Dziwne zachowanie

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

wiesiek
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: wiesiek » 22 lut 2007, 11:05

Awatar użytkownika
hamlet
senior
senior
Imie i Nazwisko: Krzysztof Stelmach
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bergheim

Post autor: hamlet » 22 lut 2007, 16:12

Dzienki za rady :D

arturo
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Artur Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo

Post autor: arturo » 25 lut 2007, 22:26

hamlecie, na razie rozmawiamy o gruszkach na wierzbie.......... nawet nie wiemy jakie duże są ryby, jakie duże masz akwa, jak urządzone, jak długo już pracuje, o parametrach nawet nie wspominam......... uzupełnij te dane, daj zdjęcie a na pewno uzyskasz więcej informacji......... pozdrawiam

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 25 lut 2007, 22:44

Zakładam, że ryby kupiłeś zdrowe i młode (nie podałeś wieku ani wymiarów, objawów chorobowych nie opisujesz) wtedy przyczyną, że są płochliwe może być oprócz aklimatyzacji w nowym otoczeniu ich ilość.
Stado jest dla mnie od 6 sztuk, 4 to nie stado.
Drugim powodem, pewnie głównym to róznica wody w jakiej były a jaką masz TY.
Twoja woda nie jest ani kwaśna ani miękka, ja bym dolewał wodę o lepszych parametrach, czyli PH 6.8 i TWO około 12 by im polepszyć warunki.
Może dodaj szyszek i wywaru z kory dębu, troszkę poprawi wodę i samopoczucie ryb.
Jak nie zauważysz żadnych objawów chorobowych, ryby zaczną jeść, to koniecznie zwiększ ilość paletek (nie znam wielkości zbiornika, ani palet, filtracji, więc do ilu nie podaję ,ale nie przesadź z tym).

Przy tych parametrach wody torf w filtrze może osłabić ci biologię, lub źle wsadzony zabije ją całkiem, może nieźle naśmiecić w baniaku 'farfoclami' również. Zbyt twarda woda moim zdaniem dla torfu w filtrze i tym pH nie zbijesz zbytnio.

Awatar użytkownika
BLANTNH
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: BLANTNH » 03 mar 2007, 21:57

ja napoczatku pupiłem 2 paletki do akwarium ze skalarkami i dopiero po około tygodnia zaczeły normalnie plywac tak to sie chowały

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 04 mar 2007, 00:02

BLANTNH pisze:ja napoczatku pupiłem 2 paletki do akwarium ze skalarkami i dopiero po około tygodnia zaczeły normalnie plywac tak to sie chowały
Jak byś mógł to napisać po polsku to łatwiej byłoby można zrozumieć o co Ci chodzi.

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”