Piasek, żwirek czy może "gołe" dno w akwa dla pale

Nowości - opinie

Moderatorzy: niki 28, tuptus

Awatar użytkownika
Mirosław
junior
junior
Kontaktowanie:

Piasek, żwirek czy może "gołe" dno w akwa dla pale

Post autor: Mirosław » 18 mar 2007, 15:38

Witam,
mam problem ze żwirkiem na dnie akwa, gdyż często podczas odmulania czuję siarkowodór. Rybcie karmię płatkami, granulatem i mrożonkami (serce indycze, artemia i mixy). Wysokość żwirku w akwa to jakieś 2 do 4 cm. Gdy mam czas i często, regularnie odmule dno to wszystko jest ok natomiast jak to w życiu bywa niewszystko co zaplanowane uda się zrealizować... Palet jest obecnie 6 plus bocje, neonki czerwone, kiryski i otoski. Karmię rybki rano płatkami, popołudniu mrożonka i wieczorem granulat. W ciągu kilku minut wszystko jest zjedzone. Baniak ma około 200 litrów.
Czy może lepiej wymienić żwirek na piasek, czy może zrezygnować całkowicie z tego typu dna, a roślinki zasadzić w doniczkach? :?:
Co radzicie?
Mirek

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 18 mar 2007, 16:17

Jak miałem podobny problem i powoli przechodzę w moich akwariach na "chigieniczne", roślinki w doniczkach. Nawet przy codziennym odmulaniu w żwirku były "kilogramy" syfu. Teraz mam spokój.

Awatar użytkownika
bqa
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Maciej Dziedzic
Kontaktowanie:

Post autor: bqa » 18 mar 2007, 22:40

Iwek_22 pisze: ... powoli przechodzę w moich akwariach na "chigieniczne", roślinki w doniczkach....
A ja jednak wolę od Higienicznych :lol: doniczek - piasek. Mam taki od lat kilku w swoich akwariach i nie narzekam, żadnych nieładnych zapaszków nigdy nie stwierdziłem.

cogitek

Post autor: cogitek » 18 mar 2007, 23:53

bqa.

A czy w tym piasku rosną Ci roślinki?
Stosujesz jakieś specjalne nawożenie?
Masz system CO2?

Pytam, gdyż jestem na etapie wyboru podłoża do akwarium i nie wiem, czy wybrać żwirek (w którym z doświadczeń wiem, że roślinki dobrze rosną) czy piasek, z którym nie mam doświadczeń roślinnych ale wiem, że przy odmulaniu nie sprawia żadnych problemów.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
bqa
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Maciej Dziedzic
Kontaktowanie:

Post autor: bqa » 19 mar 2007, 01:10

cogitek pisze:bqa.

Masz system CO2?

(...)

Pozdrawiam
Ja osobiście nie mam posadzonych roślinek, ponieważ grubość warstwy piasku jest u mnie zdecydowanie za mała. Rośliny natomiast rosną dość dobrze - anubiasy i lotos na korzeniu (o nim możesz poczytać tutaj: http://www.pkmd.pl/modules.php?op=modlo ... pic&t=1927 ) i całe mnóstwo pływających - te ostatnie, aż za dobrze - muszę pół wiadra tygodniowo wyrzucać ;) Nie nawoże wogóle i nie stosuje CO2 - ale też mojego akwarium do "holendra" żadną miarą przyrównać się nie da ;) - stawiam na zupełnie odmienny klimat.
Poczytaj ten wątek - tu jest troche informacji na temat roślin w piasku: http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... c&start=30

Awatar użytkownika
Gregi
junior
junior
Kontaktowanie:

Re: Piasek, żwirek czy może "gołe" dno w akwa dla

Post autor: Gregi » 19 mar 2007, 01:18

Mirosław pisze:[...]
Czy może lepiej wymienić żwirek na piasek, czy może zrezygnować całkowicie z tego typu dna, a roślinki zasadzić w doniczkach? :?:
Co radzicie?[...]
Mirek
Jest jeszcze opcja zrezygnowania z paletek. Przy tak małym jak na wymagania tych ryb akwarium, a przy tym przy tak licznej obsadzie i częstotliwości jej karmienia, koniecznością staje się systematyczne i częste odmulanie, a z tym jak sam piszesz bywa różnie.

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 19 mar 2007, 08:13

Gregi pisze: Jest jeszcze opcja zrezygnowania z paletek. Przy tak małym jak na wymagania tych ryb akwarium, a przy tym przy tak licznej obsadzie i częstotliwości jej karmienia, ...
To ciekawe :cry:
Ciekawe skąd zaczerpnieto dane tu propagowane. 200 litrów i 6 dysków z ekipą denną - fakt są jeszcze neony a te sporo miejsca zajmują. Karminie 3 x dziennie :lol: i to ma byc przerybiony zbiornik :?:
Dobrze, ze nie wszyscy widzieli moje dwa zbiorniki w piwnicy 100 litrowe z 8-10 dorosłymi rybami wypasionymi a jakie żwawe :wink:
Jesli by ze mnie brać przykład to szklarze pójdą z torbami.
Adam

Awatar użytkownika
Mirosław
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Mirosław » 19 mar 2007, 09:40

"Gregi" umiesz podnieść na duchu... Czy 3 osobowej rodzinie powinno się zabronić przebywania w 38 m2 mieszkania?
Zgadzam się z "adamn" bo i moje akwa miało już bogatszą w ilości rybek obsadę i nie miałem z odmulaniem problemów, a obecnie problem stanowi brak czasu. Dlatego co lepsze piasek czy akwa higieniczne? Stosować metodę "bqa" czy "Iwka_22"???

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 19 mar 2007, 11:45

Masz system CO2?
U mnie w drobnym piaseczku bez nawozów do wody, bez co2 zielsko rośnie.
Holendra z tego nie będzie, bo nie ma być, to dom paletek, a nie ogród, ale rośnie ziele nieźle i jest zielono w baniaku, lotosy przycinam co tydzień.
Odmulania nie robiłem od 5 miesięcy, jedynie raz w tygodniu, czasem co 2 tygodnie, ale testowałem miesięczną przerwę z pozytywnym efektem również, ściągam z nad pisku nieczystości wężykiem.

A co do 200 litrów z 6 paletkami i sporą resztą wymienionej obsady, zalecam jednak sterylniak i doniczki ze względów na wygodę i lenistwo.
Przy większym baniaku, zaleciłbym już piasek, czy żwirek.
Zrobisz jak uważasz, nie musisz słuchać się nikogo ...
Załączniki
baniakTOMa4.JPG
baniakTOMa4.JPG (30.7 KiB) Przejrzano 7238 razy

Awatar użytkownika
Gregi
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Gregi » 20 mar 2007, 00:36

adamn pisze:
Gregi pisze: Jest jeszcze opcja zrezygnowania z paletek. Przy tak małym jak na wymagania tych ryb akwarium, a przy tym przy tak licznej obsadzie i częstotliwości jej karmienia, ...
To ciekawe :cry:
Ciekawe skąd zaczerpnieto dane tu propagowane. 200 litrów i 6 dysków z ekipą denną - fakt są jeszcze neony a te sporo miejsca zajmują. Karminie 3 x dziennie :lol: i to ma byc przerybiony zbiornik :?:
Dobrze, ze nie wszyscy widzieli moje dwa zbiorniki w piwnicy 100 litrowe z 8-10 dorosłymi rybami wypasionymi a jakie żwawe :wink:
Adam
Choćby z książki "Zdrowe dyskowce" autorstwa Andrzeja Sieniawskiego, gdzie na stronie 41 autor podaje wyliczenie ile powinno się przeznaczyć wody dla jednej ryby. W przypadku paletek wynosi to ok. 51 litrów na 1 szt. co przy 6 paletkach daje 300 litrów, dodajmy do tego kiryski, neony i bocje (nie wiem ile ich jest) i podejrzewam, że ilość wody dochodzić powinna do 400 jeśli nie więcej litrów. Nie twierdzę, że należy ściśle przestrzegać tej zasady, ale... no właśnie, Mirek podaje, że jego akwarium ma ok. 200 litrów jeśli odejmiemy podłoże rośliny i inne dekoracje to pewnie pozostaje 170-180 litrów wody. Dodając do tego fakt, że jak sam przyznaje nie bardzo ma czas, aby regularnie zajmować się pielęgnacją zbiornika, uważam, że trzymanie ryb w takich warunkach nie powinno mieć miejsca. Co do Twoich 100 litrowych zbiorników z 8-10 paletkami to przy częstych podmianach pewnie mogłeś je utrzymać przy życiu, inna sprawa czy ryby były z takiej klitki zadowolone.

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 20 mar 2007, 05:16

To ciekawe
Ciekawe skąd zaczerpnieto dane tu propagowane. 200 litrów i 6 dysków z ekipą denną - fakt są jeszcze neony a te sporo miejsca zajmują. Karminie 3 x dziennie i to ma byc przerybiony zbiornik
Dobrze, ze nie wszyscy widzieli moje dwa zbiorniki w piwnicy 100 litrowe z 8-10 dorosłymi rybami wypasionymi a jakie żwawe
Adam
A ja znam faceta, który twierdzi, że on całe życie przechodzi na czerwonym świetle i nic mu się nie stało... Więc chyba można tak robić :)

Awatar użytkownika
Mirosław
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Mirosław » 20 mar 2007, 16:50

A co do 200 litrów z 6 paletkami i sporą resztą wymienionej obsady, zalecam jednak sterylniak i doniczki ze względów na wygodę i lenistwo.
Przy większym baniaku, zaleciłbym już piasek, czy żwirek.
Zrobisz jak uważasz, nie musisz słuchać się nikogo ...[/quote]

Skorzystam z rady TOM'a i przejdę na sterylniak:)

Dziękuję wszystkim za wskazówki
Mirek :D

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 20 mar 2007, 18:52

Gregi pisze:
Choćby z książki "Zdrowe dyskowce" autorstwa ....Andrzeja Sieniawskiego, gdzie na stronie 41 autor podaje wyliczenie ile powinno się przeznaczyć wody dla jednej ryby. W przypadku paletek wynosi to ok. 51 litrów na 1 szt. ....
Jeśli SWOJĄ wiedzę opieramy na jednej, jedynej publikacji to co ja mogę więcej powiedzieć. Mogę tylko spytać dlaczego jest tam napisane 51 litrów a nie 52, 53....59 czy też 50, 49....41

Adam

Palec
junior
junior
Imie i Nazwisko: Piotr Palczewski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Racibórz
Kontaktowanie:

Post autor: Palec » 20 mar 2007, 19:24

adamn pisze: Jeśli SWOJĄ wiedzę opieramy na jednej, jedynej publikacji to co ja mogę więcej powiedzieć. Mogę tylko spytać dlaczego jest tam napisane 51 litrów a nie 52, 53....59 czy też 50, 49....41

Adam
Adam ... hm... NIE MASZ TEJ POZYCJI :lol: A jest tam to wyliczone. Odsyłam do lektury :P
Bez urazy i obrazy proszę :P
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Gregi
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Gregi » 20 mar 2007, 19:24

adamn pisze:
Gregi pisze:
Choćby z książki "Zdrowe dyskowce" autorstwa ....Andrzeja Sieniawskiego, gdzie na stronie 41 autor podaje wyliczenie ile powinno się przeznaczyć wody dla jednej ryby. W przypadku paletek wynosi to ok. 51 litrów na 1 szt. ....
Jeśli SWOJĄ wiedzę opieramy na jednej, jedynej publikacji to co ja mogę więcej powiedzieć. Mogę tylko spytać dlaczego jest tam napisane 51 litrów a nie 52, 53....59 czy też 50, 49....41

Adam
Nigdzie nie napisałem, że swoją wiedzę opieram na tej jednej jedynej ksiażce, podałem tylko przykład skąd, że znowu zacytuję Ciebie "zaczerpnięto dane tu propagowane".
Dlaczego 51 litrów? Napisałem około 51 litrów, a skąd taka liczba? Otóż autor przyjmuje, że na każdy 1 cm długości dorosłej ryby potrzeba 2 litry wody. Natomiast ryby nie są tylko "długie", ale również "wysokie", dlatego jeśli wysokość ciała przekracza 4 cm należy dodać 1/2 objętości wody. W związku z tym przyjmując, że długość ciała dorosłej paletki wynosi ok. 17 cm, a wysokość jak wszyscy wiedzą przekracza 4 cm otrzymujemy: 17x2=34litry 1/2x34=17 l, 34 + 17 = 51. Oczywiście można dopuścić pewne odstępstwa od tych wartości, jednak daje to pewien obraz jakie wymagania należy spełnić. To tylko gwoli odpowiedzi na Twoje pytania, oczywiście nie musisz się z tymi stwierdzeniami zgadzać, i możesz hodować 10 dorosłych paletek w 100 litrach wody, twierdząc, że ryby osiągają w nich pełnię szczęścia.

Odpowiedz

Wróć do „Technika”