problem z siarkowodorem
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
problem z siarkowodorem
po ostatniej ( z listopada) wymianie podloza mam problem z siarkowodorem
podloze musialem wymienic bo tamto zatwardzalo wode
to jest ok
ale mimo iz odmulam co drugi dzien i zmieniam wody jakies 40l na 240l akwa to smierdzi siarka przy kazdym odmulaniu
jak sobie z tym poradzic
zwir dosyc gruby, pokarmu daje mniej
roslin sporo i rosną
podloze musialem wymienic bo tamto zatwardzalo wode
to jest ok
ale mimo iz odmulam co drugi dzien i zmieniam wody jakies 40l na 240l akwa to smierdzi siarka przy kazdym odmulaniu
jak sobie z tym poradzic
zwir dosyc gruby, pokarmu daje mniej
roslin sporo i rosną
- niki 28
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
- Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY
Nie wiem jak grubej granulacji masz żwirek ,natomiast z całą pewnośćią Ci powiem że masz brudne dno przez to tworzą się strefy beztlenowe a z nich toksyczny siarkowodór .Zakładam że masz napowietrzanie i odmulasz dno w tym czasie toksyczny siarkowodór przynajmniej co jakiś czas zostaję utleniony do mało tosycznej siarki .Stąd przy podmianie wody ten zapach .
niki 28
niki 28
no granulacje mam duzą chyba
zreszta pisalem o tym w osobnym poscie - na jaki zwir wymienic
kiedys czytalem ze to w drobnym np pisaku robia sie strefy beztlenowe
tu widac jaki mam zwir
http://www.akwa.pc-net.pl/foto.php?gale ... a/27II2007
zreszta pisalem o tym w osobnym poscie - na jaki zwir wymienic
kiedys czytalem ze to w drobnym np pisaku robia sie strefy beztlenowe
tu widac jaki mam zwir
http://www.akwa.pc-net.pl/foto.php?gale ... a/27II2007
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Zwiększ ruch wody w baniaku, większy przepływ w kierunku żwirku / dna, nie może być tylko ruch na tafli baniaka, może to pomoże zlikwidować strefy beztlenowe u ciebie, jeśli takowe są.
Chociaż u mnie takich stref beztlenowych cała masa pod piaskiem (plenum), a smrodu brak, przynajmniej ja mam taką nadzieję, że te gazy co z mojego piasku bąbelkują to sam azot jest. Test mam w nosie
Chociaż u mnie takich stref beztlenowych cała masa pod piaskiem (plenum), a smrodu brak, przynajmniej ja mam taką nadzieję, że te gazy co z mojego piasku bąbelkują to sam azot jest. Test mam w nosie