mętne oko, duży brzuch
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
- bjarka
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Beata Jarka
- Kontaktowanie:
Niestety, Wieśku ( wimal), Twoja ryba ma bardzo niepokojące objawy mogące świadczyć o posocznicy bakteryjnej. Musisz działać bardzo szybko. Szanse są znikome na uratowanie ryby, ale trzeba próbować. Kiedyś udało mi się zwalczyć taką chorobę ciprofloxacyną dla ludzi ( cipronex, cipropol, ciprinol). Nie pamiętam dawki, ale sugerowałabym 250mg na 10l. Lek jest bardzo dobrze tolerowany przez ryby. Jeśli będziesz miał tudności z szybkim zdobyciem leku, spróbuj chloramfenikol z Zooleka ( nie pamiętam nazwy handlowej) albo baktopur direkt w podwójnej dawce. Obserwuj inne ryby.
Rafale !!!! SORRY !!!!
ODSZCZEKUJĘ te bezpodstawne podejrzenia !!
Wybacz mi głupotę.
Znowu walnąłęm bez zastanowienia
Po prostu zwracanie się Wimala do respondentów w takiej formie (zdanie pisane ciurkiem, bez kropki czy średnika) wprowadziło mnie w błąd
No i wykazałem się całkowitą ignorancją geograficzną - włączyłem Legionowo do Warszawy, a przecież kilka razy przejeżdżałem przez nie w drodze do Zegrza
Na swoje usprawiedliwienie dodam, że dodałem słowo "chyba" (... chodzi o....).
I jeszcze raz proszę o wybaczenie..........
ODSZCZEKUJĘ te bezpodstawne podejrzenia !!

Znowu walnąłęm bez zastanowienia

Po prostu zwracanie się Wimala do respondentów w takiej formie (zdanie pisane ciurkiem, bez kropki czy średnika) wprowadziło mnie w błąd

No i wykazałem się całkowitą ignorancją geograficzną - włączyłem Legionowo do Warszawy, a przecież kilka razy przejeżdżałem przez nie w drodze do Zegrza

Na swoje usprawiedliwienie dodam, że dodałem słowo "chyba" (... chodzi o....).
I jeszcze raz proszę o wybaczenie..........
Ostatnio zmieniony 27 mar 2007, 13:35 przez wiesiek, łącznie zmieniany 1 raz.
Deptak, nieważne, na pewno ostatni raz kupowałem.
A oto jakie cudo znalazłem wczoraj na dnie akwarium, w którym pływa towarzysz denatki. Czy to cysta wiciowca? Długość ok. 10 mm, półprzezroczysta, leżało ich kilka.
Było też coś jakby zrzucone ubranka gąsienic, znacznie większe, puste w środku. Też żółte.
Ryba nie ma żadnych zewnętrznych objawów, tylko nie je:(
A oto jakie cudo znalazłem wczoraj na dnie akwarium, w którym pływa towarzysz denatki. Czy to cysta wiciowca? Długość ok. 10 mm, półprzezroczysta, leżało ich kilka.
Było też coś jakby zrzucone ubranka gąsienic, znacznie większe, puste w środku. Też żółte.
Ryba nie ma żadnych zewnętrznych objawów, tylko nie je:(
- Załączniki
-
- 2007-03-27_093901.jpg (24.73 KiB) Przejrzano 6706 razy
Gdyby to miała być cysta wiciowca to on byłby wielkości ..... a ile ma wiciowiecwimal pisze: Czy to cysta wiciowca? Długość ok. 10 mm, półprzezroczysta, leżało ich kilka.

Co do ubranka to poszukaj w forum - MIKROSKOP tam coś podobnego wklejałem.
Jak masz na zdjęciu to podeślij.
IMO z wielkości można to przypisać do tasiemca (a jest ich wiele rodzajów).
Leki na nicienie je leczą - te właściwe

Adam
adamn, nie mam zdjecia, bo odchodow brak. nicienie chyba wyleczone, ryba oddycha spokojnie, ale nadal nie je. Zauwazylem nowa plage, cos jakby polipy w wokol paszczy. a jak wypluwa wode, to tez jej cos wystaje, na zdjeciu widac dosc dokladnie. moze ktos z Forumowiczow ma pomysl, co to?
- Załączniki
-
- DSC_311.jpg (59.55 KiB) Przejrzano 6654 razy