Adam mam zewnętrzną Tetrę ex1200 i wewnętrzny-mechaniczny Aqua Medic. Do Tetry nie zaglądałem ok 4miesiące (mam założoną gąbkę na wlocie i ją czyszczę co miesiąc) a mechaniczny czyszczę co trzy dni.Dawid a czy masz u Siebie filtr zewnętrzny i kiedy go ostatnio czyściłeś
Adam
Duży problem po świętach
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
- przynenta
- zarząd pkmd
- Imie i Nazwisko: Tomasz Uler
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Pruszków
- Kontaktowanie:
Panaque, L-200, GIBBICEPS i to na razie by nie było tłokutytko pisze:Przynenta Jaki zbrojnik według Ciebie wytrzymuje PH 5 bo z tego co ja wiem to CHYBA MARTWY . Chyba 100% zbrojników żyje w wodach gdzie PH waha sie od 6,5 do 7,2 ,co nie znaczy ze nie przeżyją w wodzie gdzie ph ma około 6,0* ALE NIE 5,0*

czyszczenie filtra czy odmulanie dna nic nie daje przy zbyt dużym stężeniu związków azotu - wręcz przeciwnie niszczymy bakterie beztlenowe zajmujące się pobieraniem tlenu z NO3.
większość trucizn produkują ryby wydalając amoniak skrzelami, ten zawarty w kale szybko przenika do wody aby przejść cykl azotowy. trzeba się pozbyć NO3 z wody - polecam kationit regenerowany solą.
myślę że aby osiągnąć jakiś wynik powinieneś mieć pewność że podmieniasz na wodę z zero NO3ppm i z większym tww- przy podmianie na tww 2 ok 50% wody tww rośnie do maks 1st ale i tak w dobę spadnie znowu przez ciągłe zakwaszanej azotami. możesz kupić minerały podnoszące tww robione specjalnie z myślą o dyskowcach.
ponadto - nie liczyłbym na duży wzrost a więc i pochłanianie NO3 przez rośliny przy tww 1-2, optymalne dla roślin jest zakres tww 4-6 ale niestety wiąże się to z wyższym pH. lepszy byłby dla ciebie przy takiej kranówce wariant z piaskiem, bez roślin i ''herbatą'' oraz herbatą z rumem dla ciebie
.
większość trucizn produkują ryby wydalając amoniak skrzelami, ten zawarty w kale szybko przenika do wody aby przejść cykl azotowy. trzeba się pozbyć NO3 z wody - polecam kationit regenerowany solą.
myślę że aby osiągnąć jakiś wynik powinieneś mieć pewność że podmieniasz na wodę z zero NO3ppm i z większym tww- przy podmianie na tww 2 ok 50% wody tww rośnie do maks 1st ale i tak w dobę spadnie znowu przez ciągłe zakwaszanej azotami. możesz kupić minerały podnoszące tww robione specjalnie z myślą o dyskowcach.
ponadto - nie liczyłbym na duży wzrost a więc i pochłanianie NO3 przez rośliny przy tww 1-2, optymalne dla roślin jest zakres tww 4-6 ale niestety wiąże się to z wyższym pH. lepszy byłby dla ciebie przy takiej kranówce wariant z piaskiem, bez roślin i ''herbatą'' oraz herbatą z rumem dla ciebie

Niestety piasek i "herbatka" odpada nie mój gust, Rumek na smutkilepszy byłby dla ciebie przy takiej kranówce wariant z piaskiem, bez roślin i ''herbatą'' oraz herbatą z rumem dla ciebie

Gąbki (wstępne oczyszczanie z zawiesin) to się czyści co kilka dni a zewnetrzne filtry to raz na 3-4 miesiące gruntownie. IMO już pora to wszystko zmienić.Mec!eK pisze:
Adam mam zewnętrzną Tetrę ex1200 i wewnętrzny-mechaniczny Aqua Medic. Do Tetry nie zaglądałem ok 4miesiące (mam założoną gąbkę na wlocie i ją czyszczę co miesiąc) a mechaniczny czyszczę co trzy dni.
Jeszcze pytanie: czy podajesz CO2

Adam
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Jan Czarnecki
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Łomża
- Kontaktowanie:
Poprostu za często czyścisz te gąbki ,niszczysz cała florę bakteryjną ,przy podmianach wody nie można czyścić wkładów filtracyjnych , to jest cała przyczyna zmętnienia wody , zacznij dobrze napowietrzać i nie rób juz tych podmian, pozwól filtrom działać przeciez one od tego są , możesz dodać do wody aqsafe to przyśpieszy wyklarowanie wody.
Nie obraź się ale czytaj uważnie wątek. Gąbki czyszcze tylko w filtrze mechanicznym co 3 dni i co miesiąć na wlocie zewnętrznegoPoprostu za często czyścisz te gąbki ,niszczysz cała florę bakteryjną ,przy podmianach wody nie można czyścić wkładów filtracyjnych , to jest cała przyczyna zmętnienia wody , zacznij dobrze napowietrzać i nie rób juz tych podmian, pozwól filtrom działać przeciez one od tego są , możesz dodać do wody aqsafe to przyśpieszy wyklarowanie wody.
-
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Mec!eK czytam uważne i muszę powiedzieć że robisz wszystko nie tak z tym czyszczeniem gąbek dlatego masz problemy z mętnieniem wody i skokami ph , niechcę ciebie uczyć jak masz postępować , masz swoje zdanie i pewnie wiesz co robisz a obrażać to ja się niemam za co bo to nie moje zmartwienie ja tylko podpowiadam a i tak zrobisz po swojemu.
Skoro jesteśmy gośćmi PKMD to polecam zobaczyć co domownicy piszą o:
- wymianie wody (podmianie);
- czyszczeniu filtrów (gąbek)
Dla ułatwienia jest to 5 i 6 przykazanie z 24 na liście
Na koniec taka uwaga i pytania:
Jeśli w akwa nie ma filtra podżwirowego (a tu jak mniemam tak jest) to co się robi w żwirze z resztkami pokarmowymi, odchodami ....?
Co się robi w takim akwa, gdy rośliny w nocy czerpią tlen (nie CO2) i jeśli jest go nadmiar to .....?
Co się dzieje z węglanami wapnia w takim przypadku ....?
Daleka droga a pytań wiele
Już nie odsyłam do literatury jak się wymienia wodę i czyści filtry.
Adam
- wymianie wody (podmianie);
- czyszczeniu filtrów (gąbek)

Dla ułatwienia jest to 5 i 6 przykazanie z 24 na liście

Na koniec taka uwaga i pytania:
Jeśli w akwa nie ma filtra podżwirowego (a tu jak mniemam tak jest) to co się robi w żwirze z resztkami pokarmowymi, odchodami ....?
Co się robi w takim akwa, gdy rośliny w nocy czerpią tlen (nie CO2) i jeśli jest go nadmiar to .....?
Co się dzieje z węglanami wapnia w takim przypadku ....?
Daleka droga a pytań wiele

Już nie odsyłam do literatury jak się wymienia wodę i czyści filtry.
Adam
-
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Mec!eK ja nie potrzebuję żadnych rad mam wiedzę o paletkach wystarczająco i nie muszę się uczyć co i jak ,a to że jestem na tym forum to nie dlatego żeby sie czegoś dowiedzieć jak hoduję się palety czy rozmnaża bo mam to w małym palcu ,to myślę że Adam mnie niechcę pouczać a jeśli tak to dziękuję za rady dla mnie kupiona książka o paletkach to nic innego jak ciekawość co w niej piszą a nie żeby się z niej uczyć już raz tak próbowałem według książki i musze powiedzieć że jesli dalej bym miał hodować paletki według opisu z książek to pewnie zakączył bym to hobby.