Akwarium przed wpuszczeniem palet.

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Ana
junior
junior
Kontaktowanie:

Akwarium przed wpuszczeniem palet.

Post autor: Ana » 04 mar 2007, 22:02

Witam serdecznie. Za kilka dni odbieram akwarium 375l (50x50x150). Wybieram się też w tym tygodniu po wyposażenie do niego. Chcę kupić filtr Tetatek ex1200, jakiś mechaniczny wewnętrzny (nie wiem jaki), grzałki wyczytałam, że powinny być najlepiej dwie z termostatem np. po 200W i 150W, oświetlenie na T5. Mam RO w kuchni więc z głowy. Mam też do wody kranowej wąż z filtrami. Żwirek kwarcowy (do 4mm) raczej niż piasek, no może z przodu trochę piasku. Na razie chcę spróbować bez CO2. Dodam, że zbiornik ma być z roślinami. Mam pytanie, czy z rzeczy technicznych dobrze kombinuję (pytam wcześniej przed zakupem, bo jeszcze mogę coś zmienić, ulepszyć?

Awatar użytkownika
hamlet
senior
senior
Imie i Nazwisko: Krzysztof Stelmach
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bergheim

Post autor: hamlet » 04 mar 2007, 22:06

Jeśli chodzi o roslinki to radze zalożyć co2 będą lepiej rosły a co do sprzętu to jetem za świerzy aby udzielić informacji :D

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 04 mar 2007, 22:11

Kombinujesz świetnie - jak ten wewnętrzny będzie robić za napowietrzacz to w zasadzie nie ma się do czego doczepić . Dokup od razu gąbkę na wlot do tego zewnętrznego - kup bakterie aby "ożywić" akwarium . Przejrzyj bazę roślin na holenderskim co możesz mieć z paletkami , nie warto brać roślin które ledwie do 26 stopni wytrzymują .
Kup zegar czasowy aby światło ustawić na automacie . Kup testy do parametrów wody . Więcej nie przychodzi mi do głowy ;) .

Ana
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Ana » 04 mar 2007, 22:20

Co do CO2 to w planach ale nie od razu (razem z rybami już koszta mojego hobby duże, dobrze, że mąż podziela moje zainteresowanie i wspomaga). Ha, zegar też jest. Bakterie do filtra oczywiście, ale zastanawiam się jak to działać ma ok. 3 tygodnie bez ryb ( bo po takim czasie chyba można ryby wpuszczać), czy karmni się je czymś ?

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 04 mar 2007, 22:23

Jeśli chodzi o roslinki to radze zalożyć co2
A ja odradzam CO2 jeśli nie masz doświadczenia z tym sprzętem i chcesz mieć paletki z zielskiem, a nie holendra z paletkami.

Są roślinki, którym starcza CO2 wytwarzane przez ryby.
Na przykład takie jak u mnie rosną bez dodawania Co2:
Załączniki
sałata albo kapusta.JPG
sałata albo kapusta.JPG (42.37 KiB) Przejrzano 7985 razy

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Re: Akwarium przed wpuszczeniem palet.

Post autor: Rafal_W » 04 mar 2007, 22:25

Ana pisze:(...)Dodam, że zbiornik ma być z roślinami. (...)
Kombinujesz zupełnie przyzwoicie, tyle że ze swojej strony prosiłbym Cię o takie zbudowanie oświetlenia, byś miała możliwość trójstopniowej - a przynajmniej dwustopniowej regulacji siły świecenia. T5 ma naprawdę potężny strumień świetlny - i magiczne często cytowane 0,5 Wata na litr to olbrzymia ilość światła nad którą ciężko zapanować (glony przy błędach w składzie mikro i makroelementowym wody lub przy zbyt małej obsadzie roślinnej). Może będziesz miała szczęście - a może nie. Sugerowałbym rozpoczęcie od mniejszych wartości natężenia światła, w razie potrzeby przechodząc na większą jego ilość. W wodzie "roślinnej" (tej z niezerowym TwW-choć to też nieprawda) - pewnie będzie łatwiej, choć imo to nie warunki dla paletek (imo, bo choćby jeden z moich przedmówców sądzi inaczej ;) ;) ). Nie będę się dalej rozwijał w tym kierunku - popatrzymy, co z tego wyjdzie i ewentualnie trzeba będzie pokombinować.

Rafał
Ostatnio zmieniony 04 mar 2007, 22:27 przez Rafal_W, łącznie zmieniany 1 raz.

Ana
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Ana » 04 mar 2007, 22:26

TOM, co to za roślina Lotos?

Ana
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Ana » 04 mar 2007, 22:33

(Kurczę nie umiem was cytować, cuduję i nic z tego). Pokrywa z oświetleniem już też zamówiona, nie wiem chy taką regulację można dorobić? A może połączyć T5 i T8. Na powierzchni ma pływać rzęsa wodna.

Awatar użytkownika
yoyi
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Dutkiwicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa

Post autor: yoyi » 04 mar 2007, 22:33

Co do grzałek to polecam skalara. Tani i dobry. Dodatkowo atutem jest wyskalowanie termostatu do 35-36 stopni, co w razie kłopotów jest bardzo pomocne. Sam mam dwie takie grzałki 200W i jestem bardzo zadowolony. Przy dwóch grzałkach lub więcej warto jest zainwestować w termoregulator, gdyż czesto gęsto ustawienie synchra startu graniczyz cudem - choć nie jest nie możliwe.
No jeszcze by się jakaś siateczka i siatka przydała, odkurzacz (tu moim zdaniem najlepszy będzie Sery plus do tego gruszko-pompka do zassania wody chyba Tetry).
No i w ogrodniczym parę metrów węży 3/4 cala do podmianek i trochę węższy do odmulacza.
Wiaderka, ale te to już pewnie masz.
Osobiście bym Ci polecił jeszcze podżwirówkę - jednak ta ma tylku samo zwolenników co i przeciwników.
A i penseta długa - to się przydaje przy sadzeniu roślin.
Chyba na tyle.

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 04 mar 2007, 22:51

Ana pisze:(Kurczę nie umiem was cytować, cuduję i nic z tego). Pokrywa z oświetleniem już też zamówiona, nie wiem chy taką regulację można dorobić? A może połączyć T5 i T8. Na powierzchni ma pływać rzęsa wodna.
Tu masz, jak cytować:
Załączniki
cytat.jpg
cytat.jpg (39.98 KiB) Przejrzano 7958 razy

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 04 mar 2007, 22:51

Kurczę nie umiem was cytować, cuduję i nic z tego

skopiuj , wstaw w swoim poście i znów go zaznacz jak będzie podświetlony to wciśnij "przycisk" ----> Quote

Ana
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Ana » 04 mar 2007, 22:52

Wąż taki posiadam. Jak robicie spuszczanie wody takim wężem? Z 8m to on ma ciężko zassać, oczywiście myślę o odprowadzaniu wody do wc.

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 04 mar 2007, 22:56

Ana pisze:(Kurczę nie umiem was cytować, cuduję i nic z tego). Pokrywa z oświetleniem już też zamówiona, nie wiem chy taką regulację można dorobić? A może połączyć T5 i T8. Na powierzchni ma pływać rzęsa wodna.
Skoro już zamówiona - to pewnie po ptokach, ale luz. Ta rzęsa wodna daje Ci spore możliwości zaciemniania części akwarium - gdyby światło jednak okazało się za mocne. W T8 nie ma co się pchać.

Rzęsa wprawdzie może dla odmiany ograniczyć wymianę gazową przez powierzchnię wody, a utrudniając jej falowanie sprzyjać tworzeniu się kożucha bakteryjnego na powierzchni - no ale jakieś zagwozdki też musisz mieć ;)

Warto pamiętać o patencie z żyłką, by ufiksować rzęsę tam, gdzie się chce, a nie gdzie ona chce.

Rafał

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 04 mar 2007, 23:00

na koniec węża założysz odmulacz - np zrobiony z plastykowej butelki albo kupiony w sklepie . Zanurzasz go w wodzie i podnosisz dnem do góry jak woda ruszy zanurzasz go pod wodę - i odmulasz dno . Zalety pracy z odmulaczem są takie że nie usuwasz podłoża z akwarium . Przeroczysty odmulacz pozwala na optyczną kontrolę czy w tym miejscu żwir jest czysty aż do dna .

Awatar użytkownika
slawol
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Gruszka

Post autor: slawol » 04 mar 2007, 23:06

A na jakiej mocy świetlówki mają Ci zrobić tą pokrywę i na ile świetlówek

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”