Czyż nie piękne??

Życie w Twoim akwarium (zdjęcia ryb, roślin i innych żyjątek).

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 02 mar 2007, 22:52

Bogdan pisze:Rafał ile trzeba będzie "zapłacić " za lekcje fotografii macro ? :wink:
:) Cieżko mówić w ogóle o lekcjach, a co dopiero o "płaceniu". Zgrubnie napisałem już wszystko powyżej, a jak będziesz miał jakąś zagwozdkę - wal na priv. Warto poczytać o podstawach kompozycji, mocnych punktach obrazu itepe - to jest w zdjęciu najważniejsze. Najlepiej już aparatem kadrować tak, by nie trzeba było tego robić później (bo traci się wtedy na możliwej wielkości zdjęcia). Drobne uchybienia techniczne są do poprawienia obróbką w programach graficznych - dlatego chociażby czasem warto zrobić odrobinę niedoświetlone ale za to z krótszym czasem naświetlania (mniejsze rozmycia w ruchu) zdjęcie. I tak dalej, w zależności od sytuacji...

Rafał

Awatar użytkownika
stachu
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Stanisław Kaczorowski
Kontaktowanie:

Post autor: stachu » 03 mar 2007, 12:53

[quote="adamn"]Ten post dowodzi jak niektórzy dokładnie czytaja to co napisane :wink:
Co do wspaniałego [color=blue]oka starej ryby i młodego [/color]to jest śliczny dowód jak wygląda ryba z defektem skrzela (młoda). Co do starej na jednym to też nie za różowo. Generalnie oni maja to co my :wink:

Adam[/quote]

Defektu skrzela nie zauważyłem,chyba że mówimy o innym zdjęciu,co do ryby dorosłej to nie jest aż tak stara a nawet jeśli to co z tego ??????

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 03 mar 2007, 19:32

stachu pisze: Defektu skrzela nie zauważyłem,chyba że mówimy o innym zdjęciu,co do ryby dorosłej to nie jest aż tak stara a nawet jeśli to co z tego ??????
Wyraźnie napisałem, że defekt tyczy młodej ryby. Pozwoliłem sobie powiększyć zdjęcie ale na normalnym też widac jak nic. Z tego młodego nie ma prawa już wyrosnąć nic przyzwoitego. Zreszta małe jest po SS - jeśli ktoś nie wierzy to niech policzy paski a dodatkowo jest ciemny jak noc - dziś jest zaćmienie księżyca :wink:
Adam
Załączniki
defekcik.jpg
Tu widać wszystko
defekcik.jpg (30.24 KiB) Przejrzano 6559 razy

Awatar użytkownika
kamillo
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: kamillo » 03 mar 2007, 20:10

Asamn!Jestes nie :shock: mozliwy

Awatar użytkownika
tomasz334
senior
senior
Imie i Nazwisko: Tomasz Jajo

Post autor: tomasz334 » 03 mar 2007, 20:23

To przez to że adamn nie ogląda rybek jaki to piękne tylko jak chore lub zdeformowane, co jak co ale oko to ma.

Awatar użytkownika
DARIUSZMT
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: DARIUSZMT » 03 mar 2007, 21:51

tomasz334 pisze:To przez to że adamn nie ogląda rybek jaki to piękne tylko jak chore lub zdeformowane, co jak co ale oko to ma.
Chciałes powiedzies ,ze ma oko spaczone ,bo wszedzie widzi deformacje .

Ciekawe jestem jak spoglada Adamn w lustro co wtedy sobie mysli ? :D

Pozdrawiam DAREK

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 03 mar 2007, 22:30

Adam - tu chodzi o piękno fotki a nie o ........................
Ciekawe co byłoby recenzją fotki - Zielone wzgórze w Kambodży - zarys Ankor wat i uśmiechnięta dziewczynka bez stopy . Podpis pod fotką "dzieci Kambodży" . Przecież nie napiszesz że lepsze fotki są w Pani domu bo tam dzieciaki mają obie nóżki .

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 04 mar 2007, 10:58

Znów dokładne czytanie jest na bakier. Przeczytajcie mój pierwszy post w temacie co piszę.
DARIUSZMT pisze: Chciałes powiedzies ,ze ma oko spaczone ,bo wszedzie widzi deformacje ....
Teraz się nie dziwię dlaczego sprzedawane byłu ryby na .... pozaklasowe (takie jak ta mała). Aby tak patrzyć to trzeba wiele razy zadołować by się potem nie ocknąć z głowa ..... Darek kwiecień za miesiąc :wink: Ponieważ już przeznaczyłem jedną wygraną z Adamem D. na fundusz zakupu filtra dla PKMD (czekam na potwierdzenie wpłaty) to druga pójdzie jak wiesz dla dzieci z domu dziecka - adres znasz. A jesli chodzi o lustro i myśli Adama to pewnie sobie mysli to czego Ty nie możesz o sobie powiedzieć ......(Dareczku SAM wstaw sobie moje myśli inaczej) :wink:

cocoloco pisze:Adam - tu chodzi o piękno fotki a nie o ........................
.
Alek piękno pieknem a jakośc jakością. No chyba, że PKMD nie chce propagowac ryb zdrowych, kształtnych, wolnych od wad ... bez względu na to skąd są i kto je posiada. Co do wspomnianej stopy to nie wpływa ona na jakośc "narybku" jak w naszym przypadku (uszkodzona pokrywa skrzelowa - wada genetyczna). Jeszcze sobie zobaczcie zdjęcie nr 3 w kolejności tematu z otworkami zawierającymi .... ale to inna bajka :wink: To co piszę jest nie dla mnie bo ja to wszystko już dawno przetrawiłem To jest dla innych (członków, .....juniorów, nowicjuszy , czytających) by w przyszłości wybierając ryby przy zakupie potrafili o 50% zwięszyć SWE szanse we właściwym wyborze ryb, na które będą patrzeć przez ... to właśnie zależy od owego właściwego wyboru ryb przez nabywcę.

Adam

Awatar użytkownika
deptak
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Adam Deptuła
Kontaktowanie:

Post autor: deptak » 04 mar 2007, 11:52

adamn pisze:Ponieważ już przeznaczyłem jedną wygraną z Adamem D. na fundusz zakupu filtra dla PKMD (czekam na potwierdzenie wpłaty) to druga pójdzie jak wiesz dla dzieci z domu dziecka - adres znasz. Adam
AdamN o jakiej wygranej Ty mowisz ? Znowu cos Ci sie pozajaczkowalo... Pisalem Ci juz na forum Mysiara ze zaklad sie odbedzie gdy ja bede mial na to czas ! Widze ze chetnie rozdajesz zwlaszcza nieswoje a juz najchetniej te niewygrane. Poniewaz jak wiesc gminna niesie podobno nie stac Cie na wpisowe w wysokosci 100zl aby zostac czlonkiem ( cokolwiek to znaczy :wink: ) PKMD. Pragne Ci przypomniec ze zdrowa zasada wszystkich powaznych zakladow jest wylozenie pieniedzy na stol. Zatem zawiadomie Cie odpowiednio wczesniej abys mial czas jakis kredyt zaciagnac...

pozdrawiam
Zaczynam szczerze zalowac ze nie ma forum Mysiara. Tam w pelni mozna bylo docenic Twoja wprost porazajaca "wiedze". Moze zglosze sie do mojego ulubienca kolegi Mapy i przekonwertuje im te baze.... :lol:

Awatar użytkownika
DARIUSZMT
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: DARIUSZMT » 04 mar 2007, 13:20

Juz się ciesze szykuje 2 niespodzianki więc na razie spokojnie bez bicia niepotrzebnej piany.

Popieram Alka to nie konkurs piekności ryby a najlepsze fotki miesiaca i jest co podziwiac .

Mierząc Twoja miarką Adamie i przekładając to na wyglad ludzi,to masz dylemat brachu patrżac w lustro .

Pozdrawiam DAREK

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Post autor: vega1 » 05 mar 2007, 11:47

Pokazała się kolejna fotka... Mam nadzieje że nie macie nic przeciwko temu żeby ją wkleić tutaj... :)
Załączniki
XA11.jpg
XA11.jpg (36.34 KiB) Przejrzano 6398 razy

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 05 mar 2007, 12:23

Fajna fotka, ale skoro nie fotka się liczy, to ciekawe co tym rybom brakuje tym razem ... :wink:

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 05 mar 2007, 13:51

etttttttttttttttchhhhhhhhhhhham - jaka to fotka - przecież widać że te ryby to jak śledzie długie jakieś - żadnych proporcji no i nie ubarwione ;) ;) ;) a ta która jest na wprost może mieć i zeza ;) ;)

Piękne fotki - cieszące oko !!

Awatar użytkownika
Bogdan
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Bogdan Mosór
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jaroszowiec k/Olkusza
Kontaktowanie:

Post autor: Bogdan » 05 mar 2007, 14:50

Idąc za radą Rafała troszke poczytałem na ten temat i wydaje mi się że to zdjęcie jest źle oświetlone, ale może mi się tylko wydaje.
Poza tym fotka jest (młodzi to jakoś nazywają na zet czy zaj ) super.
:D :D

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 05 mar 2007, 15:00

Bogdan pisze:Idąc za radą Rafała troszke poczytałem na ten temat i wydaje mi się że to zdjęcie jest źle oświetlone, ale może mi się tylko wydaje.
Zdecydowanie źle - a konkretnie ktoś w nieodpowiedzialny sposób użył flesza - zapewne tego wbudowanego w aparat - i "przepalił". Nad ujęciem też można by cokolwiek popracować (tzn. pstryknąć więcej, żeby było z czego wybierać :D ). Trochę szkoda, bo inna synchronizacja wspomnianego flesza z migawką dała by szansę na naprawdę genialne ujęcia.

Nie ma ktoś w pobliżu Warszawki pary z młodymi? Może wystawilibyśmy jako klub coś do konkursu na zdjęcie miesiąca u makaroniarzy? ;)

Rafał

Odpowiedz

Wróć do „Galeria”