karmienie mlodych
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
karmienie mlodych
dzien dobry wszystkim.mam pytanie,ile dni po rozplynieciu sie mlodych ze stozka moge zaczac podmiane wody i w jakiej ilosci akw.mam 112l. i od ktorego dnia moge zaczac podawac artemie!
- Hypno
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
- Kontaktowanie:
Cześć, pozwolę sobie jako pierwszy zabrać głos. W pierwszych dniach od wyklucia (ok 10) ja bym się całkowicie wstrzymał z podmianami wody. Dbaj o to tylko żeby nie było zalegającego jedzenia na dnie, a jeżeli podczas porządków ubędzie parę cm z poziomu wody nic się nie stanie, wręcz przeciwnie moim zdaniem, rodzicom lepiej będzie zbierać młode i karmić je, a później młodym polować na artemię w większym zagęszczeniu. Po 10-14 dniach ja bym zaczął podmieniać wodę ale w minimalnych ilościach, po prostu uzupełniając ubytki przy sprzątaniu max kilka litrów na dzień-dwa. Za to rób podmianę potem tak żeby po ok 4 tygodniach od rozpłynięcia twardość wody była w granicach 10 i pH zbliżało się do 7.0 (oczywiście tempo zmian zależne od tego co masz teraz w zbiorniku). Co do pytania kiedy zacząć karmić ja bym zaproponował 8-10 dzień OD WYKLUCIA z ikry, i zdecydowanie polecam 8. Pamiętaj że młode powinny pływać w chmurze solowca i mieć czerwone pękate brzuszki od jedzenia. Jeżeli przegapisz moment kiedy zacząć karmić możesz potem już nie mieć szansy naprawienia tego błędu więc lepiej zacząć wcześniej.
P.S. Proszę o uzupełnienie profilu i stosowanie zasad polskiej pisowni czyli polskie ogonki są obowiązkowe tak samo jak wielkie litery na początku zdania i nie tylko...
P.S. Proszę o uzupełnienie profilu i stosowanie zasad polskiej pisowni czyli polskie ogonki są obowiązkowe tak samo jak wielkie litery na początku zdania i nie tylko...
- Hypno
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Odradzam mikro zbyt łatwo sobie można przy okazji wodę zapaskudzić. Artemia jest zdecydowanie czystszym pokarmem dla młodych i ma tą zaletę że jednak przez jakiś czas pływa jeszcze w toni jak to plankton prowokując zwłaszcza zanim młode nauczą się co jest do jedzenia. Poza tym nie wyobrażam sobie ile to słoików z hodowlą mikro powinieneś mieć aby systematycznie karmić stadko powiedzmy ok 100 młodych, a 100 to przecież żaden problem u palet no i rosną przecież jak smoki. Moim zdaniem mikro przy młodych paletach można potraktować jak wypad od czasu do czasu do knajpy na owoce morza
dla urozmaicenia...

Ciekawe stwierdzeniaHypno pisze:Odradzam mikro zbyt łatwo sobie można przy okazji wodę zapaskudzić. Artemia jest zdecydowanie czystszym pokarmem dla młodych i ma tą zaletę że jednak przez jakiś czas pływa jeszcze w toni jak to plankton prowokując zwłaszcza zanim młode nauczą się co jest do jedzenia. Poza tym nie wyobrażam sobie ile to słoików z hodowlą mikro powinieneś mieć aby systematycznie karmić stadko powiedzmy ok 100 młodych, a 100 to przecież żaden problem u palet no i rosną przecież jak smoki. Moim zdaniem mikro przy młodych paletach można potraktować jak wypad od czasu do czasu do knajpy na owoce morzadla urozmaicenia...

- wodę się paskudzi jak się wlewa do akwa cały zaczyn hodowlany a nie to co na scianki wychodzi;
- a ile czasu żyje artemia w wodzie słodkiej? a jak zdechnie to co wody nie fajda? a ile czasu żyje węgorek w wodzie słodkiej?
- ilość słoików mikro na 100 młodych to ......... 1 - JEDEN litrowy

(nie pisze na ile starcza

- co do owoców morza to IMO nie micro a solowiec jest takim wypadem. Dlaczego: bo do rozmnożenia potrzeba soli

Idę na wypad do knajpy.
Adam
ilo
- Hypno
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Jeszcze nigdy nie udało mi się zebrać ze słoika mikro tak aby tego "zaczynu" nie załapać, a czy paskudzi mniej... hmmm moim zdaniem wystarczy powąchać hodowlę mikro i artemii żeby mieć odpowiedź. Adam tylko mi nie mów, że na jednej hodowli mikro w słoiku @ 1l utrzymasz w dobrej kondycji całe tarło. W to jakoś mi się wierzyć nie chce, może w pierwszych dniach żerowania ale później jak młode podrosną to chyba, że ze słoikiem wrzucisz wszystko 
Karmiłem mikro wiele młodych ryb, od gupików poczynając po pielęgnice miodowe i skalary włącznie, zawsze było za mało z tego jednego słoika. Ale to moje w 100% subiektywne zdanie...

Karmiłem mikro wiele młodych ryb, od gupików poczynając po pielęgnice miodowe i skalary włącznie, zawsze było za mało z tego jednego słoika. Ale to moje w 100% subiektywne zdanie...
Piotrek większość ma micro na płatkach i mleku. Ja preferuję:Hypno pisze:Jeszcze nigdy nie udało mi się zebrać ze słoika mikro tak aby tego "zaczynu" nie załapać, ...
- płatki i piwo

Większosć popełnia błąd, że mikro wstawia do ciemnego i zimnego pomieszczenia. Ja preferuję nasłonecznione okno lub kaloryfer

Zobacz co będzie na ściankach

Adam
Ciekawe stwierdzeniejzajonz pisze:mikro sie nadaje ale do gurami, tymczasem jeszcze nie odkryto lepszego pokarmu od artemii

IMO - jesli ktoś ma czas to się bawi w kolumienki z artemią a na końcu ma X % solowca żywego. Jeszcze ten zapaszek i koszty i ....

Kondycja młodych nie zalezy od lepszego czy gorszego pokarmu a od tego czy STARE są w dobrej kondycji (zdrowe bez lokatorów i wrednego usposobienia)

Adam
Witam wszystkich!
Panowie to o cztm rozmawiacie to bardzo interesujące ale mam kolejny problem.
Moze od początku.
Akwarium 112l , woda 6,4ph two4
Para ktora po raz trzeci ma ikre(pierwszy raz w tarliskowym)ikry około150szt.Cztery ziarenka spleśniały,myśle ze to nie taki zly wynik.
Po dwoch dniach mlode rozpłyneły sie ze stozka i zaczely skubać tylko samice,od tego czasu młodych jest coraz mniej
Zostało około 50 szt.i te widać ze rosną.
Co moze być tego przyczyną?
Za mało pokarmu u rodzicow czy moze mam nicienie w akwarium.
Podmiany wody jeszcze nie robiłem,akwaruum mam czyściutkie,rybki dziś mają szesć dni od wyklucia.
Paletkami interesuje sie od czterech lat, ale w sprawach rozmnażania tych ślicznych rybek prosze o porade bardziej doświadczone osoby niz ja.
Panowie to o cztm rozmawiacie to bardzo interesujące ale mam kolejny problem.
Moze od początku.
Akwarium 112l , woda 6,4ph two4
Para ktora po raz trzeci ma ikre(pierwszy raz w tarliskowym)ikry około150szt.Cztery ziarenka spleśniały,myśle ze to nie taki zly wynik.
Po dwoch dniach mlode rozpłyneły sie ze stozka i zaczely skubać tylko samice,od tego czasu młodych jest coraz mniej
Zostało około 50 szt.i te widać ze rosną.
Co moze być tego przyczyną?
Za mało pokarmu u rodzicow czy moze mam nicienie w akwarium.
Podmiany wody jeszcze nie robiłem,akwaruum mam czyściutkie,rybki dziś mają szesć dni od wyklucia.
Paletkami interesuje sie od czterech lat, ale w sprawach rozmnażania tych ślicznych rybek prosze o porade bardziej doświadczone osoby niz ja.
- mare777
- zarząd pkmd
- Imie i Nazwisko: Marek Marcinkiewicz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Szczecin
- Kontaktowanie:
Czytam Twoje posty Adamie z dużym zainteresowaniem ( choć tylko te wnoszące coś w danym temacieadamn pisze: Kondycja młodych nie zalezy od lepszego czy gorszego pokarmu a od tego czy STARE są w dobrej kondycji (zdrowe bez lokatorów i wrednego usposobienia)![]()
Adam

Zdanie zacytowane powyżej , a w zasadzie jego pierwsza część którą pozwoliłem sobie wyróżnić , wydaje się być bardzo śmiałą hipotezą . Podejrzewam , że są to najnowsze badania do wyników których miałeś dostęp , a mi i ogółowi akwarystów jeszcze nie są one znane .
Mam więc prośbę , - uchyl rąbka tajemnicy i rozwiń troszeczkę ten temat .
- Hypno
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Adam to ja zapytam wprost, nie żeby się czepiać bo daleki jestem od tego ale żeby samemu się coś więcej dowiedzieć. Napisz więcej w jaki sposób Ty karmisz młode. W którym dniu i czym zaczynasz karmić, jak często, jakiej wielkości są rybki i po ilu dniach, kiedy odstawiasz stare od nich, i jaką wodę u siebie preferujesz dla młodych w poszczególnych okresach życia. Pytam dlatego, że obecnie mam 2 pary systematycznie kładące ikrę z której wylęgają się larwy i może po prostu coś u siebie bym ulepszył...
Do mnie już od .. . lat przemawiają tylko dwa argumenty:Gregi pisze: Żadne argumenty podejrzewam, że do Ciebie nie przemówią, ale może kolejny raz skieruję Cię do pozycji "Zdrowe dyskowce"
- zawarte w obszernej literaturze z której wybieram to co niekiedy jest napisane małymi literkami. W tym wypadku Ty opierasz się tylko jednej pozycji

- poparte własnym doświadczeniem, które mam nadzieję posiadam w jakimś tam stopniu.
Pominę to sprawy jakie były kiedyś preferowane i opisywane, że dyskowce powinno się karmić tylko żywym pokarmem a najlepszy jest tubifex lub ochotka

O ile mnie pamięć nie myli to byłeś na FDMD, gdzie w styczniu pokazywałem i omawiałem co i jakHypno pisze:Adam to ja zapytam wprost, .... Napisz więcej w jaki sposób Ty karmisz młode. W którym dniu i czym zaczynasz karmić,....

Ale jak to nie było wystarczające to ..... może za jakiś czas znów coś wstawię podobnego

Adam