parametry osmozy
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- cocoloco
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
- Kontaktowanie:
Wszystko fajnie gdyby nie to że testy nie mierzą twardości węglanowej ale zasadowość wody . W przypadku wody nie uzdatnianej chemicznie czy przez wymianę jonów - pomiędzy zasadowością wody a jej TwW istnieje silny związek . Wykorzystali to producenci testów do pomiarów twardości . Mierzymy alkaiczność a w wyniku mamy TwW .
W moim przypadku mam filtr którego zadaniem jest "usunięcie" soli węglanowych . Więc poprzez wymianę jonów na jony sodowe uzyskuje wodę która nie tworzy kamienia w czajniku ale badanie takiej wody testem akwarystycznym pokazuje że mam TwW -18 a TwO -3 .
Dlaczego tak niskie TwO ?? pewnie dlatego że test nie mierzy jonów sodu
Dlaczego tak wysokie TwW - pewnie dlatego że tak wskazuje alkaiczność wody .
Nie wiem jak otrzymać prawidłowy wynik za pomocą testów akwarystycznych . Wiem tylko że testy wprowadzają w błąd i pomiar wody "uzdatnionej" jest inny niż w rzeczywistości .
W moim przypadku mam filtr którego zadaniem jest "usunięcie" soli węglanowych . Więc poprzez wymianę jonów na jony sodowe uzyskuje wodę która nie tworzy kamienia w czajniku ale badanie takiej wody testem akwarystycznym pokazuje że mam TwW -18 a TwO -3 .
Dlaczego tak niskie TwO ?? pewnie dlatego że test nie mierzy jonów sodu
Dlaczego tak wysokie TwW - pewnie dlatego że tak wskazuje alkaiczność wody .
Nie wiem jak otrzymać prawidłowy wynik za pomocą testów akwarystycznych . Wiem tylko że testy wprowadzają w błąd i pomiar wody "uzdatnionej" jest inny niż w rzeczywistości .
- birdas
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Noooo ... pomyliłem się. Pamiętam, że masz na odwrót ale odruchowo źle napisałem (tz. na odwrót).jasiu pisze:Nie GH od KH tylko KH od GH mam wyzej
Dobrze mierzysz KH (pomijam sensowność takiego pomiaru kiedy KH jest wyższe od GH) bo inaczej sie nie da. Jednak 2 krople dają KH=2, a nie 1. Tylko o to mi chodzi.zreszta Marcin jestes tu zeby pomagac to bardzo bym cie prosil o porade jak mierzyc KH
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Ja już pisałem wcześniej, że wodę możesz lać do akwarium. Jest OK.Jasiu, jeśli wykluczasz kamień, wadę testów, błąd pomiaru lub wskazania to sprawdź czy NO3 jest zerowe i wtedy woda nadaje się do akwarium. Możliwe, że membrana RO jest już za stara i przypchana, wtedy przepuszcza trochę. Niemniej PH zgodne z RO twardości prawie zero, że dziwnie TWW jest 1 przy TWO 0 to fakt, ale żeby wszyscy mieli taką wodę do awariów to było by nieźle ...