PH
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Nie zgadzam się z Tobą fangornn.Nie ma jednoznacznie określonego, bezpiecznego, poziomu ph dla palet. Poporstu ; jest tak, że skala ph, w jakiej mogą żyć ryby, wynosi 4,5 do 10
Życzę powodzenia komukolwiek z dyskami w PH 10, albo nawet 9, nie są to skrajne bezpieczne wartości, ale zabójcze dla nich, moim zdaniem oczywiście.
Co do dolnej granicy, to również moim zdaniem w PH 4 przetrwają dyski bez problemu i szybciej niż w PH 9, więc dolna granica jest u mnie niższa od podanej przez Ciebie 4.5.
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2007, 09:56 przez _TOM_, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Tomasz Dzierwa
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Nie zgadzam się z Tobą TOM._TOM_ pisze:Nie zgadzam się z Tobą fangornn.
Co do dolnej granicy, to również moim zdaniem w PH 4 przetrwają dyski bez problemu i szybciej niż w PH 9, więc dolna granica jest u mnie niższa.
A jakim testem, mierzysz tą dolną granicę ph, poniżej 4, która to jest dobra dla dysków, według Ciebie.

- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Re: PH
fangornn Twoja odpowiedź jest w wątku zaczynającym się jak u góry.Fal pisze:Waszym zdaniem jaka jest najniższa bezpieczna wartość ph dla palet.
Pozdrawiam
Fal
Nie dziw się, że jest reakcja na to co napisałęś, jak na takie pytanie o DOLNĄ granicę PH odpowiadasz:
Zamiast tylko dolnej, o co pytał Fal moim zdaniem zawyżonej przez Ciebie do 4.5, podajesz jeszcze górną, znowu moim zdaniem śmiertelną granicę dla palet.Nie ma jednoznacznie określonego, bezpiecznego, poziomu ph dla palet. Poporstu ; jest tak, że skala ph, w jakiej mogą żyć ryby, wynosi 4,5 do 10
Więc co teraz oznacza Twój post:
Sam sobie przeczysz, przeczytaj swoje posty, to zrozumiesz.Słowo sprostowania z mojej strony. Pisząc "ryby" miałem na myśli, ogół zwierząt, zaliczanych do ryb.
Zamiast zmienić błędnie napisany swój post, masz taką funkcję, to posyłasz kolejne z pytaniami nie na temat o to czym robi się pomiary PH, i sprostowaniem sprzecznym z własnym postem. Co wnosisz tym do pytania o dolną granicę PH dla paletek

Najnizsze pH w jakim wiem ze plywaly dyski (nie u mnie) to 3.5. Najwyzsze o jakim wiem (ryby zdrowe, widzialem na wlasne oczy) to 8.6. Tyle ze w 3.5 plywaly heckle a w 8.5 pancerne red royale mnozone od ilus tam pokolen w polskiej kranowie. Jak zareagowalyby royale na pH 3.5 nie mam pojecia, ale heckle w 8.6 nie pozyly by dlugo na pewno. Byl robiony taki eksperyment. Nastapila awaria RO= kranowa w akwa z hecklami bo bo mialy stala podmiane. Bodaj po dwoch tygodniach bylo po wszystkim.
U siebie mialem kiedys 4.2 albo 4.3, bez zadnych sensacji, przezyly nawet glonojady. Ale trwalo to raptem pare dni, na ogol staram sie trzymac bezpieczne 5 do 5.5.
J-23
U siebie mialem kiedys 4.2 albo 4.3, bez zadnych sensacji, przezyly nawet glonojady. Ale trwalo to raptem pare dni, na ogol staram sie trzymac bezpieczne 5 do 5.5.
J-23
Witam
Co do ph 4.0-4.5 około 3 miesięcy temu podczas wyjazdu ph mi spadło do 4.2-4.0 trwało to około tygodnia czasu - efekt u najpiękniejszego Marlboro mętne oko.
Poziom ph mierzę ph-metrem elektronicznym.
Ja mam ph 5.8-6.5. Przy ph 5.5-5.8 palety dobrze się czują a przy ph 6.5 para czyści rurke od filtra ale jeszcze nic nie ma chyba za młode jeszcze.
Pozdrawiam
Co do ph 4.0-4.5 około 3 miesięcy temu podczas wyjazdu ph mi spadło do 4.2-4.0 trwało to około tygodnia czasu - efekt u najpiękniejszego Marlboro mętne oko.
Poziom ph mierzę ph-metrem elektronicznym.
Ja mam ph 5.8-6.5. Przy ph 5.5-5.8 palety dobrze się czują a przy ph 6.5 para czyści rurke od filtra ale jeszcze nic nie ma chyba za młode jeszcze.
Pozdrawiam