Co myślicie o tym filtrze zewnetrznym???

Nowości - opinie

Moderatorzy: niki 28, tuptus

Awatar użytkownika
Maciuś
nowicjusz
nowicjusz

Co myślicie o tym filtrze zewnetrznym???

Post autor: Maciuś » 04 mar 2007, 15:04

Chce zakupic juz niedlugo filtr zewnetrzny HAILEA o przeplywosci 1200l na godzine.Czy on bedzie dobry do akwarium od 200l do 300l?? I czy jest dobrej jakosci .Ponizej link............ :o :D

http://www.allegro.pl/item171174596_fil ... nowy_.html

Awatar użytkownika
kamillo
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: kamillo » 04 mar 2007, 17:15

Wyglada dosc ciekawie tzn.parametry jak na takie cos i za taka cene.Ale moze ktos z forumowiczow juz posiada takowy filterek i moglby cos wiecej o nim powiedziec.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Re: Co myślicie o tym filtrze zewnetrznym???

Post autor: _TOM_ » 04 mar 2007, 17:36

Maciuś pisze:Czy on bedzie dobry do akwarium od 200l do 300l?? I czy jest dobrej jakosci
Moim zdaniem to nie jest wystarczająca filtracja do baniaka między 200 a 300litrów, gdyż filtr ten posiada jedynie 5l materiałów filtracyjnych.
Jako jeden z filtrów mógłby być, choć mały, nie wiem czy ma sens większy 3 lub 4 małe filtry, czy 2 odpowiednie.

Dla porównania, u mnie przy 240 litrowym baniaku chodzą 2 Tetry EX1200 o łacznej pojemności filtracyjnej 24l i przy 8 dorastających paletkach nie uważam bym miał super filtrację.

Co do jakości to nie wiem, nigdy takiego nie używałem, ale może wypowie się któs kto go stosował lub posiada.

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 04 mar 2007, 18:23

Ja w akwa 450 l mam filtr Hydor Prime 30 o pojemności 5 l. Do tego filtr mechaniczny (FAN3) i wszystko jest ok.

arturo
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Artur Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo

Post autor: arturo » 04 mar 2007, 21:03

TOM, jak Ty to robisz, że 2 filtry o przepustowości 1200L na godzinę nie potrafią Ci porządnie wyfiltrować wody w takiej szklance wody?? Zastanów się, czy czegoś nie spieprzyłeś jak je uruchamiałeś, bo to nie możliwe.
Ja przy takim samym akwa mam mały kubełek o przepustowości 650L i wew. AquaEl'a i wodę mam zawsze kryształ, czyściutko, 7 dorosłych palet, 4 szt. młodzieży, do tego z 50 neonów, rhodostomusy i wiele innych, podmiana raz na tydzień i parametry IDEALNE!!!! Na Twoim miejscu bym się zastanowił....
Co do prezentowanego filtra, to na 5L pojemności i dość małych rozmiarach aż 8 różnych wkładów......... pytanie po co?? I jakież to muszą być małe ilości, że jest ich aż 8......... osobiście bym się zastanowił, choć nie ukrywam, cena rozsądna.... pozdrawiam

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 04 mar 2007, 23:07

TOM, jak Ty to robisz, że 2 filtry o przepustowości 1200L na godzinę nie potrafią Ci porządnie wyfiltrować wody w takiej szklance wody?? Zastanów się, czy czegoś nie spieprzyłeś jak je uruchamiałeś, bo to nie możliwe.
A skąd takie przypuszczenie, że nie filtrują ?
Gdzieś to wyczytał, czy aby nie jesteś na innym forum ?
Widocznie coś schrzaniam co miesiąc, góra co dwa gdy jednego odpalam po czyszczeniu ...
Ja przy takim samym akwa mam mały kubełek o przepustowości 650L i wew. AquaEl'a i wodę mam zawsze kryształ, czyściutko, 7 dorosłych palet, 4 szt. młodzieży, do tego z 50 neonów, rhodostomusy i wiele innych, podmiana raz na tydzień i parametry IDEALNE!!!! Na Twoim miejscu bym się zastanowił....
A ja mam nowe porshe carrera w garażu, też IDEALNE!
Jeśli masz tyle ryb w takim małym baniaku, to choć byś podmieniał wodę 2 razy w tygodniu, nie będzie nigdy idealna dla paletek przy tych filterkach jakie podajesz.
Zastanawiam się ... jak możesz to osiągnąć przy chyba 100ce ryb i czemu jest coś o czym nie wiem, a Ty wiesz i w dodatku to zastosowałeś w swoim baniaku. Opatentuj i podziel się z nami. Podziel się z innymi swoją tajemną wiedzą jak utrzymać setkę ryb w 200 litrach wody o wspaniałych parametrach?
Ja mam wodę nie całkiem jak kryształ, korzenie trochę ją barwią, ale nie mogę narzekać,
no chyba że paletki lekko się rozpędzą, wtedy zadyma się robi, no ale u Cibie doszło by do kolizji z 20 neonów i kilkoma rhodostomusami, gdyby wystartowały ...
Chetnie popatrzę na Twój baniak i poznam te parametry wody.
Mój wygląda tak (z tą nieklarowną i nie przefiltrowną wodą według Ciebie):
Załączniki
baniak_TOM_a3.JPG
baniak_TOM_a3.JPG (34.41 KiB) Przejrzano 6493 razy

Awatar użytkownika
stanpiter
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Piotr Stanaszek

Post autor: stanpiter » 05 mar 2007, 06:24

O filtracji było pisane na forum wiele razy, i ja pisząc tutaj nie mam zamiaru nikogo krytykować, czy chwalić, lecz zadam Wam jedno pytanie -czy jeden filtr zewnętrzny wystarczy by spać spokojnie?, nie podaję żadnej marki bo to bez znaczenia, zawsze może sie coś stać czy to w merolu, czy w skarpecie. Zwłaszcza jeśli wyjeżdżamy na kilka dni. Myślę że warto pomyśleć o dwóch filtrach, a może coś bredzę? więc poprawcie mnie.

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 05 mar 2007, 07:22

Ja uważam, że jeden filtr wystarczy (oczywiście jeden biologiczny - kubełek). Do tego jeden mechaniczny i można wyjeżdżać :)

Awatar użytkownika
tomasz334
senior
senior
Imie i Nazwisko: Tomasz Jajo

Post autor: tomasz334 » 05 mar 2007, 11:33

Zgodzę sie z Marcinem, natomiast nawet 3 nie pomogą jeżeli braknie prądu, a prawdopodobieństwo takie jak awaria filtra.

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 05 mar 2007, 14:03

tomasz334 pisze:a prawdopodobieństwo takie jak awaria filtra.
Prawdopodobieństwo braku prądu jest wyższe niż prawdopodobieństwo awarii filtra. I to nieporównywalnie większe ...

Awatar użytkownika
tomasz334
senior
senior
Imie i Nazwisko: Tomasz Jajo

Post autor: tomasz334 » 05 mar 2007, 17:11

Wiem pracuję w tej branży, to wynika z tego że trzeba zabezpieczać się przed brakiem prądu a nie awarią filtr.

Awatar użytkownika
stanpiter
członek PKMD

Post autor: stanpiter » 06 mar 2007, 06:20

tomasz334 pisze:Wiem pracuję w tej branży, to wynika z tego że trzeba zabezpieczać się przed brakiem prądu a nie awarią filtr.
No pod tym względem problemu nie widzę, (bynajmniej u siebie :wink: )

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 06 mar 2007, 07:18

Problem zawsze jest - u jednym mniejszy u innych większy. Masz może UPS'a, jakiś agregat itp. ? One też mają skończony czas podtrzymania napięcia. Ja mam nadzieję dzisiaj dostać swojego UPSa (kolejnego bo tamten był uszkodzony).

Awatar użytkownika
stanpiter
członek PKMD

Post autor: stanpiter » 06 mar 2007, 07:48

birdas pisze:Problem zawsze jest - u jednym mniejszy u innych większy. Masz może UPS'a, jakiś agregat itp. ?
Jeden problem to nie problem, sto problemów to jest problem.
Teściową na rower stawiam, a co niech pedałuje dynamo w ruch i jazda, no w końcu trzeba dbać o linię, czyż nie? :wink:

Odpowiedz

Wróć do „Technika”