Tremazol
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
Witam !!
Minol juz miesiac od kuracji , Tremazol okazal sie bardzo skutecznym lekarstwem,
oczywiscie w moim przypadku.
Nie stwierdzilem powrotu choroby , mam nadzieje ze tak juz zostanie , moje dyski sa okazami zdrowia i czuja sie bardzo dobrze .
W moim ostatnim poscie z dnia 08.02.2007 opisywalem przebieg kuracji , lecz zapomnialem
o czyms istotnym lub tez nie .Nie wiem czy to mialo jakis wiekszy wplyw na rezultat koncowy kuracji.
Trzeciego dnia postanowilem zrobic mala wymiane wody , 20L , przed wymiana wylaczylem
Grzalke i zupelnie o niej zapomnialem , temperatura wody spadla z 30°C do 21°C , trwalo to jakies 16 godzin zanim zauwazylem ze grzalka jest wylaczona.
Nie bede opisywal dlaczego tak sie stalo , mialem cisnienia , troche wiecej stresu jak zwykle
spowodowalo taka a nie inna sytuacje . Co jest bardzo naganne z mojej strony.
Mam nadzieje ze i Wam sie powiedzie stosujac ten preparat , czego zycze wszystkim !!
Pozdrawiam
Minol juz miesiac od kuracji , Tremazol okazal sie bardzo skutecznym lekarstwem,
oczywiscie w moim przypadku.
Nie stwierdzilem powrotu choroby , mam nadzieje ze tak juz zostanie , moje dyski sa okazami zdrowia i czuja sie bardzo dobrze .
W moim ostatnim poscie z dnia 08.02.2007 opisywalem przebieg kuracji , lecz zapomnialem
o czyms istotnym lub tez nie .Nie wiem czy to mialo jakis wiekszy wplyw na rezultat koncowy kuracji.
Trzeciego dnia postanowilem zrobic mala wymiane wody , 20L , przed wymiana wylaczylem
Grzalke i zupelnie o niej zapomnialem , temperatura wody spadla z 30°C do 21°C , trwalo to jakies 16 godzin zanim zauwazylem ze grzalka jest wylaczona.
Nie bede opisywal dlaczego tak sie stalo , mialem cisnienia , troche wiecej stresu jak zwykle
spowodowalo taka a nie inna sytuacje . Co jest bardzo naganne z mojej strony.
Mam nadzieje ze i Wam sie powiedzie stosujac ten preparat , czego zycze wszystkim !!
Pozdrawiam
- Deszczowatwarz
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Rafał Mamątow
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Ostrołęka
- Kontaktowanie:
- Deszczowatwarz
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
- Deszczowatwarz
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Czy ktoś jeszcze miał doświadczenia ze zmętniałym Tremazolem lub Meneolem, pytam dlatego iż po podaniu leku do akwa środek sie ściął i z opadającej kropli powstała wata która już się nie rozpuściła , zastosowałem się do wskazówek producenta, woda przed podaniem leku była podmieniona, lek był pierwszy raz otwarty i używany, po zawowaniu ryb wnioskuję że nie zadziałał, ryby dalej strzelają dzióbki, dalej szeroko skrzela lub poprzymykane, ech szkoda gadać-może ja coś źle robiłem ale tak jak wszyscy mówią dopuki nie grzebałem było oki jak zacząłem kombinować to szok, w innym akwarium od założenia tylko wodę podmieniam i paramety mierzę i jestem w szoku nic się nie dzieje akwarium żadnych glonów - wzorowe.vega1 pisze:Miałem do czynienia z Moneolem ale że to jest to samo więc odpisze.
W sumie zużyłem tego dwie buteleczki i raz miałem mętny a raz klarowny. Myślę że zależy to od sposobu jego przechowywania przez sprzedawców.
W obu przypadkach jednak był skuteczny i bezpieczny.
Może jeszcez ktoś ma doświadczenia w tej materii.
- kubamajer
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
- Kontaktowanie:
Rafał - skąd wiesz, że ryby mają przywry?
Z "kombinowaniem", to bywa tak, że osłabia to ryby, co z kolei wykorzystują natychmiast choćby pierwotniaki. Efekt jest taki, że ryby dostają objawów dokładnie takich jak przy skrzelowcach i ..zaczyna się jazda - moneole, flubenole itd, a ryby dyszą dalej..
Co do podawania moneolu, to najpewniej jest go najpierw rozmieszać w ~szklance wody z akwarium i dopiero wlewać do zbiornika, mieszając przy tym wodę, o czym z resztą jest napisane w instrukcji(swoją drogą polskie tłumaczenie podaje nieco inne informacje co do czasu kapieli i podmiany wody niż oryginał
).
pozdr
Z "kombinowaniem", to bywa tak, że osłabia to ryby, co z kolei wykorzystują natychmiast choćby pierwotniaki. Efekt jest taki, że ryby dostają objawów dokładnie takich jak przy skrzelowcach i ..zaczyna się jazda - moneole, flubenole itd, a ryby dyszą dalej..
Co do podawania moneolu, to najpewniej jest go najpierw rozmieszać w ~szklance wody z akwarium i dopiero wlewać do zbiornika, mieszając przy tym wodę, o czym z resztą jest napisane w instrukcji(swoją drogą polskie tłumaczenie podaje nieco inne informacje co do czasu kapieli i podmiany wody niż oryginał

pozdr
- amen999
- junior
- Imie i Nazwisko: Bartek Dutkiewicz
Jak to jest z tym praziquantelem skoro na ulotce Tremazolu jest napisane , że 1 ml zawiera 74 mg praziquantelu i nalezy go stosować na 15 litrów wody (przywry skrzelowe) a wg. przepisów z forum nalezy stosować jedną tabletkę (Pratel) w której jest 50 mg praziquantelu na 100 litrów wody . Z tego wychodza całkowicie inne proporcje albo ja coś żle licze 

- darek-dorado
- entuzjasta
- jociak
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Paweł Joć
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Bartoszyce
- Kontaktowanie:
Ja zastosowałem tremazol i o dziwo ryby zdrowe, problem jest tylko z rozrobieniem tego z wodą, powstają kluchy które potem już się nie rozcieńczą. Rozdobiłem to w wodzie RO ok 35 stopni i powoli lałem mieszając wodę przy powierzchni. W ten sposób można lek wprowadzać do wody. Za buteleczkę 100 ml zapłaciłem z przesyłką ok 100 zł.
- amen999
- junior
- Imie i Nazwisko: Bartek Dutkiewicz
To jak w końcu stosować ten pratel ?? Tutaj znalazłem przepis :
100 litrów;
ph 6,0 < 7.0
Tw 4-10
temperaturę
26-28
to podaj do akwa 1 - jedna całą tabletkę i rozcieraj ją w palcach przy wylocie filtra jak strumień wody.
Ryby trzymaj w leku przez 5-6 godzin. Po tym czasie podmień 3/4 wody a gąbki dokłądnie wypłucz lub wymień na nowe. Woda z początku może lekko zmętnieć. Po 6-8 dniach powtórka.
100 litrów;
ph 6,0 < 7.0
Tw 4-10
temperaturę
26-28
to podaj do akwa 1 - jedna całą tabletkę i rozcieraj ją w palcach przy wylocie filtra jak strumień wody.
Ryby trzymaj w leku przez 5-6 godzin. Po tym czasie podmień 3/4 wody a gąbki dokłądnie wypłucz lub wymień na nowe. Woda z początku może lekko zmętnieć. Po 6-8 dniach powtórka.
- gajowa
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
- Kontaktowanie:
My zastosowaliśmy leczenie prazi wg przepisów jakie znalazłam na forum amerykańskim, malezyjskim i holenderskim. Dawka jaka jest tam stosowana (czyste prazi) to 100mg/10 gal US przez 48 godz i powtórka po 6-8 dni.
Użyliśmy pratelu w ilości 4 tab/100 l wody. Tabletki zmiażdżone na pył rozpuszczaliśmy w ciepłej wodzie długo mieszajac, gdyż (jak piszą) prazi powinno sie rozpuszczać w alkoholu, acetonie lub... ciepłej wodzie.
Użyliśmy pratelu w ilości 4 tab/100 l wody. Tabletki zmiażdżone na pył rozpuszczaliśmy w ciepłej wodzie długo mieszajac, gdyż (jak piszą) prazi powinno sie rozpuszczać w alkoholu, acetonie lub... ciepłej wodzie.
- Artur_Zalewski
- nowicjusz
- Kontaktowanie:
WItam,
Mam pytanie co do PRATELU...Czy w ogólnym akwarium w którym są krewetki, można go zastosować. Mam kolegę zakwarium 1100 litrów i chce podać PRATEL swoim paletom, lecz ma również w nim kilkaset krewetek. Szkoda by było tego stadka. Niestety nie ma możliwości zastosowania kwarantanny i stąd takie pytanie. Proszę o pomoc...
:(
Mam pytanie co do PRATELU...Czy w ogólnym akwarium w którym są krewetki, można go zastosować. Mam kolegę zakwarium 1100 litrów i chce podać PRATEL swoim paletom, lecz ma również w nim kilkaset krewetek. Szkoda by było tego stadka. Niestety nie ma możliwości zastosowania kwarantanny i stąd takie pytanie. Proszę o pomoc...