Akwarium przed wpuszczeniem palet.

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

wiesiek
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: wiesiek » 16 mar 2007, 11:04

birdas= pisze:......... Z reguły przygotowujemy kilkadziesiąt lub kilkaset litrów wody. Błąd wynikający z "wybrzuszonego tłoczka" czy "szyjki nasadowej igły" nie ma żadnego znaczenia. Co te 5 kropel zmieni ? Większy błąd popełniamy w odmierzaniu ilości kwasu niż mogłoby to wynikać z niedokładności użytego naczynia.
Nie musisz mi tego tłumaczyc' :oops:
Logicznym chyba jest, że do obniżenia pH kilkuset, czy nawet "tylko" kilkudziesięciu litrów wody nie będzie się dolewało kwasu za pomocą strzykawki 5 ml ....... chyba, że ktoś jest miłośnikiem jedzenia zupy widelcem, pipetką lub zakraplaczem.
Jak byś przeczytał uważniej, to zauważyłbyś , że chodziło mi tylko o pokazanie Ani, skąd w Jej konkretnym przypadku ta różnica kilku ml mogła wyniknąc'.

Ana
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Ana » 20 mar 2007, 22:58

Witam po kilku dniach. Nie mogłam wcześniej podziękować za podpowiedzi -DZIĘKI. Wszystko omawiam krok po kroku i myślę, że pomoże to wszystkim początkującym! Neony siedzą jeszcze w kwarantannie, przeszły pomyślnie leczenie ospy (costapurem- Sery). Akwarium docelowe dojrzewa. Pojawiły się niestety sinice, dziś zaczęłam walkę z nimi ale bez antybiotyków, tylko usuwanie mechaniczne, podmiana wody, napowietrzanie i całkowite zaciemnienie. Poza tym nie mogę już się doczekać rybci! 8)

Awatar użytkownika
robisto
senior
senior
Imie i Nazwisko: Robert Stoczyński

Post autor: robisto » 21 mar 2007, 00:29

Akurat jestem na etapie obniżania PH kwasem solnym 35% i nieliniwość zmiany odczynu aż mnie zaskoczyła.
Otóż w zbiorniku do podmian 112 l po wlaniu 15 ml kwasu spada tylko KH ( z 4 do 1 ) a szesnasty mililitr kwasu zbija PH z 7,2 do 6 a nawet 5,9.
Teraz leję 15 ml a potem kroplomierz, powoli dochodzę do wprawy.

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 21 mar 2007, 07:04

Jak mierzysz to PH ? - po jakim czasie od dodania kwasu ? Spadek PH jest liniowy i nie może być skok z 7,0 na 6,0 bez przejścia przez wartości pośrednie.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 21 mar 2007, 08:43

Otóż w zbiorniku do podmian 112 l po wlaniu 15 ml kwasu spada tylko KH ( z 4 do 1 ) a szesnasty mililitr kwasu zbija PH z 7,2 do 6 a nawet 5,9.
Dodatkowo kwas działa długofalowo, sprawdź wodę po kolejnej dobie lub nawet 2, może być dalszy spadek PH.
Napowietrzaj wodę przed pomiarami.

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka

Post autor: Jeki » 21 mar 2007, 08:48

Marcin, Robert pisze, że spada nie liniowo, w stosunku do ilości użytego kwasu.
Czyli np. 5ml nie ruszy ph, drugie 5 ml o 0.2, a trzecie 5ml o 1.2, jest to oczywiście spowodowane początkowym buforem węglowym, ale nijak liniowości tej zależności nie widzę.

Awatar użytkownika
robisto
senior
senior

Post autor: robisto » 21 mar 2007, 10:08

Zgadzam się z Jeki.
Napowietrzam wodę, chcąc wyeliminować błąd pomiaru spowodowany zawartością Co2.
Pomiary przeprowadzam przez 3 dni potem woda trafia do dużego akwarium.
Do niedawna robiłem to testami kropelkowymi a od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem PH-metru ale rozbieżności w pomiarach nie stwierdziłem.
Podtrzymuję swoje twierdzenie że po początkowym spadku TWW spadek PH jest gwałtowny.
Dla przypomnienia, moja kranówa:
-TWO - 8
-TWW - 4
-PH - 7,2 - 7,4
-NO3 - 5-10
NO3 zacząłem mierzyć po informacjach, chyba Gajowa też tu pisała o tym a to przecież też Kraków, że na wiosnę z wodą w kranie potrafią dziać się cuda ale u mnie (ujęcie "Raba" - Kraków), odpukać w nie malowane, na razie bez zmian (na gorsze :D ).

wiesiek
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: wiesiek » 21 mar 2007, 11:40

Jeki pisze: ........ ale nijak liniowości tej zależności nie widzę.
:lol: Nio a dlaczego nie widzisz ? Linie mogą byc' nie tylko proste , ale i krzywe lub łamane........ I zawsze do jakiejś z nich można te wykresy wzrostu kwasowości dopasowac'........

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 21 mar 2007, 14:28

Wiem, co napisał Robert, ale ja stwierdziłem, że moim zdaniem spadek PH musi być liniowy - niekoniecznie liniowy wprost proporcjonalnie do ilości zużytego kwasu. Czyli 1 ml nie spowoduje spadku o 0,2 stopnia w PH, kolejne 1 ml o kolejne 0,2 stopnia itp. W każdym bądź razie nie jest możliwe nie uzyskanie PH np. 6,5 - co by wynikało z postawionej tezy. Po prostu po każdej dawce kwasu trzeba odczekać dobę i sprawdzić. Znów zakwasić i znów sprawdzić. Na początku PH będzie się niewiele zmieniało, później nieco szybciej (wraz ze zmianą TWW) ale każda wartość PH jest do osiągnięcia (moim zdaniem).

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 21 mar 2007, 15:41

birdas pisze: ja stwierdziłem, że moim zdaniem spadek PH musi być liniowy - niekoniecznie liniowy wprost proporcjonalnie do ilości zużytego kwasu. Czyli 1 ml nie spowoduje spadku o 0,2 stopnia w PH, kolejne 1 ml o kolejne 0,2 stopnia itp. (moim zdaniem).
Moim zdaniem, zbieżnym ze zdaniem Jekiego, przy TWW 0 można mówić o jakiejś liniowści i proporcjonalnym spadku PH od kwasu, ale przy TWW wysokim nie ma żadnej liniowości. Najpierw kwas zbija TWW wcale nie zbijając PH, lub bardzo nieznacznie PH spadnie, potem dopiero spada PH gdy TWW jest już 0.
No chyba że sinusoidę weźmiemy uznamy za liniowość.
A o tym, że się nie da zakwasić wody do wymaganego poziomu pierwsze słyszę, skąd takie obawy bidas? Tego nikt nie mówił powyżej, przecież to tylko kwestia ile kwasu w wodzie lub ile wody w kwasie (nie pamiętam co się leje do czego :wink: ).
Ostatnio zmieniony 22 mar 2007, 09:19 przez _TOM_, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 21 mar 2007, 15:50

_TOM_ pisze: A o tym, że się nie da zakwasić wody do wymaganego poziomu pierwsze słyszę, skąd takie obawy bidas?
Ja tam obaw żadnych nie mam. To nie mi PH spada z 7 na 6 bez wartości pośrednich.

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Jeki » 21 mar 2007, 18:27

Marcin , mówisz o liniowości zależności czegos od czegoś, a jako przykład dajesz spadek ph stopień po stopniu(ale względem czego????), wg mnie ph względem niczego nie spada liniowo.Tobie może chodzi o to, że ph przechodzi przez każdą wartość? Ale co to ma wspólnego z liniowością?? Czasem trzeba zamilknąć , lub przyznać "chlapło mi się", ale w czepianiu się innych, troszkę się zatraciłeś i przestałeś kontrolować samego siebie.
Takie ładne motto:
"Zanim zaczniesz wymagać od innych, wymagaj od siebie".

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Jeki » 21 mar 2007, 19:01

birdas pisze: ale ja stwierdziłem, że moim zdaniem spadek PH musi być liniowy - niekoniecznie liniowy wprost proporcjonalnie do ilości zużytego kwasu
To do czego???
birdas pisze: W każdym bądź razie nie jest możliwe nie uzyskanie PH np. 6,5 - co by wynikało z postawionej tezy.
Jakiej tezy??? Nikt tu nic takiego nie deklarował. Robert napisał, że
robisto pisze: Otóż w zbiorniku do podmian 112 l po wlaniu 15 ml kwasu spada tylko KH ( z 4 do 1 ) a szesnasty mililitr kwasu zbija PH z 7,2 do 6 a nawet 5,9.
Czyli powiedział ,że ph spada nieliniowo do ilości uzytego kwasu, a nie wspominał nic o niemożliwości osiągnięcia ph 6,5.
Do tego jak przesadzisz z kwasem, to życzę powodzenia w uchwyceniu ph 6,5, jak leci na łeb.
Powtórzę , Robert chciał pokazać że ph spada nieliniowo, w stosunku do ilości użytego kwasu, czyli najpierw spada powoli, póżniej szybciej, przy dozowaniu kwasu.
Chciał zwrócić uwagę ,że należy uważać, bo to że 15ml zbiło mu ph niewiele, nie znaczy że następne jest potrzebne, bo ph poleciało po 1ml.

Awatar użytkownika
robisto
senior
senior

Post autor: robisto » 21 mar 2007, 22:44

DOKŁADNIE !!!

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 22 mar 2007, 08:06

Jeki pisze: Marcin , mówisz o liniowości zależności czegos od czegoś, a jako przykład dajesz spadek ph stopień po stopniu(ale względem czego????),
Jak względem czego ? Na jednej osi (oś y) masz PH, na drugiej osi ilość kwasu (oś x). Charakterystyka będzie malejąca (czym więcej kwasu tym niższe PH). Czy będzie liniowa ? - uważam, że tak lub zbliżona do linii prostej (nie określamy jakie będzie jej nachylenie, ale spadek PH powinien być. W swojej tezie założyłem na starcie TWW=0 (pewnie niesłusznie bo nie każdy ma w kranie TWW=0 i nie każdy ma filtr RO). Przy innych twardościach dopóki TWW nie spadnie to faktycznie analizując powyższą charakterystykę od samego początku do samego końca nie będzie ona liniowa na całej długości - inaczej zachowa się na początku (przy wysokim TWW) inaczej przy TWW=0.
Tobie może chodzi o to, że ph przechodzi przez każdą wartość?
Tak - przechodzi przez każdą wartośc i w dodatku liniowo (z uwzględnieniem w/w przypadku).
Czasem trzeba zamilknąć , lub przyznać "chlapło mi się", ale w czepianiu się innych, troszkę się zatraciłeś i przestałeś kontrolować samego siebie.
Teraz mam wrażenie, że Ty zaczynasz się czepiać. Gdzie ja do kogoś się tu przyczepiłem i do czego ? Napisałem co myślę na ten temat (dopisując, że to jest moje zdanie, a nie teoria książkowa) i tyle. Teraz Ty mi zarzucasz Bóg wie co.
Takie ładne motto:
"Zanim zaczniesz wymagać od innych, wymagaj od siebie".
Co konkretnego wymagam od innych czego nie wymagam od siebie ?

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”