"jednooki Joe??"
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
"jednooki Joe??"
Witam
Wczoraj zmierzyłem NO3 i sie przestraszyłem bo miałem je ok 100. Tak wiec w swoich 240l brutto wymieniłem 120l (spadło do 10), z czego 60 stalo dobe a 60 tylko 30 minut. Wymienianie było razem z dogłębnym czyszczeniem dna. Ryby jak zwykle zbiły się razem w kupę. Po zakończeniu porządków jedna z rybek wyglądała tak:
http://paletki.aquablog.pl/gallery,522.html
http://paletki.aquablog.pl/gallery,523.html
Nie wiem co z nią zrobić:-(
Powiem tylko że do jedzenia jest pierwsza a wieczorem przystapiła do tarła.
Pozostałe parametry:
ph - 7
TwW - 8
TwO - 25 (niestety ale narazie nie mam pieniędzy na RO)
NH3 - 0
NO2 - 0
POMÓŻCIE
Wczoraj zmierzyłem NO3 i sie przestraszyłem bo miałem je ok 100. Tak wiec w swoich 240l brutto wymieniłem 120l (spadło do 10), z czego 60 stalo dobe a 60 tylko 30 minut. Wymienianie było razem z dogłębnym czyszczeniem dna. Ryby jak zwykle zbiły się razem w kupę. Po zakończeniu porządków jedna z rybek wyglądała tak:
http://paletki.aquablog.pl/gallery,522.html
http://paletki.aquablog.pl/gallery,523.html
Nie wiem co z nią zrobić:-(
Powiem tylko że do jedzenia jest pierwsza a wieczorem przystapiła do tarła.
Pozostałe parametry:
ph - 7
TwW - 8
TwO - 25 (niestety ale narazie nie mam pieniędzy na RO)
NH3 - 0
NO2 - 0
POMÓŻCIE
- Hypno
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
- Kontaktowanie:
Trudno powiedzieć. Wojtek kiedyś prezentowal zdjęcia ryby która od normalnego ubarwienia przeszła przez wszystkie stadia od czerni do białości z połówkowymi stadiami różnych kolorów
Rybie preszło i powróciła do typowych kolorów, jak będzie z Twoją nie mam pojęcia, ale żerowanie i tarło jest dla mnie wskaźnikiem dobrej jakości życia ryby.

To brzmi jak uznanie:) powiem krótko że sie staram, a rybki mam od ponad roku i jak większość najpierw kupiłem rybki dopiero później zaczołem się zastanawiać czy jest im u mnie dobrze. Ciągle coś chce poprawić i każdą wolną złotówke inwestuję w "rybki" aż mnie narzeczona już goni za toHypno pisze:jak będzie z Twoją nie mam pojęcia, ale żerowanie i tarło jest dla mnie wskaźnikiem dobrej jakości życia ryby.

- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Ja bym pomyślał nad bardziej miękką wodą i kwaśniejszą.
Przy TWW 8 i TWO 25 stawiam, że możesz mieć PH jednak powyżej 7, tylko o tym nie wiesz ...
Jak na RO nie masz kasy, to bardzo tanio możesz poprawic rybkom parametry wody stosując kwas solny do wody do podmian.
Osiągniesz przynajmniej PH poniżej 7 i TWW zerowe a TWO też trochę mniejsze tym sposobem.
Mam nadzieję te 60 litrów co odstało tylko 30 minut potraktowałeś jakimś antychlorem i uzdatniaczem, bo inaczej to może być przyczyna i źródło kłopotu - chlor i inne niespodzianki z nieodstanej wody.
Przy TWW 8 i TWO 25 stawiam, że możesz mieć PH jednak powyżej 7, tylko o tym nie wiesz ...
Jak na RO nie masz kasy, to bardzo tanio możesz poprawic rybkom parametry wody stosując kwas solny do wody do podmian.
Osiągniesz przynajmniej PH poniżej 7 i TWW zerowe a TWO też trochę mniejsze tym sposobem.
Mam nadzieję te 60 litrów co odstało tylko 30 minut potraktowałeś jakimś antychlorem i uzdatniaczem, bo inaczej to może być przyczyna i źródło kłopotu - chlor i inne niespodzianki z nieodstanej wody.
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
W 7.5 PH dam wiarę przy tych twardościach, by się zgadzało (mi).
Aquasafe dałeś, więc od chloru kolorków nie zmieniła ... (szkoda, że nie trafiłem, byłaby już przyczyna ustalona)
Nadal upatrywałbym przyczyny w dolanej wodzie, nie wszystko aqua safe tam wybije (ale to tylko moja wersja).
Rybie pewnie to przejdzie niedługo, tylko zakwaś trochę wodę przy następnej podmianie, podmianach.
Kwas CZDA kupisz w chemicznych, albo labolatoryjnych sklepach.
Poszukaj na forum wątku o kwasie solnym, tam są adresy i nazwy sklepów nawet podane.
W Twojej mieścinie nie powinno być problemu z zakupem kwasu solnego czda, nie jest to taka 'dziura' jak wielu sądzi.
Aquasafe dałeś, więc od chloru kolorków nie zmieniła ... (szkoda, że nie trafiłem, byłaby już przyczyna ustalona)
Nadal upatrywałbym przyczyny w dolanej wodzie, nie wszystko aqua safe tam wybije (ale to tylko moja wersja).
Rybie pewnie to przejdzie niedługo, tylko zakwaś trochę wodę przy następnej podmianie, podmianach.
Kwas CZDA kupisz w chemicznych, albo labolatoryjnych sklepach.
Poszukaj na forum wątku o kwasie solnym, tam są adresy i nazwy sklepów nawet podane.
W Twojej mieścinie nie powinno być problemu z zakupem kwasu solnego czda, nie jest to taka 'dziura' jak wielu sądzi.