TŁO STRUKTURALNE
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- stanpiter
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Piotr Stanaszek
Takie wewnętrzne tło strukturalne nadaje się idealnie do pocięcia na paski i wklejenia na silikonie do akwa, celem zrobienia czegoś w postaci kieszeni dla roślin (coś jak doniczki), mam tak zrobione co prawda nie z tła lecz ze skały hodowlanej i wygląda całkiem dobrze (mogę wstawić foto zainteresowanym).
Jesli chodzi o tla (jeszcze nie mam i z tego z czytam miec nie powinienem) sa ladne tylko czy; i tu mam pytania
1. Czy zanieczyszczaja wode chemia?
2. Czy problem stojacej wody mozna rozwiazac wstawiajac za tlo deszczownie?
3. Czy tlo ma zwiazek z chorobami ryb?
4. Czy jest rozwiazanie na czyszczenie tla? Zamontowane tak aby np: raz na 3m-ce je wyjac i przeczyscic?
Jesli rozwinac ten sposob tlo nie powinno byc dokladnie dopasowane do akwarium! (szerokosc i wysokosc)
Jesli zalozymy, ze plaga glonow jest spowodowana
o brakiem, lub mała ilość roślin
o nawozami lub pokarmami bogatymi w fosforany i azotany
o przerybieniem
o brak podmian wody, zalegający na dnie muł
o przestarzałymi świetlówkami
o nieustabilizowanym biologicznie zbiornikiem
o zła filtracja
o niewystarczająca wartościa CO2
o dużym skokiem pH
o akwarium z dostępem do promieni słonecznych (np. stoi blisko okna) To po kolei z tym utrapieniem mozna walczyc. Moim zdaniem jesli ktos chce miec tlo bo sie uparl i wydal mnostwo kasy to musi rowniez swoje akwa do tego tla przystosowac w innym przypadku bedzie jak wyzej. koszmar estetyczny.
Pytanie czy sie myle?
1. Czy zanieczyszczaja wode chemia?
2. Czy problem stojacej wody mozna rozwiazac wstawiajac za tlo deszczownie?
3. Czy tlo ma zwiazek z chorobami ryb?
4. Czy jest rozwiazanie na czyszczenie tla? Zamontowane tak aby np: raz na 3m-ce je wyjac i przeczyscic?
Jesli rozwinac ten sposob tlo nie powinno byc dokladnie dopasowane do akwarium! (szerokosc i wysokosc)
Jesli zalozymy, ze plaga glonow jest spowodowana
o brakiem, lub mała ilość roślin
o nawozami lub pokarmami bogatymi w fosforany i azotany
o przerybieniem
o brak podmian wody, zalegający na dnie muł
o przestarzałymi świetlówkami
o nieustabilizowanym biologicznie zbiornikiem
o zła filtracja
o niewystarczająca wartościa CO2
o dużym skokiem pH
o akwarium z dostępem do promieni słonecznych (np. stoi blisko okna) To po kolei z tym utrapieniem mozna walczyc. Moim zdaniem jesli ktos chce miec tlo bo sie uparl i wydal mnostwo kasy to musi rowniez swoje akwa do tego tla przystosowac w innym przypadku bedzie jak wyzej. koszmar estetyczny.
Pytanie czy sie myle?
- rady3
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
- Kontaktowanie:
Nie odpowiem Ci na Twoje pytania, bo nigdy nie używałem takiego tła. Niech wypowiedzą się Ci, którzy stosowali. Ja nie używam bo szkoda mi miejsca w akwa. A poza tym takie tło jak dla mnie powoduje ograniczenie przestrzeni i brak głębi. Ja oklejam tylną ścianę czarną okleiną meblową. Kiedy tylna ściana jest czarna to wydaje się jakby akwarium się nie kończyło. W miejscach gdzie nie ma roślin wygląda tak jakby po prostu wzrok dalej nie sięgał. Takie tła moim zdaniem są dobre do pyszczaków. Choć też oczywiście lepiej i naturalniej wyglądają naturalne skały. Tło strukturalne to takie rozwiązanie dla leni. 

- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
pieniuk mylisz się w kilku kwestiach, ale masz sporo racji w innych.
Tło wewnętrzne, bo chyba o takim piszesz nie zanieczyszcza wody chemią.
Można za tłem wstawić deszczownię, unikniesz stojącej wody tam, ale i tak przepływ będzie marny do akwarium przez te małe dziurki z siateczką.
Tło raczej nie ma związku z chorobami ryb.
Wyciąganie tła to horror i udręka.
Rozwalania aranżacji, niszczenie plenum, itd.
No i jak masz piach już go nie wstawisz.
Po wyjęciu bez wrzątku glonów i tak nie usuniesz, a wrzątek niszcy wybarwienie tła.
Jak nie będzie dopasowane to bedzie tam się gromadziło to i owo, wsypywał piach i utykały ryby ...
Ale jak sie ktos uprze na tło strukturalne w baniaku, to powodzenia, dla chcącego nic trudnego, tylko roboty po kilku miesiącach ogrom...
Tło wewnętrzne, bo chyba o takim piszesz nie zanieczyszcza wody chemią.
Można za tłem wstawić deszczownię, unikniesz stojącej wody tam, ale i tak przepływ będzie marny do akwarium przez te małe dziurki z siateczką.
Tło raczej nie ma związku z chorobami ryb.
Wyciąganie tła to horror i udręka.
Rozwalania aranżacji, niszczenie plenum, itd.
No i jak masz piach już go nie wstawisz.
Po wyjęciu bez wrzątku glonów i tak nie usuniesz, a wrzątek niszcy wybarwienie tła.
Jak nie będzie dopasowane to bedzie tam się gromadziło to i owo, wsypywał piach i utykały ryby ...
Ale jak sie ktos uprze na tło strukturalne w baniaku, to powodzenia, dla chcącego nic trudnego, tylko roboty po kilku miesiącach ogrom...
- Borys_szczecin
- junior
- Borys_szczecin
- junior