek atakuje też jelita (o czym trochę rzadziej się pisze) - objawy podobne są do inwazji wiciowca - upośledzone trawienie, śluzowate odchody. No i kwestia temperatur - w Twoim akwarium przy 31 stopniach ocierasz się o temperaturę letalną dla tego pierwotniaka. Podanie bactopuru pozostawię bez komentarza.
To, co sfotografowałeś - co to:nie mam pojęcia, ale pojawia się "samo" i równie "samo" ustępuje, pod warunkiem zachowania dobrej jakościowo wody. Rzuć okiem na płetwę ogonową mojej (do niedawna) ryby (długość zwierzaka ok. 16-17cm):

Rafał
Tu masz ospę:
Zdjęcie jako takie:

I zaznaczone zmiany:

Rybka ma 5 centymetrów, raptem może dwa razy tyle, co płetwa ogonowa Twojej paletki.
Ryby w ospie intensywnie ocierają się o przedmioty. Kulorzęsek atakuje też jelita (o czym trochę rzadziej się pisze) - objawy podobne są do inwazji wiciowca - upośledzone trawienie, śluzowate odchody. No i kwestia temperatur - w Twoim akwarium przy 31 stopniach ocierasz się o temperaturę letalną dla tego pierwotniaka. Podanie bactopuru pozostawię bez komentarza.
To, co sfotografowałeś - co to:nie mam pojęcia, ale pojawia się "samo" i równie "samo" ustępuje, pod warunkiem zachowania dobrej jakościowo wody. Rzuć okiem na płetwę ogonową mojej (do niedawna) ryby (długość zwierzaka ok. 16-17cm):

Rafał
- hamlet
- senior
Ta kropka na tej paletce powyżej wygląda tak samo tylko że u moich paletek jest ich kilka , rozumie więc one są zdrowe czyli mogę je śmiało wpuścić do ogólnego ?
Ostatnio zmieniony 28 lut 2007, 16:20 przez hamlet, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- nowicjusz
- Kontaktowanie:
- birdas
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Nie nie możesz ich wpuścic do ogólnego. Mają objawy czegoś tam - bez znaczenia czy to groźne czy nie, to zaczekaj aż się wszystko wyjaśni. A jak diagnoza okaże się błędna ?hamlet pisze: rozumie więc one są zdrowe czyli mogę je śmiało wpuścić do ogólnego ?
Swoja drogą czy już minęły 4 tygodnie kwarantanny ?