teraz rozumiem, można by było dosłowniej zadziałać z tymi klimatami(nie tylko żwirkiem) , ale nie będę tu już mącić;) ale pomysł fajny:)birdas pisze:Ten mieszany żwir to nie przez przypadek tak jest. Celowo rozgraniczyłem bazalt od kwarcu aby rybki widziały, że jak płyną to nawet im się "klimaty" zmieniają.
Moje akwarium.
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*
- artifex
- junior
- Imie i Nazwisko: artifex
- Miejsce zamieszkania/miasto/: POLSKA
Ostatnio zmieniony 02 mar 2007, 18:41 przez artifex, łącznie zmieniany 1 raz.
- IreneuszKaczor
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Ireneusz Kaczor
- Kontaktowanie:
Mam, mam. Podeślę na pewno, tylko teraz mam taki zapierdziel, że taczki nie ma kiedy załadować!birdas pisze: Irku masz jakieś fotki z Poznania na których jestem ? Jeśli tak, to podeślij na priv'a - ja się muszę zebrać i podesłać te z Tobą.
Po 14-stu godzinach wracam z pracy (14 godzin przed kompem!!!), więc już na monitor patrzeć nie mogę!
Dobrze, że tu ten zielony....
Cierpliwości Marcin - zdjęcia dostaniesz.
NIee, nawsadzał nowych, obejrzałem fotketomasz334 pisze:No no Marcinie tyle walki z glonami a teraz taka totalna wycinka prawie pustynia jak u Rafała, ale z pewnością długo tak nie będzie Ty lubisz jednak zielone

Marcin: co do blyxy techniczna uwaga - nie pozwól, by zaczęły jej zabierać światło inne rośliny. Odwdzięczy Ci się dużą gęstością i nie będzie się pieła do góry. Przy odrobinie upartości można z niej zrobić przyzwoity chociaż wysoki (10-12 cm) trawnik. Dno będziesz miał wtedy porośnięte, a ryby będą miały gdzie bujać. Uwaga co do światła tyczy się również samej blyxy - czasem trzeba ją odrobinę przerzedzić, by nie zaczęła się ścigać sama z sobą.
Swją drogą ciekaw jestem, jak będzie rosła. W wielu miejscach pisze się o niej jako o wymagającym zielsku. W mojej opinii i jeszcze kilku znajomych "zielarzy" zachowuje się jak uciążliwy chwast.. Choć są tacy, którym zwyczajnie gnije na pniu bez uchwytnej przyczyny..
Rafał
- birdas
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
W poniedziałek mam obiecane jeszcze wysyłki pistii i zostanę w zasadzie bez niej. Za jakiś czas z kilku sztuk odbuduje się ale będzie tylko z prawej strony akwa - lewą zostawię aby całe światło docierało do blyxy. Czytałem, że wymaga dużo światła i mam nadzieję, że u mnie będzie rosła. Światełko będzie miała, dozowanie CO2 obok, nawozy standardowo.
Przyzwyczaiłem Was do buszu i teraz wydaje Wam się, że nie ma roślin. Zdjęcie zrobione prawej strony akwa daje nadzieje, że nie jest tak źle:

A oto jeszcze zdjęcie całości ale na wprost.

P.S.
Mam problem z jedną rybką (zachorowała) po zmianach w akwa. Mam nadzieję, że jej przejdzie samo, jak nie to odwiedzę dział choroby. Pojawiła się na niej jakaś biała wysypka - wygląda mi na ospę. Rybka wygląda normalnie (z wyjątkiem plamy nawaszerowanej białymi pypciami), normalnie żeruje itp. Miałem wlać FMC ale się wstrzymałem - wydaje mi się, że to nic poważnego ... .
Przyzwyczaiłem Was do buszu i teraz wydaje Wam się, że nie ma roślin. Zdjęcie zrobione prawej strony akwa daje nadzieje, że nie jest tak źle:

A oto jeszcze zdjęcie całości ale na wprost.

P.S.
Mam problem z jedną rybką (zachorowała) po zmianach w akwa. Mam nadzieję, że jej przejdzie samo, jak nie to odwiedzę dział choroby. Pojawiła się na niej jakaś biała wysypka - wygląda mi na ospę. Rybka wygląda normalnie (z wyjątkiem plamy nawaszerowanej białymi pypciami), normalnie żeruje itp. Miałem wlać FMC ale się wstrzymałem - wydaje mi się, że to nic poważnego ... .
- birdas
- entuzjasta
Nowych zdjęć nie pokazuję bo ... mam znów plagę glona. Nie wygląda to tak źle jak było kiedyś ale glony są. Jak się z nimi uporam (czytaj: jak powstanie busz) to pokażę zdjęcia 
Ciekawa sprawa - z prawej strony gdzie tylko roślinki przyciąłem zero glona. Od środka do lewej strony gdzie wszystko wykarczowałem glonów pełno

Ciekawa sprawa - z prawej strony gdzie tylko roślinki przyciąłem zero glona. Od środka do lewej strony gdzie wszystko wykarczowałem glonów pełno

- birdas
- entuzjasta
Przed ewentualnością związaną z takim obiegiem sprawy. A niech to ... wygląda to tak:

Barclaya straciła na przesadzeniu ... ale 2 pączki kwiatowe są.

Akwa jako całość:

Zarażone głównie są nowe roślinki ... ale co tam - niech sobie powalaczą. Usunąć zawsze można. Glon ostro się sypie na tylnej szybie (na zdjęciach po czyszczeniu) ... ale spoko ... było znacznie gorzej.

Barclaya straciła na przesadzeniu ... ale 2 pączki kwiatowe są.

Akwa jako całość:

Zarażone głównie są nowe roślinki ... ale co tam - niech sobie powalaczą. Usunąć zawsze można. Glon ostro się sypie na tylnej szybie (na zdjęciach po czyszczeniu) ... ale spoko ... było znacznie gorzej.