Test JBL 5 in 1

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
yoyi
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Dutkiwicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa

Test JBL 5 in 1

Post autor: yoyi » 22 mar 2007, 10:30

Od wczoraj mam ten teścik w domu. Obejmuje on pomiar 5 wartości: NO2, NO3, KH, GH, pH. Muszę powiedzieć, że jest to rewelacja ze względu na wygodę użycia. W opakowaniu mamy 50 pasków. Cały pomiar polega na włożeniu paska do wody na 1 sek. wyjęcia go, otrząścnięcia i po 1 minucie odczytania wniku. Proste, łatwe i przyjemne. Co do dokładności pomiaru to mogę powiedzieć tylko tyle, że ph jest ok - sprawdzane z testem kropelkowym JBL, Tetry oraz ph-metrem; NO3, NO2, KH i GH podobnie te same wyniki co w przypadku użycia testów kropelkowych Tetry. Do tego dochodzi jeszcze rewalacyjna cena tego zestawu. Ja zapłaciłem 32,50zł plus koszty przesyłki. Polecam.

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 22 mar 2007, 10:52

Cały test jest dośc dokładny jak na testy paskowe. Cena sklepowa to ok.40zł. w porównaniu do wiele droższej i tylko 25 paskowej Tetry, to duża okazja. Ogólnie JBL ostro wchodzi na rynek Polski, wystarczy zobaczyc ceny filtrów kubełkowych teraz i 3 lata wcześniej - bardzo spadły z ceny. Do tego niezawodnośc Japończyków i solidnośc Niemców / na licencji EHEIMA/ daje wspaniały produkt w rozsądnej cenie.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 22 mar 2007, 12:04

Testy JBL 5w1 mam od dawna, chyba od września. Zużyłem 2 opakowania. Nie jestem z nich zadowolony do końca, ale kupiłem za identyczną cenę 3cią paczkę już.

Wady dla mnie:
- zakres PH mi w nim nie odpowiada
Mam 1 zbiornik z PH 5.3 do 5.6 i niestety dla tego testu PH niższe niż 6.2 aż do samego dołu to jeden kolorek, więc PH nim nie sprawdzę, tego ten test nie mierzy w moim przypadku i dla baniakó z PH poniżej 6 jest złym pomysłem.
- zakres TWO ma takie przeskoki, że TWO 12 nie wiem które kwadraciki mają być różowe by takie stwierdzić, za duże przedziały, tego dokładnie też nie wskazuje ten test, przybliżone TWO owszem wskazuje nieźle, ale przedział błędu jest 3-4 stopnie, to sporo, jeśli ja w 1 banikau mam TWO 4
- NO3 10 czy 25 ten sam róż ... a dla mnie róż -nica

Ale używam go i to już 3cie opakowanie.
Zalety dla mnie:
- cena i ilość pomiarów w porównaniu do konkurencji
- czas pomiaru w 30 sekund, moment i wiem czy mam NO2 lub NO3 w baniaku, a wyciąganie laboratorium do NO2 i NO3 kropelkowego i sprawdzanie dokładne zajęłoby mi kopę czasu. Więc jak paski białe, wszystko gra.
Jak jakiś różowy, wtedy i tak kropelkowe wyciągam do sprawdzenie ile tego NO mam.

yoyi, podobne zalety do 5w1 mają paskowe testy laboratoryjne, czyli szybki pomiar, są znacznie tańsze w przeliczeniu na pomiar, bardziej dokładne, w przedziałach i skali jakia pasują do baniaka. Pisałem o jednym takim na forum do pomiaru PH, ma wszystkie zalety paskowego, bez wad tego 5w1.

5w1 JBL zdecydowanie przebija 5w1 Tetry, to fakt i nie tylko ceną wygrywa.

Awatar użytkownika
yoyi
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: yoyi » 22 mar 2007, 13:16

yoyi, podobne zalety do 5w1 mają paskowe testy laboratoryjne, czyli szybki pomiar, są znacznie tańsze w przeliczeniu na pomiar, bardziej dokładne, w przedziałach i skali jakia pasują do baniaka. Pisałem o jednym takim na forum do pomiaru PH, ma wszystkie zalety paskowego, bez wad tego 5w1.

Jeżeli chodzi o cenę to jest to sprawa dyskusyjna. Paski do pomiaru pH są faktycznie tanie, ale podzwoniłem i popytałem w sprawie NO3 i NO2 i tu już kwoty padały astronomiczne.

Awatar użytkownika
jasiu
senior
senior
Imie i Nazwisko: Maciej Jachowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Malbork
Kontaktowanie:

Post autor: jasiu » 24 mar 2007, 11:21

Witam ja uzywam tego do pomiaru ph jest rewelacja
Załączniki
DSC04950.JPG
DSC04950.JPG (16.16 KiB) Przejrzano 3151 razy

Awatar użytkownika
yoyi
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: yoyi » 24 mar 2007, 11:29

Witam ja uzywam tego do pomiaru ph jest rewelacja
Jasiu ja używam do pomiaru pH AM i Skalara, które też są rewelacyjne, bo pokazują pomiar 24h, ale tu nie oto chodziło. Nie każdy ma taką możliwość a te paski w jakimś tam stopniu ją spełniają.

Odpowiedz

Wróć do „Woda”