Dzięki wszystkie za komentarze

, a teraz po kolei
1)Właśnie takie "lodówki" zawsze mi się podobały i już ich kilka miałem.
2)Liście i inne "śmieci" też będą, wszystko w swoim czasie
3)Test jest OK, nie jest to już pierwsze moje akwarium tego typu i zawsze mam takie parametry. Piachu jest z przodu 8cm, ale tu nie ma plenum, a z tyłu ok. 12 cm (może na zdjęciach rzeczywiście na to nie wygląda, ale tak jest). Przy zakładaniu plenum wzorowałem się m.in. na Twoim, Tomku projekcie, jak wrócę wieczorem do domu do wrzucę fotki jak to u mnie wygląda. Niestety, na jego działanie będzie trzeba poczekać te kilka miesięcy.
Do pomocy w walce z nadmiernie wysokim NO3 i glonami zamierzam "zatrudnić" oprócz zielska pływającego, również jakieś filodendrony i inne tego typu rośliny, po to właśnie jest tam ta skrzynka na górze. Porodiłem w niej sporo dziurek, wyłożyłem geowłókniną i nasypałem żwirku. Obieg wody wymusiłem poprzez wylew z Eheima 2213. Jako, że zarówno znaczna część wody, jak i filtry dojrzewały w innym działającym akwarium, więc myślę, że w tej chwili akwa jest gotowe na przyjęcie pierwszych mieszkańców. Jedyny problem to właśnie z zamaskowaniem tych rur, nie bardzo jest je za co schować, może jakieś sugestie?