Akwarium przed wpuszczeniem palet.
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- Jeki
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka
To wszystko zależy od roślin, które chcesz trzymać w akwarium. Jedne lubią dużo światła, a inne potrzebują go niewiele, dla ryb to bez większego znaczenia. Ważne jest dobrac dobrze barwę świetlówek, polecam philipsa 865. Teraz w baniaku 600l zamontowałem 2x54W, i np. limnophilia aquatica rośnie ładnie.
No to masz większy baniak od mojego i takie samo oświetlenie. Czy oprócz tej rośliny masz jeszcze jakieś, Tomek polecał mi wcześniej Lotosa (nie wymaga CO2)? Dziś odbieram baniak i zastanawiam się czy już zamawiać dodatkową listwę, ale po twoim poście to chyba spróbuję z tym co będzie, a później się okaże ( planowałam jeszcze żabienice)
- Jeki
- entuzjasta
IMHO słusznieAna pisze: Dziś odbieram baniak i zastanawiam się czy już zamawiać dodatkową listwę, ale po twoim poście to chyba spróbuję z tym co będzie,)

Z roślin polecam Większość echinodorusów(żabienic), nurzańce, cabombę, lotos (też u mnie rośnie), anubiasy(choć ja ich nie lubię), ceratopteris(paprotnica) i długo by jeszcze wyliczać.
Pamiętaj że większość roślin czerwonych wymaga dużo swiatła i te mogą Ci nie rosnąć. Dobieraj rośliny takie które zniosą wysokie temperatury.
Dobrą bazę roślin wraz z opisami masz tu
http://www.holenderskie.pl/baza/
do wyboru do koloru.

Ja filtry miałem dwa zewnętrzne tetra 1200 biologia i 700 mechanika.
Jutro jadę kupić całe wyposażenie + testy+ żwirek. Dlatego dokładnie pytam. Żwirek może wymieszać np. z tyłu gdzie więcej roślin dać grubszy 3-5mm, z przodu 1-3mm. To nie będzie tak brud wpadał miedzy kamyczki. Mam pytanko , czy po wypłukaniu mam go jeszcze wygotować (kupuję w hurt. akwaryst.) ? Warstwa to chyba ok. 5cm? Są pakowane po 2kg więc ile kupić?
- Jeki
- entuzjasta
Napowietrzać możesz z filtra wewn., możesz dać dodatkowo kurtynę ale nie musisz, niektórzy wykorzystują falowanie wody z deszczowni jako napowietrzanie. Wybór należy do Ciebie, każda metoda ma swoich zwolenników. Deszczownia rozbija strumień wody powrotnej, dzięki czemu nie ma dużych zawirowań, żeby służyła za napowietrzanie musi byc ponad powierzchnią, lub skierowana ku powierzchni.