Woda do podmian

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Ana
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Ana » 04 mar 2007, 16:57

Widzę, że są dwie metody uzupełniania wody w akwarium: 1) poprzez wężyki lanie wody z RO i z kranu prosto do akwarium 2) odstawienie wody (napowietrzenie i zakwaszenie jej) Nie ukrywam, że jestem leniuszkiem i pójdę na łatwiznę. Wybieram sposób 1. W tym tygodniu kupuję testy zrobię pomiary kranówki.

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 04 mar 2007, 17:09

Lenistwo to źródło postępu ;)
Zacznij od testu co masz . Nie zrażaj się tym co importer Hico posiada bo do niego trafiają ryby które nigdy nie były w wodzie "made in Hico" . Kiedy zapewnisz w miarę dobre parametry i czystą chemicznie wodę to masz duże szanse na sukces . Kupując zdrowe paletki pozostanie tylko problem utrzymania czystości zbiornika i karmienie .

Ana
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Ana » 04 mar 2007, 17:40

Muszę przyznać się, że nie mam testów żadnych w domu. Mam akwarium od dzieciństwa 100l, ( od 8lat) są w nim skalary, bocje "mysie", kiryski, wielki glonojad, piskorki, cierniooczki, drewniak ( zmienną obsadę stanowiły jeszcze inne gatunki). Nie zajmowałam się nigdy badanie parametrów wody nic się nie działo, ryby zdrowe wiec nie widziałam potrzeby. Mam nowe mieszkanie i postanowiłam założyć akwarium 375l z paletkami. Bardzo dużo nauczyłam się czytając różne wątki, na początku stchórzyłam, ale jednak tak mnie urzekły dyski, iż spróbuję. Akwarium ma być pod koniec tygodnia 375l i pomału będę działać.

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 04 mar 2007, 17:58

Lepiej stchórzyć na początku - przemyśleć popytać i zacząć w dobrym stylu niż udawać bohatera a później pisać posty w stylu "pomocy ............" .
Różnica pomiędzy mędrcem a głupcem jest taka że mędrzec ciągle się uczy a głupiec wie wszystko . Powodzenia Aniu .

Ana
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Ana » 04 mar 2007, 18:12

Dziękuję za podpowiedzi. Mam jeszcze pytania, ale to w innym temacie, chyba go założę, bo nie mogę nic znaleźć. :)

fangornn
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Tomasz Dzierwa
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków

Post autor: fangornn » 04 mar 2007, 18:19

cocoloco pisze:Różnica pomiędzy mędrcem a głupcem jest taka że mędrzec ciągle się uczy a głupiec wie wszystko . Powodzenia Aniu .
Przypomniało mi to jedno z mądrych przysłów. Różnica między człowiekiem mądrym a inteligentnym polega na tym że człowiek inteligentny szuka wyjścia z sytuacji w której mądry nigdy się nie znajdzie. To tak tylko w kwestii przysłów, bez odniesienia do konkretnej osoby czy sytuacji.

Ana
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Ana » 09 mar 2007, 23:06

cocoloco napisał:
W przypadku stosowania kranówki i osmozy najlepszym rozwiązaniem jest wkład węglowy bez dalszych wynalazków
W Castoramie wymieniłam wkład do filtra z węglowego ze złożem KDF, na wkład z węglem z łupin orzechów kokosowych. Wiem, wiem miał być bez wynalazków, ale w sklepie był tylko ten oraz z węglem bitumicznym (pracownik powiedział, że samego nie mieli). Jeśli ktoś używa wkład z samym węglem to może zdradziłby gdzie można go kupić???

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 10 mar 2007, 01:45

Czyli kupiłaś wkład węglowy - węgiel produkowany jest z łupin orzechów kokosowych . Podobno te z łupin orzecha są najlepiej reklamowane .
Gdzie kupić - cóż polecam allegro - wpisz wkład węglowy i poszukasz .
Idealnym moim zdaniem rozwiązaniem do kranówki jest coś takiego http://www.allegro.pl/item171031041_zes ... fvat_.html

fangornn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: fangornn » 10 mar 2007, 21:01

A napiszę z innej beczki. Sprawa będzie dotyczyć wody do podmian, przepraszam że zupełnie nie w temacie. A mianowicie. Jak gdzieś wcześniej wyczytałem w którymś poście, nie pamiętam w którym, pisano, a może nawet sam to pisałem? Że wodę do podmian należy natleniać podgrzewać itp. i tak robiłem. Po kilku dniach mierzę PH i o jejku 4,5 w baniaku do podmian!! Nie wiem co jest powodem. Czy ktoś z Was miał do czynienia z takimi skokami parametrów?

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 10 mar 2007, 22:51

fangornn pisze: Po kilku dniach mierzę PH i o jejku 4,5 w baniaku do podmian!! Nie wiem co jest powodem.
My też nie wiemy. Nie podałeś ŻADNEGO szczegółu. Ani jakie twardości, ani czy zakwaszałeś wodę, czym i jak. Po prostu nic.

fangornn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: fangornn » 11 mar 2007, 10:56

birdas pisze: My też nie wiemy. Nie podałeś ŻADNEGO szczegółu. Ani jakie twardości, ani czy zakwaszałeś wodę, czym i jak. Po prostu nic.
Przeczytaj pierwszy post w tym temacie. Tam wszystko jest napisane co i jak. Ok?

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 11 mar 2007, 19:02

Na pierwszy post w tym wątku odpowiedziałem nawet jako pierwszy. :)
Może zaburzyłeś proporcję RO-kran (na korzyść RO), a może dodałeś więcej kwasu ? Powodem zmniejszenia PH może być:
1) niższa twardość przy stałej ilości kwasu
2) większa ilość kwasu przy stałej twardości
3) większe stężenie CO2 (ale nie dozujesz do wody do podmian).
4) mniejsza twardość i więcej kwasu.

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 16 mar 2007, 01:51

fangornn pisze:(..)Po kilku dniach mierzę PH i o jejku 4,5 w baniaku do podmian!! Nie wiem co jest powodem. Czy ktoś z Was miał do czynienia z takimi skokami parametrów?
Tomek, odrobinę za dużo kwasu po prostu ;). Pamiętasz, ciągnelismy ten wątek na Mysiarze - Ty odpisałeś coś(zanim forum padło), że zakwasiłeś na końcu po napowietrzeniu i podgrzaniu i tu był moim zdaniem bład.
Ta "receptura" na hm.."stabilniejszą" wodę, którą Ci podawałem, polega na laniu kwasu do mieszanki na początku i odstawieniu na 2-3dni napowietrzając i podgrzewając. Tu leży właśnie pies podgrzewany ;), że ta woda musi swoje odstać po zakwaszeniu i dopiero będzie miała swoje nazwijmy to "ostateczne" parametry(nie biorąc oczywiście pod uwagę tego co z nią bedzie po wlaniu do akwa - wpływu roślin, produkcji kwasu azotowego itp., ale to dalsza sprawa). Dlatego pisałem, że w dwa dni nie znajdziesz formuły na swoją wodę :).

Najlepiej jest dysponować możliwością stałego pomiaru ph - wtedy można dokładnie zaobserwować co się potrafi z wodą dziać..

pozdr

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 16 mar 2007, 10:35

Że wodę do podmian należy natleniać podgrzewać itp. i tak robiłem. Po kilku dniach mierzę PH i o jejku 4,5
Często przyczyną jest zbyt wczesny pierwszy pomiar PH po dodaniu kwasu w stosunku do pomiaru po kilku dniach.
Kwas nie dziala od razu i do końca, jego działanie jest w czasie i nie jest liniowe, czyli nie zmienia sie co godzinę PH o tę samą wartość.
Myślę, że jak być zrobił pomiar po 2 dobach od wlania kwasu i porównał po kolejnych 2 dobach, to miałbyś podobne wskazanie w sytuacji opisanej przez Ciebie. Pewnie pierwszy pomiar był za wczesnie, kiedy kwas jeszcze nie zadziałał do końca.

fangornn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: fangornn » 16 mar 2007, 11:59

Dziękuję za rady, zrobię tak jak sugerujecie.
Pozdrawiam Tomasz dzierwa.

Odpowiedz

Wróć do „Woda”