prosze o identyfikacje
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
prosze o identyfikacje
Witam
to moj pierwszy post mam 3 paletki i niejestem pewien co do odmian i chciałbym sie dowiedziec czy mam samce czy samiece .
i jak odruznia sie samca od samicy
to moj pierwszy post mam 3 paletki i niejestem pewien co do odmian i chciałbym sie dowiedziec czy mam samce czy samiece .
i jak odruznia sie samca od samicy
- Załączniki
-
- red turkus 2.JPG (42.94 KiB) Przejrzano 6496 razy
-
- red turkus.jpg (32.42 KiB) Przejrzano 6546 razy
-
- 1.JPG (35.93 KiB) Przejrzano 6546 razy
Ostatnio zmieniony 02 mar 2007, 16:10 przez BLANTNH, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- nowicjusz
- Kontaktowanie:
- birdas
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Samica z reguły pozostawia po sobie ikrę a samiec nie. Po tym można je rozpoznać. Zresztą nie o to chodzi aby szukać skrajnych przypadków tylko odpowiedzieć na zadane pytanie. A jak już nawet są 2 samice i na dodatek jedna nie skłąda ikry to po kilku dniach jak 100% ikry spleśnieje to też można się domyślić.
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Pierwsza fotka dla mnie wygląda na TURKUS z domieszką innej odmiany.
Druga wygląda na chyba BLUE COBALT.
Trzecia to mieszaniec TURKUS z chyba ... BROWN?
Albo to takie ujęcie, albo druga rybka nie jest młoda, chyba trochę skarłowaciała oceniając po oku, to starsza już ryba.
Pozostałe 2 to chyba młode paletki, sądząc po oku, choć bez podania wymiarów trudno ocenić.
Druga wygląda na chyba BLUE COBALT.
Trzecia to mieszaniec TURKUS z chyba ... BROWN?
Albo to takie ujęcie, albo druga rybka nie jest młoda, chyba trochę skarłowaciała oceniając po oku, to starsza już ryba.
Pozostałe 2 to chyba młode paletki, sądząc po oku, choć bez podania wymiarów trudno ocenić.
Ostatnio zmieniony 02 mar 2007, 19:27 przez _TOM_, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- nowicjusz
- Kontaktowanie:
- _TOM_
- członek PKMD
Ja się nie zgodze, dobrze wybarwiona według mnie żadna z nich jeszcze nie jest, blue ma za dużo czerwieni, wina diety pewnie, pozostałe mają szansę jeszzce na wzrost i lepsze wybarwienie, co nie znaczy zmianę kolorów czy wzoru.moim zdaniem ta druga tez jest starsza ,jest już dobrze wybarwiona
Ostatnio zmieniony 02 mar 2007, 19:29 przez _TOM_, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam_TOM_ pisze:Pierwsza fotka dla mnie wygląda na BLUE COBALT.
Kolejne dwie to mieszańce TURKUS z chyba ... BROWN?
Albo to takie ujęcie, albo pierwsza rybka nie jest młoda, chyba trochę skarłowaciała oceniając po oku.
Kolejne 2 to młode paletki.
to chyba przez to ze zdiecie sporo zmnijszyłem bo rybka ma około 10 cm wysokosci i jakies 12/13 cm długosci i trzymam je w akwarium 400 l
tylko ze ja kupilem jakies 2 miesiace temu na giełdzie i gosc mówil ze trzymał je w akarium 200 l
-
- nowicjusz
- Kontaktowanie:
-
- nowicjusz
- Kontaktowanie:
[quote="BLANTNH] bo rybka ma około 10 cm wysokosci i jakies 12/13 cm długosci i trzymam je w akwarium 400 l
[/quote]
IMO
co do 1 i 3 to kiedyś takie ryby nazywano niebieskimi. Ale skoro przebijają w środku plamki niebieskawe to jest to jakas już mieszanka własna. Co do wymiarów to ryby mi się niestety nie podobają, gdyż zatraciły swa nazwę - dysk..... tu są wydłużone ale dla pocieszenia dość młode (oko). Raczej nie wyrosną na klasyki mimo dużego zbiornika.
Adam
[/quote]
IMO
co do 1 i 3 to kiedyś takie ryby nazywano niebieskimi. Ale skoro przebijają w środku plamki niebieskawe to jest to jakas już mieszanka własna. Co do wymiarów to ryby mi się niestety nie podobają, gdyż zatraciły swa nazwę - dysk..... tu są wydłużone ale dla pocieszenia dość młode (oko). Raczej nie wyrosną na klasyki mimo dużego zbiornika.
Adam
- _TOM_
- członek PKMD
Widzę ze autor zmienił swój post i kolejność fotek, więc teraz będzie spory galimatjas w odpowiedzich, bo dotyczyły troche innej kolejności fotografii oryginalnie.
Sugeruję podobnie do autora, zmieńmy teraz my nasze posty, potem autor znów przestawi kolejność fotek, i my znów zmienimy posty.
Taka zabawa w zmienianego.

Sugeruję podobnie do autora, zmieńmy teraz my nasze posty, potem autor znów przestawi kolejność fotek, i my znów zmienimy posty.

Taka zabawa w zmienianego.