WĘGIEL AKTYWNY

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

grabek

WĘGIEL AKTYWNY

Post autor: grabek » 02 kwie 2007, 18:35

Witam. Zastanawia mnie czy węgiel aktywny podnosi TwW. Przed jego zastosowaniem w akwarium TwW wynosiło 3*n, TwO 5*n i 6,5 Ph( testy zooleka). Jednak gdy wyjąłem go z filtra i zmierzyłem twardość to się przeraźiłem :shock: , TwW wyniosło 13*n ,a Ph i TwO bez zmian!!! Czy to wina węgla? Może mi ktoś to wytłumaczyć? Dodam jeszcze że jako podłoże mam mieszankę bazaltu ze żwirem rzecznym. Co mogło spowodować taką zmianę? Pozdrawiam grabek

Awatar użytkownika
jasiu
senior
senior
Imie i Nazwisko: Maciej Jachowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Malbork
Kontaktowanie:

Post autor: jasiu » 02 kwie 2007, 18:42

wegiel nie podnosi tww i two oraz ph albo cos z podlozem albo stary zbiornik ktory sole rozpuszcza

grabek

Post autor: grabek » 02 kwie 2007, 18:54

Zbiornik ma niecały rok, a podłoże które mam nie zmienia parametrów wody, ale mam jeszcze kostkę napowietrzającą tetry, czytałem gdzieś że nie zmienia parametrów lecz sam już dokońca niewiem przez co to może być?

Awatar użytkownika
tomasz334
senior
senior
Imie i Nazwisko: Tomasz Jajo

Post autor: tomasz334 » 02 kwie 2007, 19:11

Na temat zmiany pH przez kostki napowietrzające była dyskusja na forum i taka możliwość istnieje. Proponuję wyjąć kostkę i dopiero sprawdzić parametry lub wykonaj test na kostce przez polanie jej kwasem lub środkiem do zbijania pH.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 02 kwie 2007, 19:12

Ja tam w TWW 13 i PH 6.5 przy TWO 5 nie dam wiary. Przy takim wysokim TWW byłoby znacznie wyższe PH. Coś Twój test do TWW źle mierzy, lub mierzy coś innego, było o tym coś niecoś na forum w innych wątkach na forum.

grabek

Post autor: grabek » 02 kwie 2007, 20:02

Dziękuję wszystkim za odpowiedz. Jak tylko będę mógł to sprawdzę tę kostkę i postaram się załatwić jakieś inne testy. Pozdrawiam grabekk

paawel
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: paawel » 02 kwie 2007, 20:12

Primo !
tww nie może być większe od two ! więc masz oszukany test

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 02 kwie 2007, 20:24

Primo !
tww nie może być większe od two ! więc masz oszukany test
Duo, wcale nie jest to prawda w tym Primo. Może byc, jeśli sprawdzasz to testami dostępnymi w akwarystycznych, że TWW według wskazań testów jest wyższe od TWO, szczególnie w przypadku ujęc wody z prefiltrami z węglem aktywnym właśnie.

Awatar użytkownika
przynenta
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Tomasz Uler
Miejsce zamieszkania/miasto/: Pruszków
Kontaktowanie:

Post autor: przynenta » 02 kwie 2007, 20:29

_TOM_ pisze:Ja tam w TWW 13 i PH 6.5 przy TWO 5 nie dam wiary. Przy takim wysokim TWW byłoby znacznie wyższe PH. Coś Twój test do TWW źle mierzy, lub mierzy coś innego, było o tym coś niecoś na forum w innych wątkach na forum.
Cóż, takie stwierdzenia utwierdzają mnie w przekonaniu, że te testy są do wielkiej BANI.

Ja już swoją drogę przez mękę przeżyłem mierząc No3. Cuda wyprawiałem a parametr jak był 50 tak pozostawał.

Jeżeli Macie trochę czasu a kasy niezbyt dużo to polecam testy RATAJ (nie wiem czy tak się poprawnie pisze, Czeskie), są porównywalne z Tetrą i JBL ale na wyniki np. No3 należy czekać 1 h. Jeżeli mi coś się nie podoba z nazwijmy to testami z wyżej półki sprawdzam tymi Czeskimi.

www.rataj-spk.cz

Awatar użytkownika
jasiu
senior
senior
Imie i Nazwisko: Maciej Jachowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Malbork
Kontaktowanie:

Post autor: jasiu » 02 kwie 2007, 23:38

Tom ma racje jest taka woda ze tww jest wysze od two taka woda jest u mnie two mam 8 tww 22

Odpowiedz

Wróć do „Woda”