woda z kranu
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- jasiu
- senior
- Imie i Nazwisko: Maciej Jachowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Malbork
- Kontaktowanie:
woda z kranu
Witam woda z kranu mieszana z woda z ro po odstaniu doby delikatnie metnieje czy taka wode mozna uzywac do podmian czy mieszac wode ro + kran przy podmianie ?
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Tomasz Dzierwa
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Re: woda z kranu
Szczerze pisząc, nie wiele z Twojej wypowiedzi zrozumiałem. Jaka jest różnica między wodą z kranu plus Ro a wodą Ro plus woda z kranujasiu pisze:Witam woda z kranu mieszana z woda z ro po odstaniu doby delikatnie metnieje czy taka wode mozna uzywac do podmian czy mieszac wode ro + kran przy podmianie ?

- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Jeśli woda podczas odstania Ci mętnieje, a nie dodałeś tam jakiś soli lub nawozów, to ja bym jej do akwa nie lał.
Może to być spowodowane roztopami i dostawaniem się zanieczyszczeń do ujęcia wody (glonów).
Podmieniaj wodę w akwa samą RO do czasu, aż z kranu będzie lecieć lepsza woda, wtedy wrócisz do proporcji 1:1 RO : kran.
Może to być spowodowane roztopami i dostawaniem się zanieczyszczeń do ujęcia wody (glonów).
Podmieniaj wodę w akwa samą RO do czasu, aż z kranu będzie lecieć lepsza woda, wtedy wrócisz do proporcji 1:1 RO : kran.
Fakt - zamotałeś Jasiu nieźle.... Chyba poeta miał na myśli pytanie : czy "mieszankę" wlewac' bezpośrednio, czy po odstaniu ? Wtedy odpowiedź brzmi - ZAWSZE odstaną. A zmętnienie prawdopodonie jest winą jakości rurovitu
Zbadaj wcześniej parametry Swego rurovitu, może wymaga wcześniejszej filtracji lub przegotowania ?
Zbadaj wcześniej parametry Swego rurovitu, może wymaga wcześniejszej filtracji lub przegotowania ?
- jasiu
- senior
- Imie i Nazwisko: Maciej Jachowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Malbork
- Kontaktowanie:
Wiesiek zle mnie zrozumial to jeszcze raz zaczne opisywac moze sie uda? mam wode z ro odstala taka woda moze stac dlugo i bedzie klarowna z kranu mi leci woda o NO2 i NO3 o parametrach zerowych do 20 litrowego wiadra wlewam 15 l RO i 5l kranu woda jest krystaliczna woda w wiadrze jest podgrzewana grzaleczka do 30 stopni i silnie napowietrzam woda stoi dobe i wtedy jest lekkie zmetnienie woda nadal ma NO2 NO3 zero dlaczego tak sie robi i czy mozna stosowac do podmian? czy bezposrednio przy podmianach mieszac RO+kran i podmieniac? te zmetnienie nie jest takie mocne minimalne ale jest.
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Beczka jak dobrze przepłukana to się nadaje, ja bym ją wrzątkiem i Aqua Safe potraktował jeszcze dla pewności.
A wodę z kranu do podmian przegotuj najpierw, dopiero zmieszaj z RO. Taka przegotowana i zmieszana z RO nadaje się od razu do akwarium.
Zmętniałej wody odradzam dolewanie do baniaka.
Lanie jej od razu, bez odstania nic nie zmieni, zmętnieje w baniaku potem, skoro coś w niej jest, zakładam glony, to bez wzgledu jak szybką ją wlejesz zrobi się to samo. Ponadto lanie nieodstanej kranówki do akwarium jest niedopuszczalne, chyba że dodasz jakiegoś antychlora lub uzdatniacza typu Aqua Safe. Wtedy to jest opcja, ale po co Ci chemia w akwarium? Lepsza odstana lub przegotowana, niż z antychlorem.
A wodę z kranu do podmian przegotuj najpierw, dopiero zmieszaj z RO. Taka przegotowana i zmieszana z RO nadaje się od razu do akwarium.
Zmętniałej wody odradzam dolewanie do baniaka.
Lanie jej od razu, bez odstania nic nie zmieni, zmętnieje w baniaku potem, skoro coś w niej jest, zakładam glony, to bez wzgledu jak szybką ją wlejesz zrobi się to samo. Ponadto lanie nieodstanej kranówki do akwarium jest niedopuszczalne, chyba że dodasz jakiegoś antychlora lub uzdatniacza typu Aqua Safe. Wtedy to jest opcja, ale po co Ci chemia w akwarium? Lepsza odstana lub przegotowana, niż z antychlorem.