Keramzyt
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
Keramzyt
Witam.
Jestem na etapie budowy filtra hydroponicznego.
Wczoraj zakupiłem keramzyt, całą noc moczyłem go w wodzie zlanej z akwarium ( pH-6.8 ) i rano okazało się że podniósł pH aż do 8.5.
Moje pytanie brzmi czy da się coś z nim zrobić, np. zalać kwasem, czy to pomoże?
Jestem na etapie budowy filtra hydroponicznego.
Wczoraj zakupiłem keramzyt, całą noc moczyłem go w wodzie zlanej z akwarium ( pH-6.8 ) i rano okazało się że podniósł pH aż do 8.5.
Moje pytanie brzmi czy da się coś z nim zrobić, np. zalać kwasem, czy to pomoże?
- birdas
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
A nie jest przypadkiem tak, że aquacid ma tak małe stężenie, że nie jest w stanie wywować tej reakcji ? Kiedyś ktoś mi napisał, że Sera PH- jest tak bardzo rozcieńczona, że nie może wywołać porządanego przez nas efektu (pienienie się). A Sera PH- i aquacid to chyba mniej więcej to samo ...Ruta pisze: Polałem go Aquacidem Tropicala i się nie pienił.
Już się nad tym zastanawiałem i też doszedłem do takiego wniosku.A nie jest przypadkiem tak, że aquacid ma tak małe stężenie, że nie jest w stanie wywować tej reakcji
Nie mam niestety mocniejszego kwasu, żeby sprawdzić czy rzeczywiście tak jest.
Obawiam się, że z tego keramzytu nic już nie będzie.
Gdzie w takim razie kupic odpowiedni do celów akwarystycznych keramzyt ?
Ewentualnie produkt jakiej firmy zakupić?
Lub też czym zastąpić keramzyt w filtrze hydroponicznym?( ceramika akwarystyczna odpada z powodu ceny)
- robisto
- senior
- Imie i Nazwisko: Robert Stoczyński
Zawsze mnie takie teksty rozbawiają.Gdzie w takim razie kupic odpowiedni do celów akwarystycznych keramzyt ?
Ewentualnie produkt jakiej firmy zakupić?
Lub też czym zastąpić keramzyt w filtrze hydroponicznym?( ceramika akwarystyczna odpada z powodu ceny)
Są pieniądze na baniak, na filtry i inny sprzęt, na nie tanie przecież paletki a nie ma na ceramikę do filtra ?
To tak jak z gostkiem który kupuje drogie narty, buty, gogle itp ale nie ma na wyjazd w góry.
Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie najtańsza ceramika kosztuje 20zł za 3l, a ja potrzebował bym jej ok. 40l co daje koszt ok. 270zł.Zawsze mnie takie teksty rozbawiają.
Są pieniądze na baniak, na filtry i inny sprzęt, na nie tanie przecież paletki a nie ma na ceramikę do filtra ?
To tak jak z gostkiem który kupuje drogie narty, buty, gogle itp ale nie ma na wyjazd w góry.
Koszt takiej ilości keramzytu to 30zł.
Jak już pewnie zdążyłeś policzyć różnica wynosi 240zł.
Wybacz, ale te pieniądze wolę wydać na coś innego.
Aha, jeszcze jedno;
nie każdy paletkowicz jest milionerem i wydać, praktycznie za to samo, 30 a 270 zł stanowi jednak różnicę.