Akwarium przed wpuszczeniem palet.
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- Jeki
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka
To odradzam, nie muszą być tetry, ale muszą być akwarystyczne. Można kupić gąbkę w plastrach takich ok. 80x40x3cm mniej więcej, nie mierzyłem i dociąć sobie do wymiaru kubełka. Na wlot filtra biologicznego załóż koniecznie gąbkę, taką jak do filterków wewn. i wlot umieść w miarę wysoko(nie przy dnie). Ten filtr ma czyścić wodę ze związków azotu , a nie z drobin, więc ma zasysać "czystą" wodę, tą gąbkę na wlocie czyść często , przy podmianach np. raz w tygodniu, a filtra możesz nie otwierać długo(niektórzy nawet do roku nie czyszczą, ja czyściłem co pół i stwierdzam że nie był to konieczny zabieg, gdyż dzięki gąbce na wlocie ,ilość syfku w filtrze była znikoma).mogę sobie przyciąć kupione nie w akwarystycznym?
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Tylko 2Fajnie Tom, że mi towarzyszysz To ile masz tych akwariów?

Ja zalewam zawsze tym samym składem wody RO+kran co potem robić chcę i bedę miesiącami wstrętne dolewki

% zależą od parametrów wody i tego co się chce osiągnąć w baniaku jako wynik końcowy, który i tak często zadziwia i jest inny od najlepszych wyliczeń, intuicja niezbędna

Czy ktoś z was mierzył, ile wody na godzinę daje RO? Dziś mierzyłam twardości wody w kranie mam Two 15, Tww 8; a po osmozie Two3, Tww2 (Tetra). Niestety Ph nie mogę zmierzyć, gdyż w kupionym teście Filtusa w buteleczce nic nie było po otwarciu ku mojemu zdziwieniu ( ale ślady w pudełku wskazywały na wyciek). Pewnie spytacie czemu wybrałam taką lipę do Ph, więc dlatego, że czekam na zamówione W POCHu testy, które będą po niedzieli. A chciałam już dziś wiedzieć co mam w kranie.
- birdas
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Myślę, że wszyscy co mają RO. Wydajność filtra zależy od membramy - 50, 75, 100 galonów na dobę. Jak wiesz jaką masz membramę to możesz sobie policzyć.Ana pisze: Czy ktoś z was mierzył, ile wody na godzinę daje RO?
Uwaga:
Galon = 3,84 litra.
Podana wartość wydajności filtra (na dobę) to suma wody czystej + odpadu.
Po osmozie powinno być 0 i 0.a po osmozie Two3, Tww2 (Tetra).