Czy dążyć do obniżania PH?
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
-
- junior
-
- junior
Witam ponownie.
Nareszcie PH 6,6, codzienne podmiany wody w ilości 5l pomogły. Maluchy mają teraz 9 dni i wcinają larwy solowca aż miło popatrzeć, a ja oczywiście mam dwa pytanie i chyba nie ostatnie (jest to mojej pary pierwsze udane tarło)
1. czy zwiększać już podmiany wody i w jakiej ilości
2. w którym dniu zacząć podawać inny pokarm i jaki polecacie
Trochę fotek
Nareszcie PH 6,6, codzienne podmiany wody w ilości 5l pomogły. Maluchy mają teraz 9 dni i wcinają larwy solowca aż miło popatrzeć, a ja oczywiście mam dwa pytanie i chyba nie ostatnie (jest to mojej pary pierwsze udane tarło)
1. czy zwiększać już podmiany wody i w jakiej ilości
2. w którym dniu zacząć podawać inny pokarm i jaki polecacie
Trochę fotek
- Załączniki
-
- karmienie solowcem
- Zdjęcie(21) 1.JPG (20.14 KiB) Przejrzano 7526 razy
-
- Wzorowy ojciec
- Zdjęcie(22) 1.JPG (20.64 KiB) Przejrzano 7526 razy
-
- Wzorowa matka
- Zdjęcie(23) 1.JPG (21.22 KiB) Przejrzano 7526 razy
- rafdisc
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Na razie nic nie mieszaj w baniaku , utrzymaj parametry wody takie, jakie masz, podmiany 5l. na dzień możesz utrzymac-pamiętając o wartościach wody. Ja bym zaczoł zwiekszac podmiany dopiero jak wyciągniesz rodziców tj. po ok. 7-8 tygodniach, oczywiscie stopniowo. Co do pokarmu to przy tej wielkosci narybku pozostałbym przy artemi.
Ps.Jeśli nie odrobaczałes pary to pewnie niebawem pojawią Ci się problemy z pasożytami. Bedzie to się obiawiało tym ,że na początku zaczną padac pojedyńcze sztuki i stopniowo zaczna padac masowo . Jeśli tak się stanie ważne abyś podał lek jak najszybciej -ja podałem Capifos i dopiero przeszło. Wiec warto by było miec go w apteczce. Powodzenia.
Ps.Jeśli nie odrobaczałes pary to pewnie niebawem pojawią Ci się problemy z pasożytami. Bedzie to się obiawiało tym ,że na początku zaczną padac pojedyńcze sztuki i stopniowo zaczna padac masowo . Jeśli tak się stanie ważne abyś podał lek jak najszybciej -ja podałem Capifos i dopiero przeszło. Wiec warto by było miec go w apteczce. Powodzenia.
-
- junior
Witam ponownie.
Dziś młode mają 16 dzień życia. Pare przed tarłem odrobaczałem metro,
ale dzisiaj z ciekawości wsadziłem pod mikroskop odchody samicy i to co ujżałem to chyba jaja nicieni
, czym to cholerstwo skutecznie zwalczyć
, tak żeby nie zaszkodzić maluchom.
W powiększeniu 200x wygląda to tak:
Dziś młode mają 16 dzień życia. Pare przed tarłem odrobaczałem metro,
ale dzisiaj z ciekawości wsadziłem pod mikroskop odchody samicy i to co ujżałem to chyba jaja nicieni

W powiększeniu 200x wygląda to tak:
- Załączniki
-
- 3.jpg (12.92 KiB) Przejrzano 7503 razy
-
- 5.jpg (11.71 KiB) Przejrzano 7440 razy
-
- 8.jpg (10.22 KiB) Przejrzano 7503 razy
-
- junior
Metro leczy wiciowce a nie nicienie. Tu mamy nicienie - jaja camallanus (bez butelkowania). Widać, że jest tego sporo. Skoro stare mają to i młode też je pozjadały (jaja lub larwy) skoro jedzą solowca.Patrykfont pisze: Pare przed tarłem odrobaczałem metro,
ale dzisiaj z ciekawości wsadziłem pod mikroskop odchody samicy i to co ujżałem to chyba jaja nicieni,..
IMO solowca wkładaj po odcedzeniu do levamizolu na jakies 10 minut i podawaj młodym. Stare karm granulatem też z levamizolem. Tu nie ma się co szczypać bo za jakis czas będzie już za późno. Młode chude i najmniejsze (co źle pływają wywal i zobacz czy w skrzelach nie mają płazińców pod mikroskopem - szkiełko i dwie szpilki ...).
Daj znac co i jak.
Adam
-
- junior
-
- junior
-
- junior
-
- junior
Oto i zdjęcia odchodów młodych (karmione mix z sercem, płatki, granulat, filet z ryby i solowiec), chyba są w porządku. Zdjęcia odchodów starych postaram się przesłać wieczorem.
Zauważyłem, że kilka młodych oddycha jednym skrzelem.
Zauważyłem, że kilka młodych oddycha jednym skrzelem.
- Załączniki
-
- Odchody młodych 1 dzień po podaniu leku pow.200x
- 4a.jpg (15.95 KiB) Przejrzano 7338 razy
-
- 6a.jpg (14.54 KiB) Przejrzano 7338 razy
-
- 7a.jpg (16.79 KiB) Przejrzano 7338 razy