Problem z glonami i paletkami w jednym akwarium :(

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

wiesiek
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: wiesiek » 13 kwie 2007, 08:47

kafarski pisze:....... jeszcze raz napiszę - wody nie można przetlenić.
intensywne napowietrzanie i nadmiar roślin i oświetlenia?
intensywne napowietrzanie wyklucza dużą ilość tlenu w wodzie produkowanego przez rośliny. przy napowietrzaniu w dzień wytrąca się z wody CO2 - zmniejsza się jego ilość, w rezultacie rośliny nie mają z czego produkować tlenu ........
Oczywiście masz rację !!
Ale, moim zdaniem, zbytnio wchodzisz w skomplikowane procesy biochemiczne. Tu występuje zależnośc' tak wielkiej ilości czynników, że każdy argument można zakwestionowac' opisując jakąś inną sytuację.
Pisząc o chorobie gazowej nie chodziło mi o "przetlenienie wody". Przecież w procesie tym występuje ZMNIEJSZENIE się ciśnienia cząstkowego tlenu lub/i azotu w wodzie , będące skutkiem ubocznym po okresie przesycenia tymi gazami.
Moim błędem było niedopisanie ( :oops: ----> poszedłem na zbytnie uproszczenie, ale przecież odsyłałem do szczegółów u AS "ZD" t. II) , że oprócz cyt. " intensywnego napowietrzania i nadmiaru roślin i oświetlenia" koniecznym jest również naddatek CO2, np. w skutek intensywnego nawożenia tymże.
kafarski pisze:....... jeśli chcesz wiesiek podyskutować to załóż nowy temat bo to inny temat Śnieżynki........
APrzecież pytanie o ten problem Snieżynka zadała nieco wcześniej, ale w tym temacie (Wysłany: Kwi 08, 2007 - 12:55 ) ....

.

Śnieżynka
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: Śnieżynka » 23 kwie 2007, 20:12

mam takie pytanie jakie testy kupic zeby sprawdzać parametry wody tak zeby bylo jak najlepiej dla paletek i jakie powinny byc ich wyniki :)

Z góry dzieki za odpoweidzi.

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 23 kwie 2007, 20:16

Śnieżynka
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: Śnieżynka » 25 kwie 2007, 09:14

Wracając do mojego problemu, z glonami jakoś wlaczę, powoli bo powoli, ale znikają i jest ich coraz mniej. Pozostal mi sam osad brązowy, z którego robiły się glony. Niestety dalej woda z kranu, ale niestety nie stać mnie póki co na filtr RO, ale on też z czasem będzie, jestem podczas kupna nowego filtra żeby zrobić go jakoś biologiczny, a będzie to JBL Cristal 500, a stary zostanie zapchany samymi gąbkami. Na testy czekam aż przyjdą , a kupuję 5 in 1 te co polecił cocoloco, także zmieniam powoli oświetlenie i moje pytanie w tej sprawie jak mam obliczyć żeby była odpowiednia moc ?? Bo dalej nie wiem jak ma to zrobić :(

P.S. Nowe roślinki się przyjęły i narazie pozwalam im się pożądnie rozrosnąć, żeby móc je potem uporządkować tak jak ma być, a czy to normalne bo jedna roślinka przy każdej podmianie wody puszcza z liści bąbelki tak jak z kostki napowietrzającej, zbytnio nie mogę dojść do tego co to może być.

P.S.1 Czy znalazła by się me jakaś pomocna duszyczka z dużą ilością cierpliwości, aby mi wytłumaczyć krok po kroku jak bym mogła sama zrobić nową obudow na akwarium, gdyż do tej pory mam plastikową standardową , ale ona już jest w stanie rozpadu, a do tego mam akwarium profilowane. Nie chcę znowu wydawać 250 zł żeby kupić taką samą w ktorej i tak nie ma wystarczającej mocy bo jest 2 x 30W, a mimo że znalazłam, iż robią obodowy aluminiowe na 4 x 39 W ale cena 1200 doprowadziła , iż wolę zrobić ją sama resztę , która zostanie dołożyć do nowych nart :).
Jak by się ktoś znalazł bardzo bym prosiła o kontakt :) od 27 kwietnia do 6 maja mnie nie ma, więc w tym czasie mogę nie odpisyw.

[Był tutaj moderator i przetłumaczył :wink: ]

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 25 kwie 2007, 09:58

Wracając do Twojego problemu to czytając ten niechlujny post uważam że wszystko robisz za szybko i już chcesz mieć efekty .

Jak obliczyć moc lampy - najlepiej linijką ;)
mierzysz długość szerokość i wysokość akwarium i mnożysz te liczby
Przyjmując 80 x 40 x 50 wynik dzielimy przez 1000
W tym przypadku wychodzi 160 a 50% to 80 - więc mamy 0,5 Wat na litr.
Teraz mając wynik musimy dobrać tak światło aby było optymalne - tu są różne szkoły - jedna mówi że już 0,5 starcza a inna twierdzi że 1 Wat to dopiero optimum . Jednak moc światła a barwa to dwie różne sprawy bo można dać nawet 100% czyli 1 Wat na litr i nasze oczy widzą że jest jasno a rośliny widzą ciemność . Barwa jest strasznie ważna należy ją uzyskać stosując świetlówki dla roślin - ja stosuję 5500 K .

Jak zrobić obudowę do akwarium ??

To bardzo proste - bierzemy arkusz blachy wyginamy go w łuk .

Wklejamy , spawamy lub lutujemy boki aby zamknąć i uzyskać coś na kształt rynny. Wzmacniamy płaskownikach montujemy oprawy do świetlówek i dławiki .
Ilość dobieramy tak aby uzyskać odpowiednią ilość światła . Obudowę wieszamy na linkach z sufitu .
Jednak nie ma nic za darmo - dławik świetlówka oprawa x ilość daje nam znów pewną kwotę która pozbawia Cię nart kijków i gogli.

To że roślinki puszczają bąbelki po każdej podmianie wody wynika z faktu że w wodzie jest rozpuszczone trochę powietrza w miniaturowych bąbelkach które się łączą i łączą a następnie pojawiają na roślinach .
Lejąc wodę do słoika też zobaczysz to zjawisko że na ściankach pojawią się bąbelki pomimo braku roślin .

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 25 kwie 2007, 11:26

Śnieżynko, Twój wątek ma nazwę: Problem z glonami i paletkami w jednym.
Sugeruję wątek o budowie pokrywy zacząć w dziale: Zrób to sam.
Tutaj nikt kto buduje pokrywy i mógłby Ci pomóc, a akurat nie śledzi sprawy glonów, bo nie ma problemu z glonami u siebie nie zauważy, że masz taki plan i nie pomoże Ci.

Śnieżynka
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: Śnieżynka » 25 kwie 2007, 12:54

Cocoloco po poierwsze czemu uwazasz ze wszystko robie za szybko ??
Po drugie niestety ja obudowy nie moge powiesic do sufitu bo mam drewiane stare sufity wiec jaki kolwiek wiekszy ciezar a tak obudowa lekka nie jest gwarantuje spadnieciem sufity. Mieszkam w budynku po wojennym niemieckiej roboty wiec on ma troche lat.
Teraz przynajmniej wiem jak to wyliczyc zeby wiedziec ile nowych swietlowek dac w nowej obudowie, ktora jakos bedzie sie budowac w wakacje.
I zdaje sobie sprawe ze cena tez jakas bedzie ale zdecydowanie mniejsza niz ta za ktora bym kupila aluminiowa obudowe.

Milego weekendu wszystkim :)

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”