Wybór filtracji do 540l
Wybór filtracji do 540l
Witam
W niedługim czasie mam zamiar postawic 540l z paletkami. Zastanawiałem się nad filtracja jaką zastosowac w takim baniaku (150/60/60). I tu rodzą sie pytanie, na które licze, że pomożecie mi odpowiedziec.
Kubły czy sump ? Czy wogóle opłaca się stawiac sump ?
1 opcja to 2 kubły Fluval 304 + Fluval 405 albo jakiś eheim + jakis filtr wewnętrzny.
2 opcja to sump około 100 l + Fluval 304 i jakiś wewnętrzny
W niedługim czasie mam zamiar postawic 540l z paletkami. Zastanawiałem się nad filtracja jaką zastosowac w takim baniaku (150/60/60). I tu rodzą sie pytanie, na które licze, że pomożecie mi odpowiedziec.
Kubły czy sump ? Czy wogóle opłaca się stawiac sump ?
1 opcja to 2 kubły Fluval 304 + Fluval 405 albo jakiś eheim + jakis filtr wewnętrzny.
2 opcja to sump około 100 l + Fluval 304 i jakiś wewnętrzny
- cocoloco
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
- Kontaktowanie:
dla mnie to za mało - teoretycznie na kubełkach z dyskowcami można sobie liczyć x 2 w stosunku do innych ryb
czyli fluval 304 zalecany do akwarium 300 litrowego
i fluval 405 zalecany do 400 litrowego
razem daje to 700 a w mojej ocenie połowę tego .
Nie lubię sump-ów ale druga opcja jest lepsza.
Dwa kubełki zalecane do 600 litrowego akwarium to dopiero optymalne rozwiązanie przy Twoim 540 litrowym zbiorniku . Zgadzam się z Tomkiem .
czyli fluval 304 zalecany do akwarium 300 litrowego
i fluval 405 zalecany do 400 litrowego
razem daje to 700 a w mojej ocenie połowę tego .
Nie lubię sump-ów ale druga opcja jest lepsza.
Dwa kubełki zalecane do 600 litrowego akwarium to dopiero optymalne rozwiązanie przy Twoim 540 litrowym zbiorniku . Zgadzam się z Tomkiem .
- Hypno
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
- Kontaktowanie:
Też popieram Tetrę, z jednym małym ale. Przed uruchomieniem proponuję wzmocnić końcówki nakrętek dociskających te części z zaworkami do samego kubła. Ostatnio mi też zostało w ręce w częściach mimo że Arnold Shwarzesmolen nie jestem. Na szczęście nutka słodyzmu w żyłach płynie i 3 opaskami zaciskowymi i dwoma tik takami zażegnałem problem