woda z kranu

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
jasiu
senior
senior
Imie i Nazwisko: Maciej Jachowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Malbork
Kontaktowanie:

woda z kranu

Post autor: jasiu » 26 mar 2007, 22:59

Witam woda z kranu mieszana z woda z ro po odstaniu doby delikatnie metnieje czy taka wode mozna uzywac do podmian czy mieszac wode ro + kran przy podmianie ?

fangornn
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Tomasz Dzierwa
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków

Re: woda z kranu

Post autor: fangornn » 27 mar 2007, 00:00

jasiu pisze:Witam woda z kranu mieszana z woda z ro po odstaniu doby delikatnie metnieje czy taka wode mozna uzywac do podmian czy mieszac wode ro + kran przy podmianie ?
Szczerze pisząc, nie wiele z Twojej wypowiedzi zrozumiałem. Jaka jest różnica między wodą z kranu plus Ro a wodą Ro plus woda z kranu :?:

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 27 mar 2007, 08:28

Jeśli woda podczas odstania Ci mętnieje, a nie dodałeś tam jakiś soli lub nawozów, to ja bym jej do akwa nie lał.
Może to być spowodowane roztopami i dostawaniem się zanieczyszczeń do ujęcia wody (glonów).
Podmieniaj wodę w akwa samą RO do czasu, aż z kranu będzie lecieć lepsza woda, wtedy wrócisz do proporcji 1:1 RO : kran.

wiesiek
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: wiesiek » 27 mar 2007, 08:31

Fakt - zamotałeś Jasiu nieźle.... Chyba poeta miał na myśli pytanie : czy "mieszankę" wlewac' bezpośrednio, czy po odstaniu ? Wtedy odpowiedź brzmi - ZAWSZE odstaną. A zmętnienie prawdopodonie jest winą jakości rurovitu
Zbadaj wcześniej parametry Swego rurovitu, może wymaga wcześniejszej filtracji lub przegotowania ?

Awatar użytkownika
jasiu
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: jasiu » 28 mar 2007, 09:30

Wiesiek zle mnie zrozumial to jeszcze raz zaczne opisywac moze sie uda? mam wode z ro odstala taka woda moze stac dlugo i bedzie klarowna z kranu mi leci woda o NO2 i NO3 o parametrach zerowych do 20 litrowego wiadra wlewam 15 l RO i 5l kranu woda jest krystaliczna woda w wiadrze jest podgrzewana grzaleczka do 30 stopni i silnie napowietrzam woda stoi dobe i wtedy jest lekkie zmetnienie woda nadal ma NO2 NO3 zero dlaczego tak sie robi i czy mozna stosowac do podmian? czy bezposrednio przy podmianach mieszac RO+kran i podmieniac? te zmetnienie nie jest takie mocne minimalne ale jest.

Awatar użytkownika
jasiu
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: jasiu » 28 mar 2007, 09:40

Jeszcze mam jedno zapytanie mam beczke 240 litrow plastik po nawozie do opryskow nawoz byl w niej dwa lata temu od dwoch lat w bece byla przechowywana woda do podlewania kwiatow czysta z kranu czy taka beczka nadaje sie do zbierania wody RO?

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 28 mar 2007, 17:04

Beczka jak dobrze przepłukana to się nadaje, ja bym ją wrzątkiem i Aqua Safe potraktował jeszcze dla pewności.

A wodę z kranu do podmian przegotuj najpierw, dopiero zmieszaj z RO. Taka przegotowana i zmieszana z RO nadaje się od razu do akwarium.

Zmętniałej wody odradzam dolewanie do baniaka.
Lanie jej od razu, bez odstania nic nie zmieni, zmętnieje w baniaku potem, skoro coś w niej jest, zakładam glony, to bez wzgledu jak szybką ją wlejesz zrobi się to samo. Ponadto lanie nieodstanej kranówki do akwarium jest niedopuszczalne, chyba że dodasz jakiegoś antychlora lub uzdatniacza typu Aqua Safe. Wtedy to jest opcja, ale po co Ci chemia w akwarium? Lepsza odstana lub przegotowana, niż z antychlorem.

Awatar użytkownika
jasiu
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: jasiu » 28 mar 2007, 17:26

Czesc Tomek postawie jeszcze jedna beke i zaleje ja pzegotowana woda dam filtr i napowietrzanie Tomek czemu odrazu ta woda nie jest metna tzlko po dobie_

paawel
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: paawel » 28 mar 2007, 17:32

jeśli jest to kranówka to może być zakwit pierwotniaków i po kolejnych 2 3 dniach znika Ci zmętnienie ?

wiesiek
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: wiesiek » 28 mar 2007, 17:35

Bo się okrzemki, glony i inne mikroorganizmy dopiero po wlaniu do pojemnika masowo rozwijają . Wcześniej w rurach nie miały takich "komfortowych" warunków (różne uzdatniacze, stosunkowo zimna woda i stały ruch).

Awatar użytkownika
jasiu
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: jasiu » 28 mar 2007, 17:50

Wiesiek to co bys proponowal pryegotowac wode czy co?

Awatar użytkownika
Gregi
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Gregi » 29 mar 2007, 02:17

Kiedyś przy podobnych problemach, odstawaną wodę przepuszczałem przez lampę UV, zmętnienie jeśli jest wywoływane przez pierwotniaki czy zakwit glonów znika prawie w oczach. Jeśli masz taką możliwość to polecam, jeśli nie to jak napisał Tomek, przegotowanie wody powinno również załatwić sprawę.

wiesiek
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: wiesiek » 02 kwie 2007, 10:23

jasiu pisze:Wiesiek to co bys proponowal pryegotowac wode czy co?
Jak nie masz silnej lampy (filtru) UV to przegotowac' lub chociaż podgrzac' ponad 50-60 stopni. Od kiedy tak zacząłem robic', to i zaglonienie spadło do "dopuszczalnego estetycznie" poziomu.

Awatar użytkownika
jasiu
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: jasiu » 02 kwie 2007, 10:43

Dzieki Wiesiu dzis 20 litrow przygotuje takiej wody na domieszke

Odpowiedz

Wróć do „Woda”