co to może być- pełno kropek na paletkach-prosze o pomoc
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
co to może być- pełno kropek na paletkach-prosze o pomoc
Witam, zakupilem niedawno młode paletki. Na poczatku byly w kwarantannie i wszystko bylo ok. 3 dni temu wpuściłem je do docelowego akwarium. Niestety dziś zauważyłem u nich "wysypke" nie wiem co to moze byc? Ospa rybia ma chyba większe plamy? Odinoza? Jakies bakterie? Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję. Parametry wody: pH 6,5-6,8 two 5-6 NO3 5-10 temp byla 30 teraz podkrecilem do 32. Dodam, że w akwarium są rośliny i inne ryby prócz palet.
- Załączniki
-
- 2.jpg (33.87 KiB) Przejrzano 7210 razy
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Jan Czarnecki
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Łomża
- Kontaktowanie:
Myślę że ta biała wysypka to może być odinoza ,dokładnie niewiem o które kropki tobie chodzi czy te pojedincze czy mi się tylko tak zdaje że rybki są obsypane po całości drobnymi kropeczkami ,za mało szczegułów napisałeś np. jak ryby sie zachowują czy pobierają pokarm czy są spokojne a może płochliwe ,napisz coś więcej , bo jeśli jest to wysypka po całości to pewnie rybki mają odinozę jeśli tak to możesz podnieść temperatu do 35C i tak przez kilka dni aż ustąpi choroba , lub podac leki które załatwią chorobę ,np Tetra Contralck lub inne leki które działają na odinozę .
Jak długo były w tej kwarantanniemj_go pisze:Witam, zakupilem niedawno młode paletki. Na poczatku byly w kwarantannie i wszystko bylo ok. 3 dni temu .....

Na marginesie to ryby z akwa też mogą być nosicielami bezobjawowymi chorób.
No to jest ciekawekafarski pisze:prawie wszystkie dyski jakie kupowałem miały podobny objaw. przyzwyczajają się do nowej wody lub flory w akwarium. nie ma się czym przejmować. minie po kilku dniach.

Adam
Re: co to może być- pełno kropek na paletkach-prosze o pomoc
Nigdy czegos podobnego na dyskach nie widzialem. Przypomina mi to tzw. wysypke tarlowa, wstepujaca wczesna wiosna np. u... leszczy.
Na chorobe to raczej nie wyglada, a juz na pewno ani na oodinoze ani na kulorzeska. Najpredzej jest to jakas fizjologiczna reakcja organizmu na....cos??
J-23
Na chorobe to raczej nie wyglada, a juz na pewno ani na oodinoze ani na kulorzeska. Najpredzej jest to jakas fizjologiczna reakcja organizmu na....cos??
J-23
no to rzeczywiście ciekawe -ty po prostu nigdy nie kupiłeś ryb z odłowu - czytaj dzikusówadamn pisze:No to jest ciekawekafarski pisze:prawie wszystkie dyski jakie kupowałem miały podobny objaw. przyzwyczajają się do nowej wody lub flory w akwarium. nie ma się czym przejmować. minie po kilku dniach.widocznie nie trafiłem jeszcze na takie okazy zdrowia.
Adam

za tydzień pojadę po dzikuski to wstawię kilka zdjęć żeby każdy mógł zobaczyć jak wygląda ta wysypka i jak znika po kilku dniach. mam nadzieję ze mnie nie zawiodą , bo do tej pory każdy to przechodził.
Wygląda tak, jakby każdy gruczoł - śluzowy w domyśle - patrząc chociażby na regularność tego "wzoru" - nadprodukował albo nie był w stanie się opróżnić - przez zaczopowanie. Mam wrażenie, że obserwowałem kiedyś podobny objaw u kilku swoich palet, ale trwał bardzo krótko, a ja byłem na etapie zmian parametrów wody (zjeżdżaniem do "octu") - i zbagatelizowałem całą sprawę.J-23 pisze:Nigdy czegos podobnego na dyskach nie widzialem. Przypomina mi to tzw. wysypke tarlowa, wstepujaca wczesna wiosna np. u... leszczy.
J-23
Rafał
czytałem o podobnych objawach w którejś książce Sieniawskiego.
u mnie wygląda to tak że te kropki są po jednej na każdej łusce - tak jakby te gruczoły były po jednym na łuskę. ryby nie tracą apetytu ani kolorów i mają powolny oddech - jeden na 1 lub 2 sekundy. faktycznie nie wszystkie to przechodzą. miały to moje kobalty i dzikusy z Téfé.
u mnie wygląda to tak że te kropki są po jednej na każdej łusce - tak jakby te gruczoły były po jednym na łuskę. ryby nie tracą apetytu ani kolorów i mają powolny oddech - jeden na 1 lub 2 sekundy. faktycznie nie wszystkie to przechodzą. miały to moje kobalty i dzikusy z Téfé.
Niestety ale z powodu zlosliwosci rzeczy martwych narazie nie moge zrobic zdjecia. Podwyższyłem wczoraj temperature wsumie do 34 stopni C i dzis troche kropek zniklo a te co zostaly sa mniej widoczne. Co do pozostalych informacji to rybki maja wilczy apetyt i nie sa plochliwe (tylko 2 najmniejsze sie chowaja w roslinkach ale do jedzenia zazwyczaj wyplywaja). Co do tych zdjec DISPAR to postaram sie zrobic jak najszybciej ale rybki nie maja zadnego nastroszenia lusek, czy plam. Chyba ze chodzi o cos innego? Dziekuje za zainteresowanie sie tematem. Pozdrawiam
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Jan Czarnecki
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Łomża
- Kontaktowanie:
Tak ja wcześniej napisałem temper. do 35C przez kilka dni do ustąpienia objawów a nawet po zniknięciu kropek jeszcze ze 2 --3 dni dłużej utrzymuj temperature ,nie jestem taki pewny że ta wysypka to spowodowana jest parametrami wody nie spotkałem się z czymś takim ,myslę że to jest odinoza przy odinozie rybki dobrze (na początku )pobieraja pokarm ale z czasem zaczynają robić sie lękliwe i chowają się w ciemne miejsca ,a może się mylę, ale napewno temperatura nie zaszkodzi
- cocoloco
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
- Kontaktowanie:
żartowałeś ??mj_go pisze:Witam, zakupilem niedawno młode paletki.
No no, to jest ciekawe ale widocznie wiesz lepiej co ja mam i miałem. Jeśli chcesz wiedziec co Cie czeka z odłowu to spytaj się Gajowych czy takie cosik mielikafarski pisze: ty po prostu nigdy nie kupiłeś ryb z odłowu - czytaj dzikusówwięc jesteś laikiem w tej dziedzinie.
za tydzień pojadę po dzikuski to wstawię kilka zdjęć żeby każdy mógł zobaczyć jak wygląda ta wysypka i jak znika po kilku dniach. mam nadzieję ze mnie nie zawiodą , bo do tej pory każdy to przechodził.

Tak sobie myślę, że jak ryba "pije" wodę ciałem i jest trzymana w twardzej wodzie a potem wsadzona do miękkiej to co jej się stanie

Adam