jakie sensowne powiekszenie ?

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Awatar użytkownika
lin2
senior
senior
Kontaktowanie:

jakie sensowne powiekszenie ?

Post autor: lin2 » 17 kwie 2007, 01:08

Jakie powinno być powiekszenie mikroskopu aby spełniał należycie swoje zadanie?

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka

Post autor: Jeki » 17 kwie 2007, 07:18

To zależy co chcesz oglądać. Pasożyty widać już przy 40x, a mniejsze spokojnie przy 200x.
Wyższe powiększenia np. 800x mają już problem z ostrością(chyba że kupisz mikroskop za kilka tys.) i już nie do końca spełniają swoją rolę, tu już możemy obserwować niektóre bakterie, tyle że i tak nam to nic nie daje.
Większość tanich mikroskopów ma powiększenia 1024 co jest wystarczające, warto zwrócić uwagę na inne szczegóły tj. stolik krzyżowy, jakość kamerki, sposób podświetlania, optyka itp.

Awatar użytkownika
lin2
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: lin2 » 17 kwie 2007, 10:03

Właśnie nad takim powiększeniem myślałem, upewniam sie tylko w decyzji.
Dzięki

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 17 kwie 2007, 12:55

lin2 pisze:Właśnie nad takim powiększeniem myślałem, upewniam sie tylko w decyzji.
Dzięki
Czyli jaka decyzja i jakie powiększenie :wink:
Adam

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 17 kwie 2007, 13:39

Przy dużych powiększeniach musisz wziąć pod uwagę konieczność stosowania dobrych szkiełek na preparaty i olejków immersyjnych. Oczywiście te tanie mikroskopy z plastikową optyką nie nadają się do powiększeń rzędu 800x czy 1000x i takie parametry na nich napisane, że ma takie powiększenie mają mniej więcej taki sam sens jak zoom cyfrowy w kamerze za 1000 zł trzymanej w ręku 800x :-) A dobre mikroskopy można tanio kupić, wystarczy trochę powęszyć. Jeżeli ma ktoś znajomych w szpitalu czy w innej placówce służby zdrowia, można za marne grosze (w porównaniu z wartością nominalną) skompletować sprzęt z demobilu o profesjonalnych parametrach. Za cenę właściwie takiego plastikowego czegoś "mejd in tajwan"

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 17 kwie 2007, 13:40

Przy dużych powiększeniach musisz wziąć pod uwagę konieczność stosowania dobrych szkiełek na preparaty i olejków immersyjnych. Oczywiście te tanie mikroskopy z plastikową optyką nie nadają się do powiększeń rzędu 800x czy 1000x i takie parametry na nich napisane, że ma takie powiększenie mają mniej więcej taki sam sens jak zoom cyfrowy w kamerze za 1000 zł trzymanej w ręku 800x :-) A dobre mikroskopy można tanio kupić, wystarczy trochę powęszyć. Jeżeli ma ktoś znajomych w szpitalu czy w innej placówce służby zdrowia, można za marne grosze (w porównaniu z wartością nominalną) skompletować sprzęt z demobilu o profesjonalnych parametrach. Za cenę właściwie takiego plastikowego czegoś "mejd in tajwan"

Awatar użytkownika
lin2
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: lin2 » 17 kwie 2007, 18:03

adamn pisze:
lin2 pisze:Właśnie nad takim powiększeniem myślałem, upewniam sie tylko w decyzji.
Dzięki
Czyli jaka decyzja i jakie powiększenie :wink:
Adam
Chciałem sie wczoraj wprosić do jednego gościa na browarka ale wolał działke niz zimnego żywca więc pogrzebałem troche w necie :twisted: :twisted: . Stąd decyzja o zakupie mikroskopu. Adam z tego co widziałem to 500x wystarczy ale lepiej mieć zapas (1024) nie wiem w sumie czy dobrze kombinuje ale........ . Skoro zdecydowałem się na ryby za niemałą kasę to nie ma co żałować na mikroskop. Po co mam sie zastanawiać co dolega moim maluszkom skoro można to w wielu przypadkach określić po luknięciu w ich kupę :lol:
A co można w niej zobaczyc to T y doskonale pamiętasz.

Odnośnie gościa , który odmawia browarka to i tak się wproszę :twisted: bo po wejściu do jego piwnicy człowiek robi tak :shock:

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”