mała azja

Życie w Twoim akwarium (zdjęcia ryb, roślin i innych żyjątek).

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*

Awatar użytkownika
DARIUSZMT
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: DARIUSZMT » 07 kwie 2007, 16:54

Mirek pisze:
prosze nie traktować tego jako złośliwość, ale miałem trochę doczynienia z azjatkami więc się zapytam. jako jaki sort kupiłeś te leo? B czy C?
Myślę, że kupił to co się trafiło i nie pytał który to sort, bo żaden handlarz nie przyzna się do tego że właśnie sprzedaje sort B, a już na pewno nie D. Dla polskiego handlarza wszystkie ryby są sortu A i to pierwsza klasa, a Darek powinien to wiedzieć :wink:

Po to właśnie jest Klub, aby podnosić poziom materiału genetycznego i aby ryb z sortu A było w Polsce jak najwięcej.
Nigdy z Malezji najrzadszych odmian ,typu Ring czy golden leo nie miałem w sorcie B ,przyznaję sie bez bicia .Fv do wglądu .

Tylko leo ss przychodził w sorcie B i nic tej rybie nigdy nie brakowało oprócz pełnego wzoru ,tym się róznił sort A od B ,pelnym lub mniej pełnym wzorem na ciele ryby.

Mirku nie podoba mi się ton Twojej wypowiedzi czyzby to zaszlosci z Samoobrony ?

Pozdrawiam DAREK

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 07 kwie 2007, 17:04

Skoro mowa o sortach to tak wyglada sort "X"
Adam
Załączniki
sort ..X.JPG
sort ..X.JPG (18.28 KiB) Przejrzano 6928 razy

Awatar użytkownika
przynenta
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Tomasz Uler
Miejsce zamieszkania/miasto/: Pruszków
Kontaktowanie:

Post autor: przynenta » 07 kwie 2007, 17:15

Co to śledzie z Morza Czerwonego w wiaderku? :wink:

ireksz
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: ireksz » 07 kwie 2007, 17:34

Witam .Na wstepie chcialbym podziekowac Januszowi za pomoc w wyborze rybek wlasnie z farmy Mario,sa to parki Red Scarlet i leopard(samica LSS).Dodam ze minol tydzien od odstawy i Scarlety sie wytarly,sa nad zwyczaj opiekuncze.

ireksz
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: ireksz » 07 kwie 2007, 17:39

Witam

janka
junior
junior
Imie i Nazwisko: jan kaczor
Miejsce zamieszkania/miasto/: suchedniow
Kontaktowanie:

Post autor: janka » 08 kwie 2007, 18:25

Witam wszystkich.Chcialbym i ja cos powiedziec.Ryby sprowadzane przez niektorych importerow nigdy nie byly sortu A. Ale owszem sprzedawane byly jako najlepsz.Wiem cos na ten temat bo bawie sie w to juz kilkanascie lat.Pozdrowionka dka wszystkich paletkowiczow.Janek

janka
junior
junior
Imie i Nazwisko: jan kaczor
Miejsce zamieszkania/miasto/: suchedniow
Kontaktowanie:

Post autor: janka » 08 kwie 2007, 18:27

Jeszcze jedno te czerwone super

Awatar użytkownika
stachu
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Stanisław Kaczorowski
Kontaktowanie:

Post autor: stachu » 09 kwie 2007, 08:09

Adamn napisał:

[quote]
Ryby zwłaszcza dorosłe mogą być traktowane środkami uspokajającymi a niektóre z nich powodują właśnie bezpłodnośc tarlaków.
[/quote]

-jakie to środki ? pierwszy raz słyszę taką teorię,proszę o źródło tej informacji.

jzajonz napisał :

[quote]
W tym celu narybek karmiony jest hormonami. Niestety dawkowanie bywa rozne i dlatego niektore ryby traca zdolnosc do rozmnazania.
[/quote]

Prawda jest taka że praktycznie obojętnie jaka dawka hormonów podawana rybie ma wpływ na jej płodność,przy dawkach "standartowych" mamy potem np.samice która idzie na tarło wysuwa pokładełko ale nie składa ani ziarenka ikry.

Będąc w Duisburgu dość długo wałkowałem ten temat z Andre So powiedział że jesli azjaci tak robią to nie z chęci prania ryb lecz z chęci zysku,a on osobiście nie zna takich przypadków jego zdaniem problem tkwi w nieprawidłowej aklimatyzacji ryb przez europejczyków.

Podobne zdanie wyraził Jack Wattley,powiedział mi że kupował ryby z różnych hodowli i zawsze były płodne,też stawiał na aklimatyzację i prawidłową dietę.

Na bazie własnych doświadczeń wiem że prawidłowa aklimatyzacja to pierwszy klucz do sukcesu.

Problem prania ryb jest tak stary jak akwarystyka.Jeśli chodzi o dyskowce to w praniu ryb prym wiodą nasi południowi sąsiedzi,choć niektórzy polacy też zrobili postępy w tej praktyce...............problem w tym że stosują środki które mają działanie nieodwracalne.

Tyle ja mogę wypowiedzieć się na ten śliski temat.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
lin2
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: lin2 » 09 kwie 2007, 18:27

czarnymp pisze:
lin2 pisze:chciałem dac więcej zdjeć, ale nie chcą się coś wgrać :oops:
prosze nie traktować tego jako złośliwość, ale miałem trochę doczynienia z azjatkami więc się zapytam. jako jaki sort kupiłeś te leo? B czy C?
Darek twierdzi , że to sort "A" jak jest naprawde wie tylko on :) ryby powoli się wybarwiają i rosna a co z nich wyrośnie to zobaczymy za jakiś czas.

Stachu co masz na mysli pisząc o aklimatyzacji? napisz może coś wiecej na ten temat.

Awatar użytkownika
deptak
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Adam Deptuła
Kontaktowanie:

Post autor: deptak » 09 kwie 2007, 18:46

stachu pisze:Prawda jest taka że praktycznie obojętnie jaka dawka hormonów podawana rybie ma wpływ na jej płodność,przy dawkach "standartowych" mamy potem np.samice która idzie na tarło wysuwa pokładełko ale nie składa ani ziarenka ikry.

Chemia zepsula chemia mozna tez czasem naprawic. Stachu jaka to jest dawka standardowa ? Jesli u tych ryb dochodzi np. do zablokowania przysadki to moznaby pokombinowac z clomifenem badz HCG.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
jzajonz
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Janusz Zajonz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Balczewo

Post autor: jzajonz » 09 kwie 2007, 21:17

Irek ciesze sie ze rybki ci sie dobrze przyjely. Bedziesz mial z nich duzo radosci bo widzialem jak te skarlety wychowuja. Leopardy sa nieco mlodsze i dochowaly sie tylko larw ale to ich poczatki doroslego zycia.

Awatar użytkownika
lin2
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: lin2 » 10 kwie 2007, 04:47

ireksz pisze:Witam .Na wstepie chcialbym podziekowac Januszowi za pomoc w wyborze rybek wlasnie z farmy Mario,sa to parki Red Scarlet i leopard(samica LSS).Dodam ze minol tydzien od odstawy i Scarlety sie wytarly,sa nad zwyczaj opiekuncze.
wstaw może jakieś zdjęcia :lol:

Awatar użytkownika
lin2
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: lin2 » 10 kwie 2007, 05:08

Mirek pisze:
Myślę, że kupił to co się trafiło i nie pytał który to sort, bo żaden handlarz nie przyzna się do tego że właśnie sprzedaje sort B, a już na pewno nie D. Dla polskiego handlarza wszystkie ryby są sortu A i to pierwsza klasa, a Darek powinien to wiedzieć :wink:

Po to właśnie jest Klub, aby podnosić poziom materiału genetycznego i aby ryb z sortu A było w Polsce jak najwięcej.
Tak tylko jak to zrobić? kupując azjatycką rybę nie mamy zbyt dużego pola manewru :( możemy wybierać tylko z tego co pośrednik ściągnie.

Awatar użytkownika
lin2
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: lin2 » 16 kwie 2007, 21:03

Na bazie własnych doświadczeń wiem że prawidłowa aklimatyzacja to pierwszy klucz do sukcesu.

Problem prania ryb jest tak stary jak akwarystyka.Jeśli chodzi o dyskowce to w praniu ryb prym wiodą nasi południowi sąsiedzi,choć niektórzy polacy też zrobili postępy w tej praktyce...............problem w tym że stosują środki które mają działanie nieodwracalne.

Tyle ja mogę wypowiedzieć się na ten śliski temat.

pozdrawiam
Stachu możesz rozwinąć temat?

Awatar użytkownika
stachu
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Stanisław Kaczorowski
Kontaktowanie:

Post autor: stachu » 17 kwie 2007, 14:05

No mogę tylko o który wątek ci chodzi ?

Odpowiedz

Wróć do „Galeria”