Jaki piasek?
Moderator: stanpiter
Jaki piasek?
Jestem w trakcie przygotowań, do odpalenia nowego akwarium. Chciałbym, aby podłoże było z piasku kwarcowego, mam do wyboru granulacje:
a) 0,2 - 0,5
b) 0,8 - 1,2
c) 2,0 - 3,0
Którą moglibyście polecić?
Nie mam żadnych doświadczeń w tym temacie, chciałbym zastosować ten najdrobniejszy, ale nie chcę popełnić jakiegoś błędu.
a) 0,2 - 0,5
b) 0,8 - 1,2
c) 2,0 - 3,0
Którą moglibyście polecić?
Nie mam żadnych doświadczeń w tym temacie, chciałbym zastosować ten najdrobniejszy, ale nie chcę popełnić jakiegoś błędu.
- Hypno
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
- Kontaktowanie:
Ja w swoim baniaku mam piasek o granulacji pośredniej a i b wg. Twojego oznaczenia. Wszystko jest w jak najlepszym porządku. Rośliny (żabienice) rosną jak szalone mimo że mam kwas a nie wodę pH w poniżej 5.5 i twardość ogólna na poziomie 4-5 stopni. Nie mam w zbiorniku żadnych zwierzaków ryjących w dnie. Znaczy są kirysy i bocje, które lekko wierzchnią warstwę poruszają, niemniej na 100% nie głębiej niż 0,5cm. Ewidentnie w podłożu mam strefy beztlenowe i moim zdaniem ewidentnie takie podłoże robi za dobry filtr biologiczny. Rośliny jeżeli czasami zmuszony jestem wyciągnąć z podłoża (a żabienice korzenie mają rozbudowane jak mało co) nigdy nie wykazywały oznak gnicia korzeni, bielutkie jak śnieg. Na pewno ryzykowną sprawą jest odmulanie takiego zbiornika. Tutaj łatwo wodę zatruć gazami które w takim dnie są produkowane, dlatego nie polecam zwierzaków kopiących mocno.
I uwaga z innej beczki
Płukanie takiego piachu to po prostu horror, nie dość, że ubywa go podczas takiego zabiegu nawet 30% to jest to tak żmudne, że szok. 60kg do swojego baniaka męczyłem 2 dni w porcjach po około 2-3kg, każda płukana chyba ze 30 razy. Polecam takie zabawy poza własną łazienką, zwłaszcza jak kobieta jest wrażliwa na "tą durnotę, której nie rozumie" odnośnie hopla akwarystycznego. Jeżeli masz okazję zakupić już płukany piach polecam, zdecydowanie warto. I mimo ewentualnych zapewnień sprzedawcy o obojętności piachu, przez pierwsze dni po zalaniu zbiornika sprawdzaj czy nie podnosi się twardość, a najlepiej przed wsypaniem do baniaka trochę piachu do słoika zalewasz czystą RO a nie czym innym
i sprawdzasz systematycznie przez kilka dni twardość, jak nie rośnie wtedy do baniaka i urządzasz paletkarium.
I uwaga z innej beczki

Na początek polecam żwirek 3-5 mm. Jak na takim nabierzesz wprawy, to już dasz Sobie radę i z drobniejszym (patrz uwagi Hypno).
Poczytaj w innych wątkach w dziale "Dyskowce - jak zacząc' " i " Dyskowce-tematy ogólne" np. http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... sc&start=0
Poza tym już kiedyś radziłem Ci nawiązac' kontakt z doświadczonym dyskomaniakiem z Gdyni - Tomkiem (_TOM_).
Poczytaj w innych wątkach w dziale "Dyskowce - jak zacząc' " i " Dyskowce-tematy ogólne" np. http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... sc&start=0
Poza tym już kiedyś radziłem Ci nawiązac' kontakt z doświadczonym dyskomaniakiem z Gdyni - Tomkiem (_TOM_).
Dzięki Hypno
Czy przy odmulaniu tak drobny piasek nie zbiera się razem z nieczystościami? Czy nie jest zbyt drobny, jeśli chcę pod nim zamontować PLENUM?
Przepraszam nie za bardzo rozumiem powyższego.Na pewno ryzykowną sprawą jest odmulanie takiego zbiornika. Tutaj łatwo wodę zatruć gazami które w takim dnie są produkowane,
Czy przy odmulaniu tak drobny piasek nie zbiera się razem z nieczystościami? Czy nie jest zbyt drobny, jeśli chcę pod nim zamontować PLENUM?
Mam to wielkie szczęście, że oboje z moją Kobietą mamy tego "hopla akwarystycznego"Polecam takie zabawy poza własną łazienką, zwłaszcza jak kobieta jest wrażliwa na "tą durnotę, której nie rozumie" odnośnie hopla akwarystycznego.

- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Granulacja a i b zgadzam z Piotrem jest dobra. Widziałeś Krzysztofie u mnie podobną w baniaku w salonie, ale u mnie nie piach kwarcowy jest, tylko rzeczny. Z tego powodu, że to piach rzeczny ile mam granulacji a, a ile b trudno określić. Lotosy rosną w tym super również przy niskim PH i TWO, a TWW zerowej.
Oba moje filtry kubełkowe czasem zaciagną trochę tego piachu, jak paletki go podniosą z dna przy wyścigach albo przy wyrywaniu korzeni lotosa, zresztą zawsze znajdzie się powód do tego by w toni trochę piachu się znalazło i wpadło do kubła. Nic się im nie dzieje od tego piachu, a to była kiedyś moja największa obawa. Przy czyszczeniu piach wysypuję z dna kubełka, jest tam go zazwyczaj z 2-3mm na dnie.
Płukanie to może nie horror, ale faktycznie ciężka i upier....a praca, no i musi być ostrożna, by nie stracić go tyle % co Piotr ...
Moim zdaniem ubywa go też z czasem ze zbiornika, choćby te drobiazgi z filtrów czyszczenia, czy przy ściągania brudów z nad dna również czasem się coś zaciągnie i nie wszystko potem wraca na swoje miejsce. Przy tej granulacji troszke ubytków z miesiaca na miesiąc jest.
Test czy nie wpływa zakupiony przez Ciebie piach na parametry wody koniecznie zrób, unikniesz niespodzianki potem i konieczności wywalanie tego z baniaka.
Oba moje filtry kubełkowe czasem zaciagną trochę tego piachu, jak paletki go podniosą z dna przy wyścigach albo przy wyrywaniu korzeni lotosa, zresztą zawsze znajdzie się powód do tego by w toni trochę piachu się znalazło i wpadło do kubła. Nic się im nie dzieje od tego piachu, a to była kiedyś moja największa obawa. Przy czyszczeniu piach wysypuję z dna kubełka, jest tam go zazwyczaj z 2-3mm na dnie.
Płukanie to może nie horror, ale faktycznie ciężka i upier....a praca, no i musi być ostrożna, by nie stracić go tyle % co Piotr ...
Moim zdaniem ubywa go też z czasem ze zbiornika, choćby te drobiazgi z filtrów czyszczenia, czy przy ściągania brudów z nad dna również czasem się coś zaciągnie i nie wszystko potem wraca na swoje miejsce. Przy tej granulacji troszke ubytków z miesiaca na miesiąc jest.
Test czy nie wpływa zakupiony przez Ciebie piach na parametry wody koniecznie zrób, unikniesz niespodzianki potem i konieczności wywalanie tego z baniaka.
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Przy tak drobnej granulacji nie stosuje sie standardowego odmulania, tak jak to robi większość przy dużej granulacji żwirkach. O odmulaniu zapominamy przy tak drobnej granulacji piachu.Czy przy odmulaniu tak drobny piasek nie zbiera się razem z nieczystościami? Czy nie jest zbyt drobny, jeśli chcę pod nim zamontować PLENUM?
Dlatego, że przy normalnym odmulaniu ten piach zaciągniesz razem z brudami do wiadra i też dlatego, że w niego nie wchodzą odpadki, bo są większe, pozostają na jego powierzchni, więc po co w nim mieszać i go odmulać. Nie ma takiej potrzeby. Wystarczy z nad powierzchni piachu sprzątać, trzymać wężyk 2-3cm nad dnem i strumień zasysanej wody porwie resztki żarcia i ... kupy. Jak bedziesz miał spory baniak z małą ilością ryb nawet tego nie będziesz musiał robić, odpadki ulegną rozkładowi i znikną same. Przy sporym zarybieniu i przekarmianiu należy sprzątać.
Co do plenum, to im drobniejszy piach tym lepszy. Tu się nie obawiaj zbyt małej granulacji, no i jak masz plenum to kolejny argument, nie odmulamy już wtedy.
- IreneuszKaczor
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Ireneusz Kaczor
- Kontaktowanie:
Właśnie chcę zakupić taki piasek kwarcowy: http://www.osiecznica.com.pl/index1.htm
Czy zawartość wszystkich tych związków jest właściwa, i czy konieczne będzie jego płukanie?
Przy ilości 150-200 kg to będzie zmora!!!
Czy zawartość wszystkich tych związków jest właściwa, i czy konieczne będzie jego płukanie?
Przy ilości 150-200 kg to będzie zmora!!!
- Załączniki
-
- piach kwarcowy.jpg (65.37 KiB) Przejrzano 8140 razy
- IreneuszKaczor
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
- IreneuszKaczor
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
- IreneuszKaczor
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
- IreneuszKaczor
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Kupiłem ten o najwyższej klasie czystości; a, że był miałki jak mąka, to o płukaniu zapomnij (250kg!!!).
Wsypałem z wora jak leci i wszystko OK.
Zmętnienie ustąpiło po kilku dniach, a teraz pływaja tam ryby i jest w porządku. Parametry wody bez zmian.
Dodam tylko, że był idealnie czysty - sam piaseczek!
Wsypałem z wora jak leci i wszystko OK.
Zmętnienie ustąpiło po kilku dniach, a teraz pływaja tam ryby i jest w porządku. Parametry wody bez zmian.
Dodam tylko, że był idealnie czysty - sam piaseczek!