Problem z glonami i paletkami w jednym akwarium :(

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

MikołajCz
senior
senior
Imie i Nazwisko: Mikołaj Czernichowski
Kontaktowanie:

Post autor: MikołajCz » 31 mar 2007, 17:27

Obowiązkowo kup testy /ja mam JBL/ do pomiaru PO4, NO2, NO3. Wg mnie masz tam za dużo PO4 -temat ten przerabiałem/.Wymień wkład filtra wewnętrznego na nowy bo może być nosicielem jakiś związków / zastosuj do niego deszczownie aby ograniczyć ruch wody – glony lubią duży ruch wody/, w filtrze kubełkowym zrób tak jak ci poradzono, tylko moim zdaniem keramzytu bym nie stosował, ponieważ jest mało wydajny , lepiej gąbki, wata perlonowa, wkłady Filtusa lub podobne /ok.30zł/, bakterie
Nie podoba mi się: kamienie na dnie – rośliny wolą drobniejsze ok. 2 – 4 mm, widoczny koszyczek na rośliny, drugi termometr – po co na środku?, o roślinach nie wspomnę bo ich nie ma, piana na powierzchni - potem zajmiemy się tym problemem -skimmer.
Kiedyś dostałem w prezencie roślinki od Bogdana, teraz muszę co tydzień robić przecinkę, nie wiem skąd jesteś, ale ty wiesz skąd ja jestem – rośliny czekają co sobota.
Oświetlenie 6500K – super, przydałoby się dwie takie i jedną ok 4000K np. Philips 940. Średni czas oświetlenia ok. 10 – 12 godzin. Poczytaj o oświetleniu – do celów akwarystycznych nadają się świetlówki które mają współczynnik Ra powyżej 80 czyli początkowa liczba powinna być nie mniej jak 8.
Przykładowo: masz akwa 200L, zapotrzebowanie na światło średnio 45lm/L tj 9000lm
Dobieramy tak świetlówki aby spełniały ten warunek:
2xPhilips TLD 940 (36W, 1200 mm dł, 3350 lm) = 6700 lm
1xPhilips Aquarelle (36W, 1200mm dł, 2450 lm) = 2450 lm
W sumie 9150 lm, jeżeli jeszcze dołożysz odbłyśniki z folii, lustra lub oryginalne zyskasz dodatkowo 30% więcej światła. Potem zabierz się za dozowanie dwutlenkiem węgla i nawożeniem. Rośliny ruszą z miejsca i wyprą glony. To na początek.

Awatar użytkownika
DISPAR
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
Kontaktowanie:

Post autor: DISPAR » 31 mar 2007, 18:08

Ten filtr wewnętrzny w tej chwili to służy tylko do mieszania wody a nie filtrowania jej. Podnieś go tak, żeby był z 5 cm poniżej lustra wody, wyrzuć ten cały wkład w tej plastikowej "trumience"i załóż na to zwykłą gąbkę akwarystyczną a dopiero wtedy uzyskasz prawidłowy efekt fitrowania mechanicznego. Granulacja żwiru jest zbyt duża bo pokarm od razu wnika w kamienie i nie jest dostępny dla ryb - stąd też zapewne masz problemy z NO2 i NO3.
Jeśli posłuchasz rad kolegów to niedługo będziesz miała ładne akwarium

Śnieżynka
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: Śnieżynka » 31 mar 2007, 18:16

to tak wklad filtra wewnetrznego to gabka wyprana dzisiaj a caly filtr wymoczony i w wodzie z duza iloscia soli i pochodzil tak z 3 godizny z sola potem dokladnie wypukany,
deszczownica byla czaly czas do tej pory puki co musialam z tata zdemontowac wszystkie rurki i czekam do wtorku do gieldy zeby kupic nowe bo tamte byly cale porosniete glonami,
a co do dna to na dnie jest zwir drobny taki standard co jest w sklepie zoologicznym drobniejszego chyab nie ma, tyle ze na gore jest polozonych pare wiekszych kamieni ktore mozna wyjac byl to doslownie jedne worek takich wiekszych byly wlozone w jednym miejscu ale po porzadkach sa juz na calym dnie,

Obrazek

a co do dna jeszcza miala kiedys piasek taki bialy dostalam od hodowcy z krakowa skad jestem ale szybko podwyzszal poziom azotanow i zmienilismy na zwir jak znajde gdzies stare zdjecia to wkleje

sa dwa termometry i to po bokach moze zdjecie tak jakos to pokazalo ze jedne jest na srodku, sa po bokach przedniej szyby,

Obrazek

a co do tej piany to nie piana :) tylko babelki powietrza :) widocznie wyszly jak piana napowietrzacz byl za mocno odkrecony i sie ich narobilo sporo a bylo to po podmianie wody i moze tez dla tego,

oswietlenie sa własnie dwie takie same Leuci 6500 K daylight symbolu niestety nie widze, a jak ma umiescic w fabrycznej obudowie 3 swietlowke ??

za jakis czas bede zmieniac obudowe na nowa ale wszystkie sa na 2 swietlowki na ten wymiar a ze to jest akwa profilowane to nie za bardzo ma jak ja sama zrobic, jako odblysnik jest przyklejona folia srebrna zeby wlasnie odbijala swiatlo na wode, przy nowej obudownie odrazu kupie metalowe odblysniki i je przykleje odrazu tutaj bylo to robione z folii i dopiero po jakims czasie bo na poczatku nikt nam nie powiedzial zeby tak zrobic.

a roslinek nie ma bo byly usuwane z glonami bo na nich rosly i musielismy obcinac liscie i teraz juz nie ma prawie nic po ponad roku czasu.

Śnieżynka
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: Śnieżynka » 31 mar 2007, 18:47

dzieki za rade co do filtra wewnetrznego nie zauwazylma zawsze byl przy dnie zeby zbieral najwiekszy brud jest skrecony maxymalnie wiec wody za bardzo nie miesza, a wiec podniesc go czy obnizyc ?? jutro powyciagam te duze kamienie z dna w takim razie :) wiecej rosli bedzie w pon albo we wtorek.

Awatar użytkownika
DISPAR
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: DISPAR » 31 mar 2007, 18:51

Każde zdanie zaczyna się z dużej litery.
Wiemy już, że jesteś z Krakowa więc wstaw jeszcze jakieś imię i będzie ok.
Z tym rodzajem granulacji żwiru będziesz miała ciągle problemy w akwarium więc radzę Ci żebyś go zmieniła. Pisząc o modyfikacji filtra wewnętrznego miałem na myśli coś takiego:
Załączniki
filtr wewnętrzny fan 002.jpg
filtr wewnętrzny fan 002.jpg (16.08 KiB) Przejrzano 7329 razy

Śnieżynka
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: Śnieżynka » 31 mar 2007, 19:23

Tyle ze z moim filtrem jest problem gdyz nie ma ma tam takiej plastikowej rurki ktora mam w malym akwa a sam gabka jako sie nie trzyma. A filtr obnizyc czy dac przy powierzchni ?? a jaki zwir albo cobyscie polecili an dno ?? kiedys nie mialm nic i wtedy byl spokuj a rosliny byly w koszyczkach jaki widac na wczesniejszych zdjeciach. Zaraz umieszcze zdjecie jak akwarium wygladalo jakies 1,5 roku temu

Obrazek

Niestety nie znalazlam zdjecia z samego poczatku jak byl jeszcze piasek.

kafarski
senior
senior

Post autor: kafarski » 31 mar 2007, 19:34

jeśli chcesz zrobić nową pokrywę to zastanów się nad świetlówkami T5 - są o niebo lepsze od T8 i zaoszczędzisz na prądzie. myślę ze dwie powinne wystarczyć.
kwestia wyboru filtra jest zależny od ciebie. ja zrezygnowałem z unimaxa na korzyść eheima. wkurzały mnie te koszyczki. powiem ci jeszcze że na ''następnym stopniu ewolucji'' zrezygnowałem z filtra jako takiego, no może niekoniecznie bo mój teraźniejszy filtr nie ma obudowy :wink: .
piasek nie jest taki zły i nie może - tak jak piszesz podnosić azotanów. za to może być odpowiedzialny filtr, brak podmian i/lub roślin i przerybienie akwarium.
co do zdolności filtracyjnych keramzytu to myślę że tylko substrat-pro eheima może mieć większą powierzchnię niż on. gąbki i włókniny wyłapują tylko większe zanieczyszczenia i jako plastik zawsze będą miały ''płaską'' powierzchnię. EOD :wink:

Śnieżynka
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: Śnieżynka » 31 mar 2007, 20:03

właśnie jak kupowałam swoj to od znajomych duzo slyszalam dobrego o eheimie ale cena doprowadzila do unimaxa bo byl o polowe tanszy, a jesli chodzi o eheima to ktory model ?? Eheim Professionel 2224 Plus czy Eheim Ecco 2236 ?? i na jakiej zasadzie zgezydnował Pan z obudowy filtra ?? a co do obudowy to nie bede robic sama a kupowac wiec beda to T8 chyba ze przerobie koncówki na T5.

Awatar użytkownika
jasiu
senior
senior
Imie i Nazwisko: Maciej Jachowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Malbork
Kontaktowanie:

Post autor: jasiu » 01 kwie 2007, 10:21

Wywal ten zwir i kup drobnej granulacji zwirek kwarcowy grzalke daj w lewy rog termometr z prawej strony umiesc go na polowie zbiornika najlepiej kup naklejany nie sa drogie dwa termometry sa niepotrzebne i zmniejsz ruch wody .

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 01 kwie 2007, 15:25

najlepiej kup naklejany nie sa drogie
Ja odradzam naklejkowe termometry, wskazują niedokładnie temperaturę, czesto mylą się nawet o 2 stopnie!
Przy rozkalibrowanej grzałce do tego to w ogóle nie będziesz wiedziała jaką masz prawdziwą temperaturę w baniaku.
Ja bym pozostał przy tych co masz, tylko dałbym je na boczne szyby, podobnie z grzałką, na bocznej mniej się będzie rzucała w oczy.
Póki młode rybki masz, pozostań bez piachu, goła szyba do intensywnego karmienia jest najlepsza i najłatwiejsza do utrzymania czystości wody i dna.
Jak podrosną, będą jeśc mniej i wybrednie, dasz ozdobny piaseczek wtedy.

wiesiek
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: wiesiek » 02 kwie 2007, 10:19

Primo - woda tzw. "rurovit" w Krakowie jest strasznie zagloniona ! Wskazanym jest więc używanie do podmian (i dolewek do RO) wody przegotowanej. Od kiedy tego przestrzegam to zaglonienie akwariów zmniejszyło się znacznie, nawet bez dodatkowych zmian i zabiegów.
Secundo - zanim dasz ten drobniejszy żwirek, to bezwzględnie, po kilkakrotnym wypłukaniu (nie wierz napisom na woreczkach), trzeba go dodatkowo wygotowac' lub wyprażyc' (ja to robię w mikrofalówce lub piekarniku - zależy od ilości). Później dodaj do wody jakiś tam biostart (np. "Nitrivec" Sera), a do piasku kilka - kilkanaście ślimaków świderków.
Tertio - w sklepach (i na giełdzie) są dostepne dobre, ładne i niedrogie terometry (takie cieniutkie, żółtego koloru, z małymi ciemnymi przyssawkami) - polecam zamiast tych starszego typu.

Awatar użytkownika
jasiu
senior
senior
Imie i Nazwisko: Maciej Jachowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Malbork
Kontaktowanie:

Post autor: jasiu » 02 kwie 2007, 11:11

ja mam termoetry naklejane i czasmi porownuje je z tymi wwnetrznymi i temperatura jest taka sama takze nic nie przeklamuja chyba jak sie kupi jakis bubel za 5 zetow to wtedy calkiem mozliwe ze bedzie falsz

Śnieżynka
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: Śnieżynka » 02 kwie 2007, 21:29

jutro mam zamiar kupic wiecej roslinek i je posadzic, a do tego podmiana wody co 2 -3 dni po 10l., a co do wody ktora wlewamy do akwa to jest ona z prosto z kranu a uzupelniana aqua safe'm (ilosc odpowiednia do podmiany), a co do termometra do ja je lubie i mnie nie przeszkadzaja a temp wskazuja dobra.

a mam takie pytanie po za tematem duzo jest tutaj miłośników z Krakowa ??

Awatar użytkownika
robisto
senior
senior
Imie i Nazwisko: Robert Stoczyński

Post autor: robisto » 02 kwie 2007, 21:57

Wejdź na "użytkownicy" i włącz sortowanie w/g "skąd".

Awatar użytkownika
DISPAR
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: DISPAR » 02 kwie 2007, 22:06

Ze wszystkich porad które dostałaś to jak widzę chcesz zastosować tylko jedną - dokupić roślin. Tak trzymaj a ciągle będziesz miała problemy.

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”