Dyskowce a płaszczki

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
Michcio
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Próchnicki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin

Post autor: Michcio » 29 mar 2007, 21:19

A jad to nie ma w sobie toksyny.... :D
Nic nowego nie napisałeś i młodzież nie musi się dokształcać w taki sposób, jak chce wystarczy wejść na odpowiednią stronę i przeczytać w miarę profesjonalny opis.
Z tego co ja się orientuje to surowice(antytoksyny) na toksyny się stosuje... ;-) Nie mam na myśli tylko i wyłącznie jadu płaszczek, bo nie mam o tym pojęcia.
A mnie uczono że jeżeli ktoś wykazuje wybitna skłonność do nadmiernej odpowiedzi immunologicznej na dany antygen, to może dojść to do wstrząsu... i bardzo często do zgonu. Ale może się mylę... Surowice się podaje żeby związać min. krążącą we krwi toksynę. Opłaszczona przeciwciałami traci swoją aktywność, w wyniku zablokowania miejsc aktywnych nie może łączyć sie z receptorem, czy substratem w przypadku kiedy toksyna jest enzymem np. trawiącym chociażby białko, a co sie z tym wiąże wywoływać efektu biologicznego.
Hmm z tego co się orientuje płaszczki nie są zwierzętami trującymi....;-) , wprowadza aktywnie jad do organizmu ofiary więc jest zwierzęciem jadowitym, czyli ma jad.

Awatar użytkownika
Michcio
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Michcio » 29 mar 2007, 21:21

Ooo widze Rafdisc że zmieniłeś swój post....
Piotrze możliwe że ten sprzedawca troszkę podkoloryzował opis, ale widziałem że miał strach w oczach. Podejrzewam że gdyby coś takiego nastąpiło, to raczej by go wieźli do szpitala jak najbliżej czyli powinieneś coś o tym wiedzieć.

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 30 mar 2007, 10:39

Nic nowego nie napisałeś i młodzież nie musi się dokształcać w taki sposób, jak chce wystarczy wejść na odpowiednią stronę i przeczytać w miarę profesjonalny opis.
Ooo widze Rafdisc że zmieniłeś swój post....
Widocznie za długo grzebałeś w internecie i pobierałeś wiedzę -teoretyczną .Tym sie właśnie różnimy, że Ja piszę z doświadczenia a ty z teorii, którą pobierasz z netu. Wykreśliłem zdanie odnośnie wstrzykiwania toksyn gdyż sprawa jest dośc zawiła bo żmije maja jad w gruczołach jadowych i wstrzykują go pod pewnym ciśnieniem do organizmu a płaszczka ma toksynami pokryte ząbki na kolcu i nie chce aby ktoś źle zrozumiał to co napisałem w uproszczonej formie.

Awatar użytkownika
Michcio
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Michcio » 30 mar 2007, 13:10

Różnimy się w wielu sprawach . Wiedzy z internetu raczej nie pobieram, gdyż przeważnie w internecie są błędy, opisy są na niskim poziomie, a za materiały wartościowe najczęściej trzeba płacić.
Na płaszczkach się nie znam, ale na pewno się dokształcę z fachowych źródeł. Raczej na co dzień mam trochę ważniejsze sprawy, niż szukanie w internecie wiadomości w celu odpisania na post. Gdyby zaszła taka potrzeba to raczej nie chciałoby mi się tego robić.
Żmije mają aparat jadowy typu solenoglypha(dwa duże łukowate ruchome zęby jadowe, zaginające się w strone podniebienia górnego), w zębie jadowym jest kanalik po którym spływa jad... proteoglypha ma rynienkę po której spływa jad, Aglypha przeważnie są nie jadowite ale są wyjątki w tych przypadkach jad spływa po powierzchni zęba, opistoglypha podobnie posiadają rynienkę.

Rafdisc proponuje zawieszenie broni. Mnie nie rajcuje uzewnętrznianie tego co wiem na dany temat. Już od dłuższego czasu jestem systematycznie do tego zmuszany, więc raczej mnie to nudzi. Na temat węży, skorpionów, pająków,podstaw leczenia po ich dziabnięciach uczyłem się przeszło 3 lata temu. Moja wiedza jest może już zubożona nawałem materiału który muszę codziennie pochłaniać, co nie znaczy że już nic nie pamiętam.

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 30 mar 2007, 14:41

Nie wiem nic o wężach a szczególnie o żmijach jadowitych. Mamy tylko dusiciele i wiem tyle że lubją się przytulac :wink:
Żadnej broni nie wyciągałem - mam dośc jej z racji wykonywanego zawodu jaszcze z 10 lat i stanę się pacyfistą. :wink:

Awatar użytkownika
kazik
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: kazik » 30 mar 2007, 15:55

Kto był w Poznaniu to widział płaszczki jak pływają z innymi rybami ( jakieś małe ryby ) pozatym pochodzą z naszej krajowej hodowli, dużo powiedziane, poprostu unas rozmnożone
kazik

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 30 mar 2007, 17:23

Nie trzeba byc zaraz w Poznaniu by widziec płaszczki, czyba że malutkie :wink:
Załączniki
DSC00397.JPG
DSC00397.JPG (54.63 KiB) Przejrzano 6747 razy
DSC00400.JPG
DSC00400.JPG (51.69 KiB) Przejrzano 6747 razy

wiesiek
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: wiesiek » 02 kwie 2007, 09:40

Tomeczku, a w jakim akwarium trzymasz te cudeńka, bo w gdyńskim Oceanarium ich nie widziałem ?

Awatar użytkownika
jasiu
senior
senior
Imie i Nazwisko: Maciej Jachowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Malbork
Kontaktowanie:

Post autor: jasiu » 02 kwie 2007, 11:15

Wiesiu bylem u Tomka na chacie i nic nie widzialem u niego w baniaku tylko dyski i poterzne lotosy

wiesiek
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: wiesiek » 02 kwie 2007, 11:20

Nio - na taaakie cudeńka to akwa musiałaby chyba miec' kilkanaście tys. litrów ;)

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 02 kwie 2007, 16:50

Tomeczku, a w jakim akwarium trzymasz te cudeńka, bo w gdyńskim Oceanarium ich nie widziałem ?
'Trzymam' tą 5 kg płaszczkę w Atlantyku, koło Wysp Kanaryjskich.
Właściwie wypłynąłem wtedy na marlina i barakudę, ale jak nie chciały brac to zająłem się płaszczkami, zabawą też niezła.
Ale tej drugiej 40 kg nie dałem rady na pokład wyciągnąc z wody, walczyłem 45min i byłem tak wykończony i mokry, że tylko koło burty na harpunie mam z takim kolosem zdjęcie. Nawet jak miałbym dośc siły, to 1m ogon z kolcem jadowym był wystarczającym zniechęcaczem podnoszenia większej sztuki na pokład. Tę mniejszą też jak widac trzymam z daleka od klejnotów... Jak tą wielką holowałem liczyłem na rekina, a wypompowałem wielką 1.5m x 1.5m płaszczkę tylko, albo aż.

Mislavo
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Mislavo » 05 kwie 2007, 21:32

kiedyś miałem ...
Załączniki
7.jpg
7.jpg (105.88 KiB) Przejrzano 6790 razy

Mislavo
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Mislavo » 05 kwie 2007, 21:34

...
Załączniki
IMAGE0023.JPG
IMAGE0023.JPG (204.65 KiB) Przejrzano 6786 razy

Awatar użytkownika
Gregi
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Gregi » 05 kwie 2007, 23:21

Mislavo, a możesz napisać coś więcej, wielkość akwarium, pozostała obsada i ich interakcje.
Ostatnio zmieniony 06 kwie 2007, 03:22 przez Gregi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
jasiu
senior
senior
Imie i Nazwisko: Maciej Jachowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Malbork
Kontaktowanie:

Post autor: jasiu » 05 kwie 2007, 23:53

TAKA PRAWDA
Załączniki
IMG022.JPG
IMG022.JPG (10.62 KiB) Przejrzano 6761 razy