Nicienie

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 07 mar 2007, 11:52

Łał ale WASZA wiedza jest powalająca na kolana - mnie ze śmiechu powaliło :lol:
Dalej widze nie ma sensu prowadzenie tej dyskusji bo efekt jak widaqc będzie przesądzony.
Jeśli nie widzieliście nicieni to tu macie:

http://www.fotosearch.com/video-footage/nematodes.html

dawanie części odpowiedzi niezgodnych z prawdą jest na wskroś nie na miejscu. Proponuję Adam D. do zakładu zrobić jeszcze :
ANEKS:
Kto przegra Ten przestanie pisac na PKMD czy też FDMD o ile to ruszy. Ja daję Ci słowo, że tak zrobię. Teraz czekam na Twe - zobaczymy ile sa wzrte słowa moje i Twoje. Na pewno będzie to z pozytkiem dla FORÓW bo jeden przestanie bredzic i siać ciemnotę. Zadaj sobie w ciemności pytanie co się staje z nicieniem traktowanym lekiem. Jak on wyglada?
na resztę jak widze pytań dalej nie odpowiedziałeś to co Ty masz wiedzieć. To jak z wiciowcami co Co strony z faktami podawałem na FDMD ale ty dalej ciemnotę szerzyłeś, aż Cie Kloss - j-23 postawił na nogi bo SAM sobie zaprzeczyłeś swoją stroną.

Adam

Awatar użytkownika
deptak
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Adam Deptuła
Kontaktowanie:

Post autor: deptak » 07 mar 2007, 20:24

AdamN

Zacznij rozmawiac merytorycznie ( chyba wiesz co to znaczy ? ) badz nie udzielaj sie wcale. To nie forum Mysiara. Czekam na zdjecia liniejacych niczym weze przez cale zycie nicieni <LOL>. Zacznij rowniez zachowywac sie kulturalnie bo to forum to nie budka z piwem ani koszary....

pozdrawiam

p.s.
Adamie o ktorym watku z PKMD mowisz ? Czyzby o tym w ktorym bredziles o 3 wiciowcach zalatwiajacych watrobe na amen <LOL> ?
Moze to byl watek o ochotkach wgryzajacych sie w jelito ? <LOL>
ect. ect.

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Post autor: vega1 » 07 mar 2007, 20:42

Adamn już więcej Ci nie odpowie w tym wątku bo... go nie widzi.

A może zostanie członkiem...

Awatar użytkownika
gajowa
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: gajowa » 07 mar 2007, 21:37

Adam założył ten wątek, wstawił ciekawego linka a wy przenieśliście temat do klubu, gdzie jest niedostępny. Możecie mi powiedziec dlaczego tak jest?

Basia Gajowa

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 08 mar 2007, 12:35

fakt strony nie widziałęm i czułem się jakoś takoś, że mnie ktoś szkaluje :wink: Miałem rację ale teraz to :lol:
deptak pisze: Zacznij rozmawiac merytorycznie ( chyba wiesz co to znaczy ? ) badz nie udzielaj sie wcale. To nie forum Mysiara. Czekam na zdjecia liniejacych niczym weze przez cale zycie nicieni <LOL>. Zacznij rowniez zachowywac sie kulturalnie bo to forum to nie budka z piwem ani koszary....
Widzę, że coś Ci zostało w głowie z FDMD (moje słowa do Twego postępowania, słownictwa i pisania) - jakas odmiana.
Jesli chcesz merytoryki to zaczniemy wpierw od Ciebie. Czas ochronny się skończył :
deptak pisze:...Niektore gatunki linieja 1 inne pare razy ! Wszystkie linienia dotycza tylko i wylacznie okresu przedrozrodowego !
Adamie D. napisz powołując się na odpowiedzie podręczniki akademickie, gdzie takie cosik znalazłeś. Ja chętnie potem odpowiadając SAM sobie (Ty nie chciałeś) odpowiem merytorycznie:
- publikacje;
- -autor;
- rok wydania;
- ....
- strony i fragmenty.
- dodam od siebie strony w necie, gdzie jest tak jak piszę i mówię ( strony z uniwersytetów i ośrodków naukowych). Tyle myślę, że wystarczy. Bys nie pisał bredni (o psach, kotach ... świniach) jako dezinformecję - to przedstaw merytorycznie nicienie rodzaju (te są inwazyjne dla ryb akwariowych):
- capillaria;
- fhilometra;
- camallanus;
- contracaecum

Gdybyś nie był taki zaślepiony, że ja nie wiem co piszę (wychodza Twe braki w wiedzy) to byś przeczytał odnośnie zdjęć:
adamn pisze:Teraz co zostaje ze starej samicy po leczeniu pow. 120x

Czekam na merytorykę.

Do uwag innych się nie odniosę bo też już Ci podawałem fakty ale nie uważałeś jak widać (wiciowce, ochotkowate) - nie mam w zwyczaju się dwa razy powtarzać.

Adam

Awatar użytkownika
deptak
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: deptak » 09 mar 2007, 11:15

adamn pisze:Adamie D. napisz powołując się na odpowiedzie podręczniki akademickie, gdzie takie cosik znalazłeś. Ja chętnie potem odpowiadając SAM sobie (Ty nie chciałeś) odpowiem merytorycznie:
- publikacje;
- -autor;
- rok wydania;
- ....
- strony i fragmenty.
- dodam od siebie strony w necie, gdzie jest tak jak piszę i mówię ( strony z uniwersytetów i ośrodków naukowych). Tyle myślę, że wystarczy. Bys nie pisał bredni (o psach, kotach ... świniach) jako dezinformecję - to przedstaw merytorycznie nicienie rodzaju (te są inwazyjne dla ryb akwariowych):
- capillaria;
- fhilometra;
- camallanus;
- contracaecum
Adam
Alez prosze Cie bardzo Adamie !

"Zarys parazytologii ogólnej"
Wydawnictwo Naukowe PWN rok: 2001
ISBN: 83-01-13545-X

pozdrawiam

Teraz ja czekam na choc jedno Twoje "zrodlo"....

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 09 mar 2007, 14:33

deptak pisze:
Alez prosze Cie bardzo Adamie !

"Zarys parazytologii ogólnej"
Wydawnictwo Naukowe PWN rok: 2001
ISBN: 83-01-13545-X

Teraz ja czekam na choc jedno Twoje "zrodlo"....

autor:
Niewiadomska , Pojmańska , Machnick , Czubaj

Znów nie doczytałes czegoś - co miało być - patrz mój post wyżej.
Zwróć uwagę na słowo:
OGÓLNEJ w swej publikacji :wink:

A może chodzi Ci o:
Zarys parazytologi lekarskiej dla studentów - podręcznik
pod red. Radosława Kadłubowskiego i Alicji Kurnatowskiej.
Ryba to nie człowiek chodz wiele chorób ma takich samych lub podobnych. Ma też takie i podobne robaczki ale nie znaczy to, że takie SAME.

Ale co tam JA CI daję same publikacje o rybach a nie jakieś tak ogólne.

Bildatlas krankchaitfisch - Gerchard Bessler
Choroby ryb - M.Prost
Choroby ryb akwariowych - J. Antychowicz
...... jeszcze tam takie amerykanckie i niemieckie Maylanda, Degena, Kellera ... O publikacjach w czasopismach: Nasze Akwarium, Akwarium i inne nie wspomnę.

Adamie D. ja się poddaję nie mam siły i czasu z Tobą polemizowac bo jak widac groch o scianę.
Adam

Awatar użytkownika
deptak
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: deptak » 09 mar 2007, 19:47

adamn pisze: Adamie D. ja się poddaję nie mam siły i czasu z Tobą polemizowac bo jak widac groch o scianę.
Adam
Ja sie nie poddaje. Na ktorych stronach swoich publikacji Prost i Antychowicz pisza ze dorosle nicienie zrzucaja wylinke ?

pozdrawiam

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 10 mar 2007, 09:39

deptak pisze: Ja sie nie poddaje. Na ktorych stronach swoich publikacji Prost i Antychowicz pisza ze dorosle nicienie zrzucaja wylinke ?
Gdybyś odpowiedział sobie o cyklu rozwojowym nicieni (jak pytałem i stawiałem pytania)
- capillaria;
- fhilometra;
- camallanus;
- contracaecum
to SAM byś doszedł do tego :wink: Jeśli zauważyłeś (nie mów, że przeoczyłęś tego faktu) to zdjęcie nr 3 jest opisane samiczka po leczeniu pow. 120 x, a zdjęcie nr 4 tez samiczka (to samo co wyżej i :wink: ) pow 300 x
Przykładowo samice fhilometra wędrują przez ciało rtyby na zewnątrz i gdy się już przebiją to pękają uwalniajc jaja do wody (inne ciśnienie ryba - woda). Niektóre sa dużo większe od samców i to sporo a po leczeniu zostaje z nich bezkształtna powłoka. Podobnie jak z płazińcami. Teraz myślę, że SAM zobaczysz w książkach w/w. w działach o niecieniach - nematodach co tam jest napisane. No chyba, że ich nie masz i muszę cytować strony :wink: tracąc czas.

Adam

Awatar użytkownika
deptak
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: deptak » 10 mar 2007, 11:20

AdamN po raz kolejny prosze Cie o wskazanie stron...

pozdrawiam

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 11 mar 2007, 08:35

deptak pisze:AdamN po raz kolejny prosze Cie o wskazanie stron...

pozdrawiam
Ty mnie prosisz :?: A ile razy ja Cie prosze bys odpowiedział na pytania treściwie postawione i merytoryczne - czy odpowiedziałeś na jedno :?:
Czy nie zauważyłeś, że ja robię tylko to co TY. Nie podałeś stron odnośnie tych robali co wspomniałem w "Zarys ..." to nie oczekuj tego z drugiej strony. A jak ich nie masz - bo skąd, to wybacz, ale gdybym podał to bym złamał SWE przyzwyczajenia (kazdy zdobywa wiedzę SAM gdy jest odpowiednio naprowadzany - a Ty jesteś) :wink:
Adam

kafarski
senior
senior

Post autor: kafarski » 11 mar 2007, 11:11

a co to te nicienie to jakieś tajne informacje? myślałem że fora są po to aby pogłębiać wiedzę i dzielić się z innymi a nie nabijać sobie posty.
te wiadomości są co najmniej niewiarygodne.

Awatar użytkownika
przynenta
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Tomasz Uler
Miejsce zamieszkania/miasto/: Pruszków
Kontaktowanie:

Post autor: przynenta » 11 mar 2007, 12:34

kafarski pisze:a co to te nicienie to jakieś tajne informacje? myślałem że fora są po to aby pogłębiać wiedzę i dzielić się z innymi a nie nabijać sobie posty.
te wiadomości są co najmniej niewiarygodne.
Dyskusja toczy się już od dawna (na różne tematy dotyczące leczenia) miedzy Adamami a żadnych konkretów nie ma, może ktoś z członków PKMD (Oprócz deptaka) zabierze głos w tej sprawie?
Pewnie wszyscy jesteśmy ciekawi zakończenia potyczki słownej.

Awatar użytkownika
deptak
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: deptak » 11 mar 2007, 13:18

"Rozwój pozazarodkowy nicieni jest prosty lub połączony z przeobrażeniem, w trakcie ktorego larwy podlegaja czterokrotnie linieniu"

Str: 312
"Ichtiopatologia" autorzy: Z.Jara, A.Chodyniecki
ISBN: 83-85582-44-4

Str: 25
"Rozwój nicieni obejmuje następujące stadia: jajo,stadia larwalne (L1,L2,L3,L4,L5) i postacie dorosle. Larwy nicieni przechodza 4 wylinki polegające na zrzuceniu kutikuli okrywającej cialo larwy"

"Parazytologia i parazytozy zwierząt" autuorzy: J.Gundłach, A.Sadzikowski
ISBN: 83-09-01825-8

pozdrawiam

Awatar użytkownika
deptak
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: deptak » 11 mar 2007, 13:24

przynenta pisze: może ktoś z członków PKMD (Oprócz deptaka) zabierze głos w tej sprawie?
Osobiscie watpie czy cos takiego sie wydarzy. Jakos osoba AdamaN i jego rewelacje sa szerokim lukiem omijane przez ludzi ktorzy rzeczywiscie mogliby sie merytorycznie wypowiedziec. Ciekawe dlaczego ?
Nie za takie "rewelacje" ludzie na tym forum byli juz rownani z ziemia.
Osobiscie osoba AdamaN ni mnie grzeje ni ziebi. To forum ma sluzyc wymianie rzetelnych informacji a nie bajek z kosmosu.

pozdrawiam

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”