Ostrzeżenie dla KRAKUSÓW /pewnie nie tylko/
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- gajowa
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
- Kontaktowanie:
Ostrzeżenie dla KRAKUSÓW /pewnie nie tylko/
Jak w temacie. Ostrzeżenie dla ludzi mieszkających w Krakowie /pewnie z racji pory roku nie tylko dla dla nich/
Woda miejska jest z pasażerami!!!!
Podmieniliśmy wodę naszym milusińskim i pomimo filtracji na dolewce kranówki /polipropylen, 2x węgiel i jeszcze raz polipropylen/ pojawiła się ospa!!! Coś trzeba będzie podziałać bo podmianka czystego RO nic nie dała. Czy ktoś z rejonu zauważył jakies zmiany?
Gajowy
Woda miejska jest z pasażerami!!!!
Podmieniliśmy wodę naszym milusińskim i pomimo filtracji na dolewce kranówki /polipropylen, 2x węgiel i jeszcze raz polipropylen/ pojawiła się ospa!!! Coś trzeba będzie podziałać bo podmianka czystego RO nic nie dała. Czy ktoś z rejonu zauważył jakies zmiany?
Gajowy
- DISPAR
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
- Kontaktowanie:
Już dwa tygodnie temu myślałem o tym, żeby napisać gdzieś na forum ostrzeżenie o wiosennej wodzie ale pomyślałem sobie - co się będę wygłupiał
Zdarza się teraz często, że wiosną koledzy mają problemy z wodą. W tej chwili woda taka do której przedostały się wody powierzchniowe zawierają zarodniki grzybów, bakteri i innego świństwa i teraz właśnie najczęściej nasze akwaria zaczynają atakować sinice. Na forum na ten temat było już trochę postów ale siedzą gdzieś głęboko zakopane.

Zdarza się teraz często, że wiosną koledzy mają problemy z wodą. W tej chwili woda taka do której przedostały się wody powierzchniowe zawierają zarodniki grzybów, bakteri i innego świństwa i teraz właśnie najczęściej nasze akwaria zaczynają atakować sinice. Na forum na ten temat było już trochę postów ale siedzą gdzieś głęboko zakopane.
To nie tylko w Krakowie.
Garwolin ,Ryki ryby dostaja nalotu palety,jedno oko staje sie metne bialawe.
Chełm ,totalny balagan z woda ,rudawy nalot w zbiorniku na dnie ,bez aqua safe nawet nie podchodze do podmian .
Trzeba uwazać w całej Polsce bo na wiosnę nietrudno o nieproszonych gości z rurowitu.
Pozdrawiam DAREK
Garwolin ,Ryki ryby dostaja nalotu palety,jedno oko staje sie metne bialawe.
Chełm ,totalny balagan z woda ,rudawy nalot w zbiorniku na dnie ,bez aqua safe nawet nie podchodze do podmian .
Trzeba uwazać w całej Polsce bo na wiosnę nietrudno o nieproszonych gości z rurowitu.
Pozdrawiam DAREK
-
- senior
- Imie i Nazwisko: Łukasz Kulesza
- Kontaktowanie:
Ja jestem z Łomży i sądzę,że w naszej wodzie też coś jest.Mam ''cudowny'' zakwit zielenic na podłożu,których nie mam sił już tępić.Ostatnio miałem okropną ospę w swoim zbiorniku(był odkryty do 1/3 długości),zastosowałem bardzo mocną dawkę Ichtiosanu 70 ml/375L wody oraz przykryłem cały baniak i pomogło,nie ma śladu po ospie,jednak zielenice szaleją.
- Characidae
- junior
- Kontaktowanie:
- Characidae
- junior
- Kontaktowanie: