co to za infekcja ???
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
-
- nowicjusz
- Kontaktowanie:
co to za infekcja ???
Witam
niedawno dobrała mi sie parka zobaczyłem larwy na donicy bardzo sie ucieszyłem.
Kiedy maluszki miały 5 tygodni odłowiłem parę i przeniosłem do drugiego baniaczka ,no i właśnie wtedy zaczął sie problem.
po tygodniu czasu zaczęły padać po kilka sztuk dziennie.
objawy były takie: te które zaczęły chorować robiły się ciemne i nie mogły utrzymać pionu.
Dziś mi zostało tylko 10 szt ze 150 szt.
parka ma kolejne maluchy są już miesiąc w zbiorniku i chcialem znowu przenieść parkę .
parametry wody; ph 6,5 two 6 tww 4 temp 30 st
niedawno dobrała mi sie parka zobaczyłem larwy na donicy bardzo sie ucieszyłem.
Kiedy maluszki miały 5 tygodni odłowiłem parę i przeniosłem do drugiego baniaczka ,no i właśnie wtedy zaczął sie problem.
po tygodniu czasu zaczęły padać po kilka sztuk dziennie.
objawy były takie: te które zaczęły chorować robiły się ciemne i nie mogły utrzymać pionu.
Dziś mi zostało tylko 10 szt ze 150 szt.
parka ma kolejne maluchy są już miesiąc w zbiorniku i chcialem znowu przenieść parkę .
parametry wody; ph 6,5 two 6 tww 4 temp 30 st
IMO - młode zostały załatwione przez płazińce bądź nicienie skrzelowe. Ja stawiam na płazińce. Stare są zarażone a w podwyższonej temperaturze robale się szybko namnażają. Młode niby jedzą ale są coraz słabsze. Robale niszczą skrzela żywiąc się nabłonkiem i krwią. Powstają ubytki i bladość skrzeli. Stąd trudności w pływaniu i skaczące (kołyszące) ruchy - podpływanie pod powierzchnię a potem opadanie na dno i ...
Adam
Adam
-
- nowicjusz
- Kontaktowanie:
-
- nowicjusz
- Kontaktowanie:
- Characidae
- junior
- Kontaktowanie:
to jest ciekaweADAM241281 pisze:Levamisol ( zawiera fenbendazol )słyszałem ze to zwalczy nicienie tylko jak to płazińce ???

Z reguły nie odpowiadam na bezimienne posty ale teraz zrobię wyjątek:Characidae pisze:HMM jakoś chyba nie ma nicieni skrzelowychadamn pisze:IMO - młode zostały załatwione przez nicienie skrzelowe.
Adam
są niestety. Z racji tego, że wszystkiego na tacy nie podaję to SAM możesz tego poszukać - jesteś też junior jak ja.
Podaj namiary imienia swego to bvędzie łatwiej. Teraz do samokształcenia ..... prawie jak grupa ryb - ale jaka różnica.
Chyba, że wolisz jak Ci powiem kto gdzie i jak o tym pisze a wtedy zaprzestaniesz szerzyć ciemnotę i zbędne pytania na FORUM?
Adam
Levamizol NIE ZAWIERA fenbendazolu, to sa dwa zupelnie rozne leki. Co do jego skutecznosci na plazince to niech sie zglosza ci ktorzy nim plazince wytruli. W nicienie (a wlasciwie oblence, bo wielkie to bylo) skrzelowe sam bym moze i nie wierzyl gdybym nie widzial ich na wlasne oczy. Ale z szukaniem informacji o ich pasozytowaniu w skrzelach dyskow poszlo mi znacznie gorzej.ADAM241281 pisze:Levamisol ( zawiera fenbendazol )słyszałem ze to zwalczy nicienie tylko jak to płazińce ???
J-23
Kiedyś taka brednia była też przedstawiona na FDMD tam odpisałem co i jak. Tu wstawiłem zarówkę larmową - R-kę. Hanss napisał dobitnie co i jak. Może mój imiennik Adam241281 poda źródło tej dezinformacji. Pisanie sztuka dla sztuki czegoś czego się nie jest pewnym może niejednemu mniej dociekliwemu przekręcić ryby na cacy. Co do nicieni skrzelowych to są one znacznie większe niż jelitowe i mają ciekawy cykl rozrodczy. Przy tym są leniwe . A jakie są w AMAZONCE to aż strach patrzeć pod mikroskopJ-23 pisze:
Levamizol NIE ZAWIERA fenbendazolu,....J-23

Adam
-
- nowicjusz
- Kontaktowanie:
Witam
ja wyczytałem o tym leku w necie proszę zobaczcie sami , nie wiem czy to jest prawda co pisze ten człowiek czy fałsz,pozostawię to kolegom z forum którzy sie lepiej znają na leczeniu i chorobach .
http://www.holendry.republika.pl/artykuly/nicienie.html
U moich palet to jest pierwsza choroba,nigdy nie stosowałem leków.
Pozdrawiam Adam
ja wyczytałem o tym leku w necie proszę zobaczcie sami , nie wiem czy to jest prawda co pisze ten człowiek czy fałsz,pozostawię to kolegom z forum którzy sie lepiej znają na leczeniu i chorobach .
http://www.holendry.republika.pl/artykuly/nicienie.html
U moich palet to jest pierwsza choroba,nigdy nie stosowałem leków.
Pozdrawiam Adam
-
- nowicjusz
- Kontaktowanie:
Czemu nie czytasz co wcześniej napisano: mła i Kloss.ADAM241281 pisze:Witam
jak z tym Levamisolem zawiera zawiera fenbendazol czy nie???..
Czym się leczy ...............
sól, KMnO4, formalina. preparaty zawierające prazikwantel (jest tego sporo), preperaty fosforoorganiczne (masoten neguvon ..... jest tego wiele ale w większosci na bazie trihlorfonu) pojawiające się obecnie na rynku nowosci - skuteczność pomijam no i cos tam jeszcze

Adam
- Hypno
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
- Kontaktowanie:
Mirek, tutaj trzeba przyznać rację Adamowi. W profilu imię ma wstawione, opcję zaznaczoną, a nie pojawia się ono w opisie postu i nie wiem dlaczego. Z Ewą planujemy w najbliższych tygodniach zmienić wersję forum na nowszą więc nie będę się teraz doktoryzował z problemu. Za każdym razem kiedy usiłowałem Adamowi "odpalić" tę funkcję serwer opluwał mnie błędem daty urodzenia. Fakt nie wypełniona ale co ma piernik do wiatraka.
-
- junior
- Imie i Nazwisko: Piotr Palczewski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Racibórz
- Kontaktowanie:
A właśnie że na tym forum ma znaczenie. Przećwiczyłem to wczoraj po uwadze cocolocco próbując zmusić post nuka do wyświetlenia swojego imienia i nazwiska. Jestem ambitny i sam doszedłem do tej konkluzji. Nie zmienisz sposobu wyświetlania swoich danych dopóki nie wstawisz jakiejś daty urodzenia.Hypno pisze:Mirek, tutaj trzeba przyznać rację Adamowi ...........Za każdym razem kiedy usiłowałem Adamowi "odpalić" tę funkcję serwer opluwał mnie błędem daty urodzenia. Fakt nie wypełniona ale co ma piernik do wiatraka.
Pozdrawiam