Filtr przelewowy o małym przepływie
-
- nowicjusz
- Imie i Nazwisko: Andrzej Szczepaniak
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Stryków
- Kontaktowanie:
Filtr przelewowy o małym przepływie
Witam. W filtrach przelewowych jak i innych konstrukcjach montujemy pompy o dość dużych wydajnościach, a tak sobie myślę, że gdyby zamiast pompy użyć do napędu powietrze tak jak robiono to z 20 lat temu. Filtry przelewowe ( małe co prawda ) napędzano powietrzem. Tylko ja mam np. filtr o pojemności rzeczywistej wkładów 40 litrów. Wtedy korzystając z małego przepływu może dałoby się stworzyć warunki do pełnej denitryfikacji. Ostatnio właśnie zacząłem eksperymentować z tym sposobem, zobaczę co będzie tak po 4 miesiącach. Na razie działa półtora tygodnia. Wypełniłem filtr ceramiką i mam nadzieję, że pierwsze warstwy zużyją na tyle tlenu, że dalej rozwiną się beztlenowce. Przepływ oceniam na jakieś 800 - 900 l/dobę. Filtr ten jest oczywiście wyłącznie jako biologiczny. Może ktoś ma jakieś doświadczenie z podobnym rozwiązaniem
- stanpiter
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Piotr Stanaszek
Re: Filtr przelewowy o małym przepływie
Kobe pisze:zamiast pompy użyć do napędu powietrze
Wypełniłem filtr ceramiką i mam nadzieję, że pierwsze warstwy zużyją na tyle tlenu, że dalej rozwiną się beztlenowce.
Przepływ oceniam na jakieś 800 - 900 l/dobę.
Szczerze wątpię by Twoje pierwsze warstwy zezarły całe powietrze, którego dostarczasz tam chyba mnóstwo.
Czy aby przepływ na dobę dobry?
Myślisz więc jesteś, to się chwali - lecz być dalej i przemyśl to jeszcze raz

-
- nowicjusz
- Imie i Nazwisko: Andrzej Szczepaniak
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Stryków
- Kontaktowanie:
Witam, Filtr stoi obok akwarium. Woda do filtra napływa u-rurką, a z filtra do akwarium rurką w kształcie litery L, gdzie od spodu wodę pcha do góry powietrze z napowietrzacza. Zasada taka jak w filtrach gąbkowych.
No nic, pozostaje mi czekać i sprawdzać parametry wody, notować wszystko i po dłuższym czasie wyciągnąć wnioski. pozdrawiam Andrzej
No nic, pozostaje mi czekać i sprawdzać parametry wody, notować wszystko i po dłuższym czasie wyciągnąć wnioski. pozdrawiam Andrzej